Är frukosten ett måste eller en ljuv stund på dagen. Berätta om din drömfrukost, fasansfulla och ljuva minnen i vår frukostdiskussion! och kläm fram med dina bästa recept. Ordet är ditt!
Skrivet av
Är frukosten ett måste eller en ljuv stund på dagen. Berätta om din drömfrukost, fasansfulla och ljuva minnen i vår frukostdiskussion! och kläm fram med dina bästa recept. Ordet är ditt!
Kommentarer
23 svar till ”Artikeldiskussion: Finfrulle, fulfrulle eller nollfrulle?”
Äggröra till frukost kan vara så ljuvligt. Det kan också vara en fullständigt vidrig upplevelse som när man i London ibland får äggsmeten ”tillagad” med ångan från espressobryggaren och röran istället blir en studsbar äggboll. Hu!
Annars älskar jag löskokta ägg med en klick rumsvarmt smör och några flingor salt.
För övrigt är jag notorisk periodare när det gäller frukost. Just nu är det 4 dl tomatjuice och därefter kaffe med mjölk.
Samma varje dag i några månader, sedan eventuellt en ny vana. Vardagsfrukost är den enda måltid där jag inte strävar efter variation. (Just nu? Verums laktosfria hälsofil och muesli med tranbär och pumpakärnor, te i en termos på väg till skola/jobb)
Jag gillar inte frukost alls. Hatar att äta när jag just har vaknat, allt smakar sågspån.
Nu på semestern äter jag tjockyoghurt med syrlig rabarberpuré, lite honung och pistasch eller mandel. Det, med starkt kaffe, är bästa frukosten. Sådär två timmar efter att jag har vaknat.
På bakisdagar vill jag ha pannkakor med bacon och lönnsirap. Eller äggröra med mycket dill i, som man får den på ett ryskt kafé i Berlin.
Oj, vad mycket jag hade att säga om frukost med tanke på att jag inte gillar det, alls.
Jag älskar frukost. Jag varierar min frukost väldigt mycket. På vintern äter jag mycket gröt På sommaren, som nu, äter jag fil. Tillbehören är ofta de självplockade bären som jag förvarar i frysen. Ibland har jag bröd till, men jag är svag för bröd och skulle kunna leva på det så det är inte alltid det finns hemma. Och finns det hemma är det ofta hembakat.
Bästa frukosten är på somrarna hos pappa. Där finns det alltid fil/yoghurt, kaffet är klart när man vaknar, bröd och kex, olika pålägg, marmelad, smörgåsgurka, skivade grönsaker. Det är som en buffé i det egna köket. Frukosten pågår i flera timmar känns det som.
Tack för en toppenblogg!
Jag är nog en ganska ovanlig frukostätare, numera med just inga vanor alls.
Kanske beror det på att frukostarna under min uppväxt var extremt, ritualistiskt, samma lika hela tiden. Frukost med mor: rostat bröd, herrgårdsost, marmelad (apelsin, enstaka gånger aprikos), te (earl grey). Frukost med far: limpmacka med ost, alternativt husmans med rejält smörlager, doppat i varm choklad.
I tonårens sjusovartid lade jag av med frukost. Sprang ut och hejdade på bussen på E4:an utanför, eller liftade till stan om jag missat bussen. Gick till Pressbyrån och köpte ett kylskåpskallt Granny Smith. Och en röd Prince. Inte en ask, det hade man inte råd till, bara en cigg, så man orkade gå till skolan.
25 år senare stod jag med en diabetesdiagnos och ett icke förhandlingsbart krav på att äta frukost. Fibrer. Klippta korn. Långsamma kolhydrater. Var det nån som sa sågspån…
Det har tagit tid, men nu får jag faktiskt i mig frukost, och till och med saknar den om jag hoppar över. Variation är hemligheten. Ibland yoghurt & flingor eller risgrynsgröt. Men oftast mackor. Ägg & kaviar på rågbröd. Makrill i tomat på husmans. Rökt innanlår på mjukt tunnbröd. Inlagd sill på mörkt grovt rågbröd. Ciabatta gratinerad med puré på soltorkad tomat, fryst basilika och lite mozzarella. Vaddå man kan väl inte ha varma mackor till frukost, säger de på jobbet. Och sen tar de gärna en bit till.
Minnesvärd frukost: efter en veckas bilande på Irland var det ett bed & breakfast som gav full Irish ett nytt ansikte: scrambled eggs w/ smoked salmon, nypressad juice, fruktsallad till yoghurten…
Mesta frukosten, ever: Ocean Park, Funchal, Madeira. Buffén var helt överdådig med en lång rad på-plats-bakat bröd, ett dussin frukostflingor, pålägg och marmelader i långa banor, en kock som stod och väntade på att få tillreda ditt ägg som du ville ha det, och varför inte avsluta vid bordet med frukt, kakor, tårtor och mousserande vin?
Ack ja, numera kan jag till och älska frukost. Men jag dricker aldrig earl grey.
