Tjolahopp! Det är lördagskväll och bara därför ska du få ett av mina allra läckraste höstrecept. Höstrecept förresten, den här vegetariska burgaren går att göra variationer på året runt eftersom portabellosvamp finns i grönsaksdiskarna oavsett säsong.
Men så här på hösten blir man ju riktigt sugen på svamp och då passar den extra bra om du kanske inte har tillgång till viltplockat. Eller om du är vegetarian eller får vegogäster. Den här fantastiska burgaren får nämligen även icke-vegos att önska att de vore det, i alla fall för en kväll.
Egentligen är portabellon bara en förvuxen skogschampinjon, men den praktfulla hatten gör sig fantastiskt bra i köket och suger upp vilken marinad som helst.
Portabelloburgare med tryffelmajonnäs
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 30 minuter + 20 minuter
- 4 stora portabellosvampar 
- 1/2 gul zucchini
- 1/2 rödlök
- 4 st källarfranskbrödbullar
- 4 skivor gruyère
- 1 näve mangoldsskott
- 1 dl tryffelmajonnäs
- Olivolja till stekning
- Salt svartpeppar
- Majonnäs:
- 2 äggulor
- 1 1/2 msk vitvinsvinäger
- 2 1/2 dl neutral olja (raps eller solros)
- Tryffelolja, salt och vitpeppar efter smak
- Marinad:
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 tsk oregano
- 1 tsk salt
- 1 dl balsamvinäger
- 1/2 dl olivolja
- Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse och lägg i svamphattarna (bryt loss foten). Låt dem marinera i minst en halvtimme, gärna längre. Vänd på påsen för att marinaden ska absorberas jämnt.
- Under tiden fixar du majonnäsen: Rör äggulor och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under oavbruten vispning, efter ett tag i en fin stråle. När majonnäsen tjocknat smaksätter du med salt, vitpeppar och tryffelolja. Mängden tryffelolja bestämmer du själv, det beror på sorten och hur mycket kryt du vill ha i den. Jag tog hela 20 droppar av en relativt billig sort.
- Skär rödlöken och den halva zucchinin i tunna skivor. Om du vill kan du lägga zucchinin i en skål och strö över lite salt för att den ska tappa vätska, men det är inte nödvändigt.
- Skölj mangolden och torka den ordentligt.
- Stek zucchinin och de marinerade svamphattarna i en skvätt olivolja tills hattarna brynts och zucchiniskivorna fått lite färg.
- Lägg ostskivorna på svampahattarna i pannan och låt dem smälta.
- Dela bröden, pensla dem med olivolja och rosta dem på galler högt upp i ugnen på maxtemperatur grill. Pass på, det går fort.
- Montera burgarna: bröd, majo, zucchini, portabello, gruyère, rödlök, mangold och en klick tryffelmajo till under locket.

Kommentarer
6 svar till ”Portabelloburgare med tryffelmajonnäs”
Superdupergott! :-) Måste provas! Tryffelmajonäs låter extra gott till.
Mmmm, detta ska provas! Lämpligt en valvaka, finessigt o grönt, nytt men ändå en burgare är en burgare!!
Det där låter jättegott. Det där med att laga vego-mat till vego-gäster får mig att tänka på den här filmsnutten: http://www.youtube.com/watch?v=GKTsWjbjQ8E
Förlåt Anna, men det bara kliar i mina svampfingrar som är späckade med Sanningen. I butiker säljs brunfjälliga champinjoner under namnet Skogschampinjon men är en variant av den odlade trädgårdschampinjoner. Skogschampinjon, som man kan hitta en hel del av just nu, speciellt under granar, är mindre och spensligare fastän smakrik.
Men jävlar vad god den ser ut din burgare, vad för champinjon det nu än är. Jag skall genast åka hem och vispa ihop en tryffelmajo.
Världens godaste vegetariska burgare är en portobello-hatt.
Gourmetodlingen: Jag har gjort den förut med vanlig majo, men tryffelsmaken är självklart ett utropstecken
KC: Kör hårt på den redan ikväll!
Saxit: Vansinnigt roligt klipp, “cat & rice” haha.
Peter: Självklart vet jag om att skogschampinjon bara är ett namn i handeln för att särskilja den från sina snövita kompisar. Kastanjechampinjon har jag också hört att den kallas ibland. Men bra att du seriöst djupyker i ämnet ;) Du kan förresten säkert göra den med någon lämplig sopphatt som är porös nog att suga upp marinaden.
CrimsonAnna: Ja, så är det. Den här har jag gjort många gånger i sammanhang just när jag ska utfodra vegetarianer, ett paradnummer jämfört med soggiga quornskapelser.