Gjorde en rödlök häromdagen och lade till dill i avsaknad av fänkålsvippor innan fotografering. Tänk helt enkelt bort vipporna i detta sammanhang! Betrakta dem som receptets motsvarighet till Heidenstams stränga syn på adjektiv, dessa ”språkets sminkade och efterhängsna slinkor”. Då blir den här våriga salladen som den var tänkt från början.
Waldorfsallad med fänkål
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
- 2 dl skalad mandel
- 1 fänkålsstånd med vippor
- 2,5 dl gröna druvor
- 3 st granny smith äpplen
- 1 dl majonnäs
- 1 msk citronsaft
- salt och svartpeppar
- Halvera druvorna, kärna ur om det behövs. Skär äpplena i tunna klyftor.
- Ansa och skiva fänkålen. Spara vipporna till topping.
- Blanda majonnäs (gärna hemvevad, men framför allt inte ättiksbaserad) och den pressade citronen till en dressing. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
- Rosta mandlarna i en het stekpanna tills de fått färg. Strö dem och vipporna över salladen. Om du vill kan du bygga ut salladen genom att bottna med romansalladsblad eller gemsallad.
Kommentarer
4 svar till ”Vårig Waldorf rip-off (utan dill)”
Mmmm, det låter jättegott för en fänkålsgalning som mig! :-D Minns sist jag gjorde en Waldorf-sallad, ja, den enda gången då… Den var inte heller ‘äkta’ och med rökt bog i så, en framför allt kändes det så gammeldags och så kunde jag inte sluta tänka på ‘Pang i Bygget’.
Ha ha, den waldorfen hade jag så när glömt! Var tvungen att gå in och kika lite på klippet: http://www.youtube.com/watch?v=AcJAcuyVLZI&feature=related
He he… Den är bra! Förresten en väldigt snygg sallad :-) Det är alltid trevligt.
Tack! Jag har länge varit skeptisk till waldorf, har ätit så många sörjiga där dressingen har tagit över. När jag sedan gjorde den med ett tunt lager dressing och stora bitar blev jag lite småfrälst. Vanlig waldorf är god på vintern, men den här friskare tror jag säkert kan platsa på påskbuffén.