Spaghetti med gröna bönor, chili och groteskt mycket vitlök

Efter att förgäves ha väntat på tåget till Stockholm i lördags omformerade vi uppgivet trupperna och begav oss hemåt, lika genomfrusna men vid något bättre mod än Napoleons styrkor när de drog sig ur Moskva. Lyckligtvis var även provianteringsmöjligheterna bättre eftersom Eskilstunaborna inte nyttjar brända jordens taktik. (Som ni anar var historia ett av helgens många samtalsämnen. Vår värd Olle Bergman, skriver bland annat historieböcker.)

Vi köpte på oss groteska mängder köttfärs till en gigantisk köttfärslimpa (nåja, två stora) som sen serverades med en chilisvängd spaghetti och gröna bönor. Våra värdar hade nämligen högklassiga chiliflingor i skafferiet. Och vi hade haft med oss finfina späda vitlökar. Att blanda ner grönsaker i spaghettin och ge det hela en kavat smaksättning och dränka det hela i smör är så mycket godare än att servera spaghetti och bönor i torra, trista högar.

Chilisvängd pasta med vitlök, gröna bönor och parmesan

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 10

Tid: 20 minuter

Riktigt bra chiliflingor och färsk späd vitlök är måsten för att det ska vara värt att laga den här rätten. Köp vackert djupröda chiliflingor på asiatisk butik (de koreanska är godast!) eller snoka rätt på de fina turkiska på Hötorgshallen (lite rökigare, något mildare). Exakt mängd beror på deras styrka. Servera till köttfärslimpa eller en bit stekt fisk eller kött. Eller servera med marinerade linser och tomater till om du är lagd åt det helgröna hållet.

  • 100 g smör
  • 1/2 dl fin olivolja
  • 1/2 färsk vitlök
  • ca 1 msk chiliflingor
  • 800 g spaghetti
  • 1 kg frysta gröna bönor
  • 1 pkt fryst persilja eller 2 dl finhackad färsk
  • 100 g parmesan
  • salt
  1. Finhacka vitlöken, spädare skal kan gott sitta kvar. Hetta upp smör, olivolja och vitlök och sjud sakta tills smöret precis börjar skifta en aning i ljust brunt. Rör ner chiliflingorna och låt stå och dra medan du kokar pastan.
  2. Koka pastan efter anvisningarna. Ös ner de frysta bönorna när ca 4 minuter återstår. Riv parmesanen fint medan vattnet kokar upp.
  3. Låt pastan rinna av i ett durkslag och tippa ner den i kastrullen igen. Spar lite av det heta kokvattnet.
  4. Sväng runt pastan med chilismöret, vänd ner ost och persilja. Kanske lite vatten så att den blir saftig? Servera bums.

Kommentarer

2 svar till ”Spaghetti med gröna bönor, chili och groteskt mycket vitlök”

  1. Vilken asiatisk butik i Stockholm gillar du bäst? Jag ska helt klart införskaffa fina flingor och prova detta men jag skulle gärna prova en ny butik den här gången. Tack och kram!
    PS. Kommer och lyssnar på Barnhusgatan imorgon, ser fram emot det!

  2. Jag måste bara hylla och hurra samt trumpeta för denna rätt: den var fantastisk! “Spaghetti med gröna pinnar” kommer vi att göra ofta från och med nu.