Februarilådan: Grytornas bästa vänner

Vintern vägrar släppa taget. Kommer det någonsin att bli vår? Lika bra att resignera och kura ett tag till. Som tröst har vi plockat ihop en låda finfina flytande godsaker. Beställ på Systembolaget, hämta ut klabbet, slå dig ner framför brasan och invänta våren i lugn och ro. Passa på att laga dubbel sats av grytorna och bjud in ett par vänner så blir väntan kortare.

Juliusspital Silvaner Würzburger Stein Silvaner 2008 (95428) 149 kr
Sugen på något nytt? Säg hej till silvaner! En förbisedd druva som förtjänar att bli sedd. Smak och doft påminner om en blandning av kändisarna riesling, sauvignon blanc och gewürstraminer. Den aromatiska frukten har tropiska undertoner och en vaxig yta. Som tur är stramas litchikalaset åt av en rejäl syra som är typisk för vinerna från Franken. Låt dig inte luras av den knubbiga flaskformen – den måste se ut så enligt tysk vinlag – våga silvaner och fram med fläskläggen.

Tillaga klassisk färsk fläsklägg med surkål som Jens Linder (kanske rent av med semmelknödel) eller testa Lisas variant italiensk fläsklägg med blodapelsin och rosmarin.

Bodegas Montecillo, Rioja Grand Reserva 2001 (72728) 199 kr
Señora Maria Martinez från Bodegas Montecillo är Riojas vindrottning när det kommer till klassisk stil. Hon gör som hon alltid har gjort och låter årgångarna personifiera vinerna. I den senaste Grand Reservan finns soltorkade jordgubbar, körsbär, lakrits, nejlika och vanilj. Alltihop inbäddat i en rustik men välbalanserad och nästintill snygg kostym. Tänk grov tweed snarare än figursydd bomull. Har du pengar på kontot och tomt i garderoben är det här ett spännande lagringsvin som kommer att åldras vackert. Eller så köper du bara en och luftar ordentligt.

För att inte ta udden av elegansen i vinet rekommenderas en mildare gryta, till exempel Johans barnavänliga skinkstek med rotsaker i lergryta. Stör du dig på vinets strävhet kompletterar du enkelt med Lottas fänkålsrisotto.

Jean-Louise Chave S:t Joseph Offerus 2006 (75944) 189 kr
Svensk vinter och rhonska rödviner är en lysande kombo. Mörker möter mörker och ljus uppstår. Vinerna från Saint Joseph görs uteslutande av syrah och upplevs snäppet lättare än grannvinerna från Hermitage. Men just den här flaskan från Chaves billigare serie har pondus så det räcker och blir över. Nere i den mörka frukten döljer sig vit- och svartpeppar, björnbär, plommonkompott, muskot och ekfatskrydda. Mmm.

Antingen fullföljer du din frankofila lusta och dukar upp en värmande fransk vindoftande köttgryta som påminner om bouef bourgignon. Eller så respekterar du vårt nordiska ursprung och väljer älgkalops med svampmyller.

Catena Alta Cabarnet Sauvignon, Mendoza 2004 (74104) 299 kr
Argentinas är så mycket mer än bara Malbec. Producenten Catena må vara ett stort och välbärgat varumärke men det innebär inte att det gör sämre viner för det. Bara fler. Det fina med deras Alta Cabarnet Sauvignon är att det smakar just Argentina. Inte Bordeaux. Inte Napa Valley. Inte Toscana. Den mörka, fylliga svartavinbärsfrukten har tangofiness! Väl avvägd i både balans som rytm. Sensuellt vin för köttälskare och malbectrötta.

Låt dig inspireras av slakataren Dario Cecchinis gästspel och inhandla finfin kalventrcôte som du steker i smör och rosmarin. Häll i en skvätt av vin i pannan och gör skysås. Prego!

Stensbogaard Bryghus IPA (11710), English Dark Stout (11709) 56 kr
Det är på tiden att ölen tar plats i vinlådan. Vårt södra grannland gör minst lika bra (om inte bättre) öl som våra egna mikrobryggerier, särskilt Stensboggard Brygghus som tillfälligt hittat in på Systembolaget med två flaskor. IPA (India Pale Ale) är en blommig och komplex ale med klipp i beskan. Stouten är fylld till bredden med kaffe, sirap och lakritspulver men utan överdriven alkohol (6,8%). Två smakprov på dansk ölfinkultur för mulna vinterdagar.

En frisk och smakrik ale sitter som en smäck till Gittos gulasch. Stouten däremot dricks bäst till ostron eller efter middagen som en dessert i sig själv. Mums.

Kracher Cuvée Beerenauslese 2007/2006 (95806/88876) 159/209 kr, 375 ml
Åh, åh, åh Alois! Man kan lätt bete sig som ett Lady Gaga-fan efter att smakat Alois Krachers syrliga sötvattenspärlor till viner. Att han tragiskt gick bort för ett par år sedan höjer såklart hans idolstatus ytterligare. Tidigare har det varit svårt att få tag på Krachers viner men nu finns både 2007 och 2006 års årgång tillgängliga i olika sortiment och till olika priser. Får du tag på 07:an så är det ett kap. Men du blir besviken på 06:an heller. Både vinerna är fullpackade med söt ananas, päron och karamellpomerans. Syrligt och sött i kubik.

Skänk herr Kracher en tanke när du njuter sötman av hårt arbete till din egenkomponerade ostbricka. Lyxa till det med persisk kvittenmarmelad med kardemumma och citron som tillbehör eller efterättsexperimentera med het vinterfrukt.

Vill du veta mer om månadens godingar? Har du egna synpunkter att komma med? Fler tips om matchande räter? Delta då i Alfs diskussion om februarilådan.