Artikeldiskussion: Matdistriktet och matboutique-trenden

Är matdistriktet ett eldorado för matälskare eller fjösigt överklassigt snobberi? Lätta ditt hjärta och kom med tips i diskussionen.

Kommentarer

31 svar till ”Artikeldiskussion: Matdistriktet och matboutique-trenden”

  1. Björn

    ok… men var ligger det?

  2. Björ: Det står längst ner i artikeln och deras hemsida ligger som hyperlänk i artikeln.

  3. Har hittills hämtat lunch tre gånger på Matdistriktet och varje gång har det varit toppentoppen och kollegorna har gjort stora ögon och sagt vaaaar har du hittat det där? Enda invändningen är att det är alldeles för lätt att lägga i lite för mycket i lådan, dyrt blir det :). Och så måste man ju köpa lite annat från hyllorna när man ändå är där. Jag kan bara hålla med Lisa, det är kärlek vid första ögonkastet, jag vill köpa ALLT som finns där och det kommer att bli en kostsam bekantskap.

  4. Fast det är ju nästn roligare när man blir överraskad genom att hitta riktiga fynd på otippade ställen.
    /Avundsjuk göteborgare

  5. Det låter som ungefär samma fenomen som FineFood. De har tydligen öppnat ett par butiker till vid sidan av den i Hammarby Sjöstad, så det verkar inte alls vara särskilt svårt att få sådana butiker lönsamma. Det gäller nog bara att hitta ett läge omgivet av hushåll som har råd att köpa lägenheter för 5 miljoner. Den delen av den övre medelklassen är i stor utsträckning väldigt intresserade av mat, lata, och märkesprestigemedvetna. Påstår jag.

  6. K: Eftersom jag till skillnad från dig är egen företagare så kan jag genom ett snabbt överslag säga att det är helvetiskt svårt att få lönsamhet på den här typen av verksamhet.

    I övrigt håller jag med dig om matintresse och märkesprestigemedvetenhet. Lättjan håller jag inte med om. I synnerhet inte vad det gäller matlagning.

  7. Louise

    Det är säkert bra. Men den gång jag var där spelade de Nick Drake i högtalarna och stämningen var så in i helsicke överspänd att jag fullständigt kom ur min gastronomiska stämning.
    Jag fruktansvärt svårt för den där märkvärdiseringen av mat, måste jag tillstå. Så jag gick, utan att handla något.

  8. Tove

    Hmm
    Sökte på hitta.se. Där stod det Rådmansgatan 57?!

  9. Tove: Ändrat!

  10. Louise: mycket kan man säga om Nick Drake, men överspänd atmosfär bidrar han inte till.
    LFW: alla som inte odlar sin mat själva är lata;-)

  11. Patrik: Det beror på att vi jobbar så helvetiskt mycket att vi inte har tid att slött puttra runt i trädgården.

  12. förutom att jag inte jobbar så där förfärligt mycket, men jag spelar mycket tv-spel och lagar mycket mat

  13. Louise

    Patrik: Jag lyssnade mycket på Nick Drake när det begav sig, det är inte det. Men det blir rätt konstigt att betrakta något så basalt som morötter, om än oantastligt ekologiska, med så melankolisk musik i öronen. Det ju liksom bara rotfrukter och även om det för länge sedan gjordes försök som skulle visa att tomatplantor gillar Mozart så har jag svårt att se att grönsaker har ett själsliv.

  14. LFW: Fel. Jag är egenföretagare också. Och jag pekar bara på exemplet FineFood vars verksamhet verkar gå strålande.

    Patrik: Korrekt, Lisa Latmask borde bryta upp parketten och odla sin egen palsternacka. Det var precis det jag menade.

  15. Vad är skillnaden mellan Fine Food, Matdistriktet och Kajsa Warg, t ex? Jag har varit på Fine Food, jag fick dras ifrån kryddhyllan men annars fastnar jag alltid på Kajsa Warg och där blir icke-foodies asirriterade hur mjöl kan vara så intressant. Har Matdistriktet en policy för sina varor? Jag gillar att Kajsa Warg har gjort ett “statement” (jag beklagar svengelskan men jag är så himla trött) över varför man tar in det ena men inte det andra. Kajsa Warg har fin serviceanda. De har skickat grejer till mig per post.

