Äppeltarte med calvadosdoftande toffee-sås

Den godaste äppelkakan jag ätit är kryddad med rosmarin. Det är Karin
Fransson på Öland
som skapat äppeltarten med calvadosdoftande toffee-sås.
Servera den gärna lite ljummen eller rumstempererad. Då framträder smakerna
mer än om den är kall.

Äppeltarte med calvadosdoftande toffee-sås

Recept: Karin Fransson och Anna Sjögren

Bild: Daniel Hertzell

Portioner: 8

Tid: 40 minuter

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smör, kallt i tärningar
  • 2 msk strösocker
  • 1 litet ägg
  • några droppar bittermandelessens
  • Äppelfyllning:
  • 750 g äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 dl mandelspån eller rostade pinjenötter
  • Toffee-sås:
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2–3 msk calvados eller konjak
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • Till servering:
  • Vaniljglass eller vispad vaniljgrädde
  1. Hacka alla ingredienserna till mördegen, det går bäst om smöret är kallt.
    Täck degen med plast och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200˚.
  3. Kavla ut degen ganska tunt och kläd en pajform, cirka 23 centimeter i
    diameter,med degen. Ställ formen kallt i 10 minuter, nagga botten med en
    gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter.
  4. Skala äpplena och skär dem i tunna, kärnfria skivor. Strö lite socker och
    kanel i botten av pajskalet. Lägg äppelskivorna över och fördela resten av
    sockret och kanelen på äpplena. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Gör glasyren under tiden. Blanda socker, grädde, calvados och
    rosmarinkvistar. Koka ihop tills det börjar bli tunn sirapskonsistens. Tag
    upp rosmarinkvistarna.
  6. Ta ut kakan och ringla glasyren över, strö på
    mandelspån eller rostade pinjenötter och grädda färdigt i ytterligare ca 5
    minuter.
  7. Servera tarten ljummen eller rumstemperad, gärna med glass eller vispad
    vaniljgrädde.

Kommentarer

12 svar till ”Äppeltarte med calvadosdoftande toffee-sås”

  1. Örjan

    Vardagsvariant
    Byt calvados/konjak mot koncentrerad äppeljuice.
    “not same but same”

  2. kb

    Vad tror du om att köra pajen utan paj? Alltså att hälla såsen direkt på äpplena i en form och grädda?

  3. Anna

    Det borde fungera bra, blir forstas sotare. Jag skulle nog gora lite mindre kolasas om jag skippade sjalva pajskalet.

  4. kb

    Nu har jag testat, och det blev gudomligt gott. Brytningen av rosmarin, calvados och mandel var, hur säger man, sublim.
    Jag glömde kanelen i äpplena. Det ska jag ta nästa gång. Socker i äpplena känns helt överflödigt när kolasåsen är så söt. Men jag är lite överkänslig mot söt smak.
    En fantastisk äppeldessert!
    Tur, för vi får hela bärkassar med fina äpplen från en granne, som, till skillnad från dina grannar, tar tillvara all sin frukt trots att de inte kan äta upp själva.

  5. Anna

    Hurra vad kul att du testade! Haller helt med dig om sockret. Och vad bra med grannar som plockar upp det dom har i tradgarden och skickar vidare.

  6. Det låter ju fantastiskt gott! Jag fick en jättekasse äpplen från svärmor igår så det passar perfekt.

  7. Anna

    Så bra, då kan du göra en jättepaj!

  8. Nika

    Jag bakade pajen förra helgen med Filippaäpplen o vanlig VSOP konjak i såsen eftersom jag inte har nån Calvados.Bittermandel skippade jag oxå. Supergod kommer definitiv göra den fler ggr!

  9. Anna

    Nika:kul att du testade och att det blev bra. Tror absolut att vanlig konjak fungerar fint. Konjak använder jag ofta, både i mat (fisk- och skaldjurssoppa, typ bouillabaisse t ex) och kakor ( i smeten i vanlig hederlig sockerkaka t ex).

  10. Den är så god!!! Nu har jag hyperlänkat till ditt recept.

  11. Anna

    Viktoria, vad kul att du gillar den. Nu finns kakan på Karins meny. Hon kokar lite extra sås och ringlar över den när kakbiten ligger på dessert-tallriken.

  12. Örjan

    Den som söker via Google, kan ha tur och finna önskat recept.
    Nu-ett av mina tidigare ofta använt Karin F-recept.
    I stället för calvados (el mitt tidigare alternativ med koncentrerad köpt äppeljuice) kommer jag att använda egenpressad, reducerad, äppeljuice.
    En dessertpaj för äppel-/sötsaksälskare.