Vit som en snö: Italiensk citronglass

Visst är det lite konstigt att man trots kylan ändå kan bli småsugen på att äta snö? I alla fall den orörda nysnön här ute på landet. Barn och hundar äter gärna snö och själv har jag ett suddigt minne av att vi för många år sedan blandade frozen margarita på snö, drinkmix och tequila på en efterfest (och att det var så sent att vi gladeligen nonchalerade lite grus i botten).

Förra veckan, när vi åt pizza på favorithaket Vespa, blev barnen eld och lågor över dessertmenyns citronsorbetfyllda citroner:
“Sådana kaaan vi väääl göra hemma”, bad de och jag hade inget att invända.

För visst älskar jag generöst gräddiga, fullspäckade glassar som hos Annika, men när jag ska göra glass själv blir det ändå oftast lite lättare sorbeter med friska smaker. Och att fylla citroner med glass är ganska kul, om än lite corny.

Här utgick jag ifrån ett recept på mjölkbaserad italiensk citronglass från Jan Hedh. Tyvärr är inte ekologiska citroner att rekommendera, de blir helt enkelt för små för ändamålet.

Citronerna pressade jag med en citrusmanick jag fått i present. (kan inte låta bli att fnissa när jag ser den, för den påminner lite om Anthony Perkins djävulsutdrivare i den fullkomligt skruvade filmen Crimes of Passion.) Men alldeles oavsett opassande associationer var den riktigt användbar när det gällde att urholka citronen och behålla skalet intakt. Och glassen blev underbart god och så vit som en snö:

Italiensk citronglass i skal

Receptmakare: Anna Billing (med lån av Jan Hedh)

Portioner: 7-8 fyllda citroner

Tid: 90 minuter

Den här italienska citronglassen är lätt och frisk och perfekt att fylla urholkade citroner med. Gör många på en gång och ha i frysen. Nästa gång testar jag med blodapelsiner!

  • 8 citroner
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 2,5 dl pressad citronsaft
  • 2,5 mjölk
  • 2 gelatinblad
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten och socker så att det löser sig.
  3. Krama ur och tillsätt gelatinbladen. Rör tills gelatinet lösts upp. Låt lösningen svalna helt.
  4. Skölj citronerna noga och torka dem. Skär av ett lock och pressa ur saften med en sked eller press så att de urholkas fast skalen fortfarande är hela. Placera rätt lock vid rätt citron.
  5. Sila bort fruktkött och kärnor och blanda en del av citronsaften i den avsvalnade sockerlagen. Resten kan du använda i dressingar eller frysa in till nästa glassomgång, den här lär du göra om.
  6. Kör blandningen i en glassmaskin i några minuter. Tillsätt sedan mjölken och fortsätt i glassmaskinen i ca 40 minuter tills massan får en fast konsistens. Du kan även blanda allt i en skål, ställa in i frysen och röra runt med jäman mellanrum. Det blir inte lika bra, men ok.
  7. Fyll citronerna med glassen, klicka på lite extra och tryck dit locket, nästan som på en semla. Servera med en liten sked i glasskålar eller glas så att de kan stå upprätta. Du kan också förbereda hela rasket och förvara de färdigfyllda citronerna i  frysen. 

Kommentarer

10 svar till ”Vit som en snö: Italiensk citronglass”

  1. Det både låter och ser fantastiskt gott ut. Själv går jag omring och funderar på blodapelsinglass..eller sorbet.
    Lustigt att du skulle nämna Vespa. Pratade om det stället senast igår! En vän var nere i Lund för några veckor sedan i tråkigt ärende (sjuk mor), men berättade att middagen på Vespa med god pizza och ett glas bra vin hade varit en ljuspunkt under besöket.
    Ha en trevlig helg!

  2. Det ska väl vara på mörkröda tarocco-apelsiner då så att det blir bra färg. Och med lite citron ändå för att balansera sockret, skulle jag tro.

    Vespa är en bra pizzeria och deras pizzor är faktiskt den enda hämtpizza jag äter. De är robusta nog att värmas på här hemma och klart outstanding när det kommer till smak. Pecorino är godast. Vespa Malmö är lustigt nog inte alls lika bra. Och så får man god glass som hämtbonus, det gillar jag skarpt. Tidigare var det en italiensk chkladglass, men den byttes ut.

  3. Citronsorbet är min favoritglass!!! Kanske kan man locka med sig J till Gelateria Italiana idag för att få sig en dos?
    Lördagsfunderar fröken Dill

  4. Låter som en i alla bemärkelser god idé. Det där med mjölken gillade jag, blev lite fylligare utan att sorbetkänslan försvann.

  5. Den ska jag göra!

  6. Citronsorbet! Härligt somrigt och som vi behöver lite av nu ;-) Vespa verkar vara en restaurang i min smak så det blir nog besök nästa gång i Limhamn :-)

  7. I kväll ska vi äta upp de sista glassarna framför tv:n. Gott med lättsmält avslutning efter tyngre måltid.
    Anna: Har ej varit på den i Limhamn. Hoppas den är mer som Lunds Vespa än Malmös ;-)

  8. Ser verkligen härligt ut! Vi har gått och funderat på att fylla apelsiner med glass på motsvarande sett för att det är så dekorativt (om än lite corny…) men inte kommit oss för riktigt än.

    Din “citrusutdrivare” ser både snygg och snäll ut men jag har inte alls samma associationer som du (kanske för att jag inte sett filmen)

    Annika: blodapelsinglass är fantastiskt!

  9. Sofia: “Citrusutdrivare” var en riktigt bra benämning, har saknat ett bra svenskt namn för “wooden citrus reamer”. Filmen från -84 kan man f ö klara sig utan… Såg den på Lunds Studenters Filmstudio i Lund (salig i åminnelse).

  10. Och när orken tryter i köket gäller det att veta vad man ska göra av det där glassuget som behöver stillas. Bor man i Malmö, eller råkar vara i närheten, är Dolce Sicilia ett säkert kort.

    http://vurmat.com/2011/04/10/nagot-gammalt-nagot-nytt-%e2%80%a6-och-stans-basta-citronglass/