Har du utsatts för lömska lökattacker? Vill du öka rödlöksätandet? När, var och hur ska den råa rödlöken användas?
Kommentarer
15 svar till ”Artikeldiskussion: Läge för lök?”
Ida
Å, hurra, äntligen någon som tar bladet från munnen om denna horrör! Lagom är bäst när det gäller denna knöl…
Emil O
Jag gillar verkligen röd lök i sallader, men så är jag väl allmänt underlig. Brukar köra med röd lök istället för gul lök i vissa pastasåser också, men då ursvettad tills glansig som med gul lök.
Saponiner? Som i såprot och tvättnötter?! Jisses, vänta bara, snart kommer rödlökarna att invadera tvättmaskinerna och vi kommer alla att gå omkring i rosa strumpor.
Jag hade en hemsk rödlöksupplevelse en gång. Försökte göra en äggröra på lite mjukfräst rödlök (utöver äggen då alltså). Stort misstag; Äggröran blev grönblå. Vad beror detta på?
Kan jag undvika det, äter jag inte rödlök alls. Rödlök associeras nu och för evigt alldeles för starkt till surströmming, och vem vill äta surströmming i sallad, surströmming på hamburgare, surströmming överallt?
Jag använde rödlök i en indonesisk rätt. Man använder nästan bara schalottenlök i indonesisk mat så var jag fick rödlöken ifrån… nåväl, rödlöken förvandlades till någon obekant färgvariant. Sedan dess släpps rödlök sällan in i hemmet.
Har precis ätit upp. Rårakor med löjrom, gräddfil och rödlök. Helt uppenbart fantastiskt, men mest som en påminnelse… Det utan tvekan bästa sättet att få i sig den råa, röda löken.
F.ö. borde Stockholms finaste boulangerie, Boulangerie peta rödlöken ur deras Paris-smörgås. Perfekt i övrigt ju.
Martina
Kan bara hålla med om att rödlöken är en alltför vanlig gäst i färdiga sallader och smörgåsar som kan köpas runt om i Skåne – mest intressant blir det när det i vissa fall är mer rödlök än sallad i själva salladen som man köpt…samma gäller tyvärr vissa smörgåsar också. Rödlöken är faktiskt anledningen till att jag helt slutat att köpa take out sallad eller macka. Jag säger; – HURRRRRA för hemlagat!!!
Björn
Varför inte göra en hamburgare?
Lite rödlök gör susen.
Lasse
Potatismos med hackad rödlök och dill är perfekt till stekt fisk. Annars kan jag bara hålla med om att man ska vara måttlig med rödlök…….
Äntligen! Att rödlök är underbart innebär inte att det fungerar till allt.
Jag önskar även ett angrepp på dessa eländiga groddar som tillför en smak av simbassäng till ciabattan och salladen.
Catarina
Rödlökstzatziki där man finstrimlar löken och drar ur den med salt i tjugo minuter precis som man gör med gurkan! Mmm. Den blir mild och fin och en liten klick av detta till en bulgur-/couscoussallad blir fillismaskens!
Är rödlöksmaffian möjligen i maskopi med timjanmaffian? Så sent som igår tog jag en tugga av en inhandlad smörgås och satt sedan där med timjankvistar och rödlöksringar spretande ur mungiporna. Kanske inte min bästa smakupplevelse.
Däremot vill jag faktiskt slå ett slag för just rödlök i sallad. Men inte bara rakt upp och ner. Häll lite vinäger eller citronsaft i botten på salladsskålen och lägg rödlöksringarna däri för att marinera en stund innan resten blandas i. Svavlet försvinner och lökens sötma kommer fram. Och dressingen får en härlig mild löksmak.
Kommentarer
15 svar till ”Artikeldiskussion: Läge för lök?”
Å, hurra, äntligen någon som tar bladet från munnen om denna horrör! Lagom är bäst när det gäller denna knöl…
Jag gillar verkligen röd lök i sallader, men så är jag väl allmänt underlig. Brukar köra med röd lök istället för gul lök i vissa pastasåser också, men då ursvettad tills glansig som med gul lök.
Haha. Tack Lisa.
Saponiner? Som i såprot och tvättnötter?! Jisses, vänta bara, snart kommer rödlökarna att invadera tvättmaskinerna och vi kommer alla att gå omkring i rosa strumpor.
Jag hade en hemsk rödlöksupplevelse en gång. Försökte göra en äggröra på lite mjukfräst rödlök (utöver äggen då alltså). Stort misstag; Äggröran blev grönblå. Vad beror detta på?
Kan jag undvika det, äter jag inte rödlök alls. Rödlök associeras nu och för evigt alldeles för starkt till surströmming, och vem vill äta surströmming i sallad, surströmming på hamburgare, surströmming överallt?
Jag använde rödlök i en indonesisk rätt. Man använder nästan bara schalottenlök i indonesisk mat så var jag fick rödlöken ifrån… nåväl, rödlöken förvandlades till någon obekant färgvariant. Sedan dess släpps rödlök sällan in i hemmet.
Har precis ätit upp. Rårakor med löjrom, gräddfil och rödlök. Helt uppenbart fantastiskt, men mest som en påminnelse… Det utan tvekan bästa sättet att få i sig den råa, röda löken.
F.ö. borde Stockholms finaste boulangerie, Boulangerie peta rödlöken ur deras Paris-smörgås. Perfekt i övrigt ju.
Kan bara hålla med om att rödlöken är en alltför vanlig gäst i färdiga sallader och smörgåsar som kan köpas runt om i Skåne – mest intressant blir det när det i vissa fall är mer rödlök än sallad i själva salladen som man köpt…samma gäller tyvärr vissa smörgåsar också. Rödlöken är faktiskt anledningen till att jag helt slutat att köpa take out sallad eller macka. Jag säger; – HURRRRRA för hemlagat!!!
Varför inte göra en hamburgare?
Lite rödlök gör susen.
Potatismos med hackad rödlök och dill är perfekt till stekt fisk. Annars kan jag bara hålla med om att man ska vara måttlig med rödlök…….
börja behandla rödlöken som en frukt!
Äntligen! Att rödlök är underbart innebär inte att det fungerar till allt.
Jag önskar även ett angrepp på dessa eländiga groddar som tillför en smak av simbassäng till ciabattan och salladen.
Rödlökstzatziki där man finstrimlar löken och drar ur den med salt i tjugo minuter precis som man gör med gurkan! Mmm. Den blir mild och fin och en liten klick av detta till en bulgur-/couscoussallad blir fillismaskens!
Är rödlöksmaffian möjligen i maskopi med timjanmaffian? Så sent som igår tog jag en tugga av en inhandlad smörgås och satt sedan där med timjankvistar och rödlöksringar spretande ur mungiporna. Kanske inte min bästa smakupplevelse.
Däremot vill jag faktiskt slå ett slag för just rödlök i sallad. Men inte bara rakt upp och ner. Häll lite vinäger eller citronsaft i botten på salladsskålen och lägg rödlöksringarna däri för att marinera en stund innan resten blandas i. Svavlet försvinner och lökens sötma kommer fram. Och dressingen får en härlig mild löksmak.