Vinbärskokta rödbetor med bresaola eller getost

Recaptmakare: Jens Linder

Portioner: 4-6

Tid: ca 45 minuter

En utmärkt liten förrätt, som går är ovanlig men lättlagad. Koktiden minskar rejält när rödbetorna är späda.

  • 8 medelstora rödbetor (eller flera små)
    2 liter vatten
    2 tsk salt
    2 msk smör
    2 dl syrliga röda vinbär, färska eller frysta
    salt
  • Till servering:
  • 200 g skivad bresaola eller torkad skinka ellerhård getost i trianglar
  1. Koka rödbetor i vatten och salt i cirka 35 minuter eller tills de blivit lagom mjuka (koktiden för mindre betor är naturligtvis kortare). Rensa under tiden bären och skölj dem.
  2. När betorna är mjuka, slå bort kokspadet (eller spara det som bas till en soppa). Låt svalna en aning. Skala rödbetorna med fingrarna. Det brukar gå lätt om de fortfarande är ljumna. Skär dem i klyftor (använder man små kan man låta dem vara hela).
  3. Lägg tillbaka betorna i kastrullen med lite smör och bären. Sätt på lock och värm i några minuter. Smaka av med lite salt om det behövs. Servera betorna varma, ljumna eller kalla som förrätt tillsammans med bresaolan.