Vardagar äter jag alltid samma frukost som jag aldrig tröttnar på:Turkisk yoghurt med linfrö,malen ingefära,kiwi och banan.Jag står mig länge på den frukosten.På helgerna blir det ofta ägg och bacon eller fattiga riddare.
En näve hasselnötter, lite torkad frukt (färsk om det är säsong), några småbitar som är kvar från gårdagens grillade ekorre eller rostade kackerlackor – sedan är man perfekt förberedd för dagens jagande och samlande! Äter man för mycket på morgonen förlorar man ju sin hunger…
Min frukost: Fetyoghurt med egengjord müsli, som Lisa FW har grundrecept på någonstans miltals bak i sin mailbox (i runda drag: alltid minst tre flingsorter (dinkel, fiberhavre och bovete senast), alltid mandel och hasselnötter (rostade), kli, linfrö, pumpafrö (rostade), alltid tranbär och russin och sen slutligen någon tredje spelare bland torkad frukt, rostad med honung och kanel). Vändstekt ägg med orökt smörgåskaviar från ejderns på egenbakat bröd. Vatten till. På helger brukar det bli kaffe till.
Väldigt likformigt, brödet brukar variera då jag nästan aldrig bakar samma (eller ens efter “recept”).
Jag och tjejen gillar annars att unna oss afternoon tea/brunch ute ibland, inte hittat någon riktig guldgruva än dock. Burkar iofs sällan erätta frukost, blir som lunch istället.
Efter allt skrivande om faktoider och sågande av andra artiklar måste jag fråga vad källan är på undersökningen av franska/amerikanska äggassociationer? Det låter så konstigt eftersom ägg är så ovanligt som frukost i Frankrike (iaf de delar jag besökt), men helt självklart i US.
Niklas: Det är ett uttalande av Paul Rozin när jag intervjuade honom för ett par år sedan. Han har gjort undersökningar på just amerikaner och framsmäns matvärderingar och brukar ha torrt på fötterna och jag är rätt säker på att jag kollade upp det då och hittade belägg nu hittar jag bara referat. T ex här:
http://magazine.uchicago.edu/9904/html/taste.htm
Det är fullt möjligt att Paul Rozin har fel, ska kolla upp det. Oavsett vilket var det slarvigt skrivet. Tack för påpekandet! Tyvärr är inte heller jag oskyldig när det gäller faktoider/felaktigheter. Jag tycker själv att en och annan liten felaktighet/oklarhet är ursäktlig i artiklar och brukar inte såga artiklar på grund av enstaka fel. Några av de bästa artiklar jag läst har innehållit småfel och rent av faktoider. Det är när okunskapen sätts i system jag ser rött.
Nu har jag förtydligat i artikeln och refererat till Rozin. Ska slänga iväg ett mejl och be att få en referens. Tack igen för påpekandet. Det är precis såna saker en bra redaktör påpekar och ber skribenten förtydliga och komma med referenser till. :-)
Min favvofrulle serverade jag på nyårsdagen i år: Rostade skivor av brioche med anklever och hemgjord päronmarmelad. Dyrt och dekadent, men löjligt gott och en snygg avslutning på nyårsfriandet.
Alla: Jag döööör vilka goda frukostar. Karibiens historia är så fin, så fin. Jag var tvungen att gå och äta en okynnesfrukost så här på eftermiddagen. Tjockyoghurt, frysta hallon och valnötter.
I Nicaragua (och andra centralamerikanska länder) serveras ofta gallo pinto (ris och bönor) till frukost, ackompanjerat av stekt matbanan, bönröra (typ “refried beans”), stekt ost (en salt, vit färskost) och äggröra. Till det majstortillas. Garanterat mättande!
En synpunkt förresten: Länken till receptet på äggröra med ost och gräslök fungerar inte.
Kan absolut inte äta frukost, som någon ovan så smakar allt blä om jag inte vaknat ordentligt.
Sen verkar jag funka tvärtemot alla andra, de dagar jag äter frukost så blir jag hungrig och sötsugen och äter som en häst!?!
Men lediga dagar då man kan vakna och åta brunch är fantastiska. Bagel med lax eller english breakfast, gårdagens rester, kallt kött på mackan tillsammans med gott sällskap eller söndagstidningen….åh.
Men måste säga att jag avskyr ordet frulle, ish.
Favoritfrukosten är utan tvekan grov rågmjölsgröt (kokar upp ca 6 dl vatten och tillsätter ca 1 dl grovt rågmjöl, vispar och låter den sedan svälla på svag värme) toppat med tärnat äpple, salta jordnötter, kanel, gammeldags mjölk och till detta dricks stora mängder café au lait.
Hotell/semesterfrukostar är det bästa som finns, minns i synnerhet första gången jag bodde på ett finare hotell på Madeira där ALLT fanns till frukost. Det som gjorde starkast intryck och som jag verkligen minns smaken av är det starka kaffet med den varm mjölk, madeirakakan och de söta små mogna kanaribananerna – annars äter jag sällan sötsaker till frukost.
Till vardags varvar jag krämig ostomelett (som jag inte får ha ifred för dottern) eller mezeyoghurt med rostade hasselnötter, hampafrön, cacao nibs och kokosflagor. Kaffe är en väsentlig del men det häller jag oftast i mig lite senare när jag landar på jobbet.
