Valnötter är en nöt med ovanligt mycket personlighet. Där finns en strävhet, kompex beska och samtidigt en kolaaktig fyllighet. Den delar det sötaktiga aromämnet sotolon med bland annat finosherry, lönnsirap, libbsticka och bockhornsklöver. Så om du vill förstärka just det draget är de självklara ingredienser. Strävheten balanserar sötma som närmar sig slisk. Gröna och pikanta smaker kontrasterar fint. Kaliforniska blonda valnötter är mildare och sötare. Svarta valnötter har mer karaktärsdjup. Mest magiska multikombo? Min favorit är valnötter, rostat, fänkålsfrö, vitlök och persilja
aprikos, anis, anka, apelsin, aubergine, blekselleri, bockhornsklöver, brynt smör, citron, curry, dadlar, endive, fikon, finosherry, fårost, fänkål, fänkålsfrö, färskost, getost, grönkål, jästflingor, kakifrukt, kanel, kardemumma, kola, kyckling, lagerblad, libbsticka, lönnsirap, morot, oliver, persilja, plommon, rosmarin, rundpipiga ostar, russin, salladslök, sherryvinäger, salvia, röd paprika, röda vinbär, sardeller, tomat, vitlök, yoghurt, zucchini, ädelost, äpple
Dela gärna med dig av dina gastronomiska radarpar, trekanter och kavartetter i kommentarerna!