  16. K: Grejen är att livsmedel har väldigt små mariginaler. Med hög hyra och nischade produkter är det supersvårt eftersom folk med kunskap (med undantag av oss) är prismedvetna. Kommentaren “Det gäller bara att hitta ett läge” är fånig. Fråga handlarna på Hötorgshallen, fråga Mathias på NK Saluhall.

    Jag har ingen aning om Fine Foods går strålande eller inte. Att de expanderar kan ha flera orsaker. Men om de gör vinst så beror det näppeligen enbart på läget.

    Jag visste faktiskt inte att du försörjde dig som egenföretagare. Jag trodde att det var en bisyssla, fel av mig.

  17. Jag älskar Cajsa Warg men det ligger knepigt till geografiskt för mig (som bortskämd stockholmare). Matdstriket är mycket mindre. Det står rätt bra i artikeln hur de tänker annars kan du kolla deras hemsida.

  18. LFW: 1. Jag har aldrig sagt att jag försörjer mig som egenföretagare. 2. Butiker som FineFood har ganska stora marginaler på en hel del produkter. 3. Varken Hötorgshallen eller NK ligger inkorporerade bland 5-miljonersbostadsrätterna och har således inte särskilt bra lägen för mathandling på vardagen. Inte heller har de låga hyror. Inte tror jag heller att kunskap implicerar prismedvetenhet hos dessa rika. 4. Det är du som skriver fåniga kommentarer.

  19. Jag tror nog att K har en poäng, men att den typ av lägen som Hammarby Sjöstad eventuellt utgör är rätt få i Stockholm. Stor andel bostadsrätter och stor andel stora lägenheter (fler än 3 rok). I City är troligen hyran för hög och andelen intresserade relativt sett låg.

    Personligen handlar jag rätt lite i mitt närområde (Vi Hornstull är inte så bra som det sägs, möjligen har de ett köttutbud över livsmedelsbutiksnittet), men gärna längs vägen mellan jobb och hem eller på 66:ans sträckning. Om dom öppnade en FineFood vid Högalid skulle förhållandena möjligen ändras.

  20. 1. Om du har en liten hobby vid sidan av som du tjänar lite fickpengar på men varken kan eller vill försörja dig på det men ändå kallar dig för egenföretagare är DU fånig. Jag kallar mig inte konstnär för att jag målar akvareller på fritiden.
    2. Det kanske kommer som en chock men de flesta affärer har stora marginaler på de flesta av sina produkter. Det innebär inte att det är lönsamt att sälja de produkterna. Eller att affärerna är lönsamma. Detaljhandel av livsmedel är mycket personalintensivt och svinnet är stort. Marginalerna beräknas inte på produkters pris utan på hela verksamheten.
    3. Det är exempel på ställen som har bra lägen. Jag har själv arbetat på två matbutiker i överklassområden som gått uruselt. Att skriva att allt som behövs för att lyckas med en exklusiv matbutik är ett läge i ett rikt bostadsområde (och det var exakt så du skrev)är fördomsfullt, okunnigt och arrogant mot duktiga företagare.

    Läget är mycket viktigt, men det gäller att vara en duktig företagare också.

  21. Fast att välja ett bra läge är väl också att vara en duktig företagare? Sen håller jag med om att det kanske kan betraktas som fördomsfullt att prata om prisokänsliga innerstadsboende borättsinnehavare, men eftersom jag själv tillhör gruppen ger jag mej rätten att småraljera över den.

  22. Jag har aldrig påstått att du inte målar akvareller.
    Och nej, Lisa, om du inte ens kan läsa vad jag skriver så är det meningslöst att ha ett samtal med dig. Du visar väldigt stor arrogans om du startar en diskussion och samtidigt vägrar att lyssna på andra än dig själv, som självgott och besserwisseraktigt redan vet allt om ämnet, och därtill kommer med nedlåtande kommentarer om de som inte håller med dig. Ajöss.

  23. K. Jag läser alldeles utmärkt och svarar relevant. Måhända överreagerar jag när du kallar dig egenföretagare vilket jag härmed ber om ursäkt för. Kanske beror det på den konstanta otrygghet och brist på skyddsnät man har som egenföretagare. Något som de med lön varje månad och vettig sjukpenning men utan personalansvar inte alltid förstår.