I lördags startade vi dagen med en stadig omelett toppad med gräddfil, finhackad skogslök och matjessill – det var fantastiskt!
Zaba,
nej du är inte olik alla andra. Under alla de år då jag inte åt frukost var jag aldrig hungrig på morgonen. Mycket sällan hungrig på förmiddagen. Inte sällan hoppade jag över lunchen också, och dagens första näring blev ett par mackor eller en skål pasta på skrivbordet vid tretiden.
Om jag däremot förförts att inta en hotellfrukost håller jag sen på att förgås av hunger en halvtimma innan lunchrast. Skumt. Fast ett bra exempel på att hunger och mättnad är ett samspel beroende på flera faktorer som blodsockerkurvan och diverse signalsubstanser.
När jag äter nåt strömmar energin ut som socker i blodet. Bukspottkörteln släpper ut insulin, vilket fungerar som en nyckel till att släppa in sockret i muskelceller och hjärnceller där det kan komma till nytta. Halten fritt socker i blodet sjunker vilket bidrar till att göra mig hungrig.
Det här kan man utnyttja till att få igång hunger på morgonen, ta ett glas mjölk, juice eller en frukt så snart du kan få i dig det. En timme senare kanske du faktiskt kan tänka dig att äta en frukost.
Dämpar hungern effektivt gör man däremot med rökning och stress. Vid stress – som i långvarig påfrestning, irritation, vantrivsel, smärta – kopplas kroppen om till vänteläge “fight or flight”. Ska energin skickas till benen för att fly eller till armarna för att slåss? Magen, hungern, ställs på sparlåga för man har ju inte tid med frukost när vargarna ylar.
Efter en längre tid längre tid (åratal) med hög påfrestning och för lite tid till återhämtning börjar socker-insulinsystemet nötas ut. Trötta muskler skriker efter energi och hjärnan tappar fart samtidigt som cellerna kämpar för att hålla sockret kvar i blodbanan och inte förbruka det. Insulinresistens kallas det, och är en varning om diabetes typ 2 är på gång.
Se över stressnivån govänner, ta en ordentlig paus vid lunchen, och grunda med en god frukost. Gröt eller ägg & bacon, stenålderskost eller South beach, hela kostcirkeln, lågt GI, bra fettkvalitet, skyddande antioxidanter?
Den bästa frukosten är den som blir äten, brukar min dietist säga.
Förlåt Lisa, för att jag föreläser i ditt kommentarsfält!
karibien
Tack för tipsen men vill faktiskt inte äta frukost så behöver inte starta någon hunger. Frukost funkar helt enkelt inte för mig.
Jag mår bra och har en bra vikt, jag stressar inte och röker inte. Äter 3 mål mat om dagen, lunch vid 12.00/13.00 under en timmes lugn ledighet (rester från middagen), middag med hemlagad mat och sitter ner vid bordet och äter i lugn och ro och sedan kvällsmat.
Zaba,
förlåt, det var inte min mening att sjukförklara din livsföring
Så här på sommaren äter jag mest yoghurt med bär eller en slatt juicekoncentrat till frukost. Älskar dock bruncher, med ägg av alla de slag, bacon i oändlighet, fruktsallad och hembakt, segt bröd. Och färskpressad juice och kaffe.
Bakismackor till frukost är helt hysteriskt gott: trevligt bröd av typen ciabatta eller baguette, fyll på med majonnäs, keso eller färskost smaksatt med vitlök eller gräs-dito, ruccola, tomatskivor, efterblivet kött, reducerad balsamico om man är lagd åt det hållet och kläm ihop hela alltet (viktigt med locket här, kan tyckas) och försök att tugga igenom mackan. Det är nästan värt att bli bakis bara för den mackans skull.
Håller med själv efter principen: ät när du är hungrig – vilket leder, oftast, till att jag inte äter frukost. Däremot lagar jag äggröror av olika slag att ta med till jobbet ifall jag blir hungrig på vägen. Vaknar jag 6 och hamnar på jobbet 10 är jag så klart sugen på något. Då äter jag lite kokta ägg med majonnäs (stavning?) eller en bit omelette. Runt 13-tiden äter jag lunch (rester).
Dottern som är 11 och hungrig får varierad frukost: nästan varje dag mexikansk smoothie på mjölk och bananer (ibland annan frukt) och ägg på något sätt (röra, kokt med macka, fattiga riddare, omelette med ost och kryddor). Havregrynsgröt är också VIP-mat, speciellt om vi har rester att laga stekt gröt på! Hon brukar förundras över att vi har tid att laga mat på vardagen men jag svarar att tid är subjektivt, visst kan vi klara av att äta god mat, även med tidpress. He he…
När jag vaknar kan jag inte äta, kaffe är det som gäller. Efter några timmar äter jag gärna ägg, bacon, slabbiga majonäsmackor och liknande.
Om jag måste iväg till jobb och behöver akut näring äter jag en blandning av gräddfil, yoghurt och färska bär eller miso soppa med nudlar.