    Att hävda att jag efter 18 år på heltid som egen företagare i livsmedelsbranschen har ganska god inblick i hur det är att driva eget är måhända besserwissrigt i dina ögon. Det är inte alls alltid den som har mest erfarenhet som har rätt. Men eftersom jag både haft krog (mislyckat), konsultat åt detaljister och drivit cateringfirma vet jag en del om hur hur små marginaler man har. Och att utomstående tror att man skär guld med täljkniv.

    Jag säger att det är enormt svårt att få en livsmedelsbutik lönsam. Ett bra läge gör det enklare. Men bra lägen kostar. Och även om folk har det gott ställt i Hammarby Sjöstad är genomströmningen i området liten och många storhandlar med bil eftersom de har råd att ha en. Jag reagerar mycket starkt mot att du säger att rätt läge är det enda som krävs och att det inte verkar svårt. Jag vet att jag aldrig i livet skulle klara det. Möjligt att du skulle det.

    Jag vet inte vad du bygger på för siffror när du hävdar att övre medelklassen (vilka de nu är) är lat. Om man kommer med sådana svepande anklagelser kanske man ska backa upp dem en smula.

  24. Ber om ursäkt om jag byter fokus i svarstråden…
    Undrar om man kan få dem att ta in fänkålspollen.

  25. Sanna

    Håller med Kristoffer, är supernyfiken på fänkålspollen efter att ha läst Bill Bufords härliga bok Heat! Jag önskar att Matlust i Gamla Enskede kunde bli mer som FineFood, eller CajsaVarg eller denna nya härliga butik. Det blir tyvärr så styltigt att man måste handla över disk där. Jag vill kunna klämma, känna och tänka, gillar inte att bli betjänad på det sättet… Annars skulle det VERKLIGEN behövas i Enskede!

  26. kiddo

    jag har bott i enskede i 3-4 år, att det inte finns en enda krog med ambition i området beror inte – tror jag – på att ingen vill driva en krog där utan att det stora flertalet är den gamla sortens svenskar som går på restaurang när det skall vara fint

    och en sak till: att laga god, spännande mat har mycket lite med pengar att göra, det har med kunskap och tid att göra… man får inte blanda ihop lata enmanshushåll i innerstan med oss som gillar mat

    Dock kan jag hålla med om att affärer som kajsa warg gör mig en smula nervös. Uröver de genuina matälskarna finns där en hel del damer som sörjer att månadsjournalen inte längre finns och som älskar att se sig själva som någon som handlar ekomedvetet och trendigt.

  27. kiddo

    EDIT: det finns alltså inget kundunderlag i Enskede för det finns ingen som går på restaurang på en vardag

  28. OJ! Jag missade hela den härliga diskussionen. Skulle vilja påstå att FineFood har jobbat hårt för att få sin affär att gå runt.
    Och de har gjort det med den äran.
    Råvarorna är outstanding.
    Man handlar (inte vi i alla fall) absolut inte där varje dag (priserna är höga och ja, precis som Lisa sa så storhandlar vi, dock med poolbil)och ändå behandlas man varje gång som en stamkund.
    En enda gång har vi varit missnöjda med vårt inköp. En lammrullad var ganska så seg.
    Vi gick tillbaka nästa dag (utan att ens ta med oss köttet) och fick som plåster på såren en hel kalvstek med oss hem….
    En annan gång glömde de att lägga ned köttet i påsen och när vi går tillbaka så får vi då köttet gratis, för att vi fick gå tillbaka!
    Självklart vill man komma tillbaka till en affär som behandlar sina kunder så väl och har sådana utsökta råvaror.
    Men i början var det ganska så tomt i affären varje gång man gick förbi, så det var nog inte bara att smälla upp butiken och casha in.
    Älskar att tycka till…….

  29. Sanna

    Att Kiddo

    Det finns visst ställen med ambitioner i Enskede, som är flitigt frekventerade av uteätare, Enskedekrog, Barnvagnsfabriken, tex.

    Min poäng var dock inte det, eftersom Matlust i första hand inte är ett ställe att sitta och äta på, utan mer vill vara en delikatessbutik.

    Jag skulle bara önska att de hade en större självplock, så att säga.

    Kundunderlaget på den sida av Enskede jag bor, är mycket gott och tämligen moderna mediemänniskor, läkare och annat löst folk som både har pengar och tid att spendera på mat i Enskede.

    Sanna

  30. Ja, bra kundservice är så otroligt viktigt. Har inte själv besökt FineFood, men är det som du säger blir det ju ett måste.