Artikeldiskussion: Smör i kubik

Lagom till bikinisäsongen är smörsåserna på borden och på tapeten. Dela med dig av dina bästa recept. Gnäll på att bearnäs borde stavas bearnaise eller till och med béarnaise. Kort och gott bred på!

Kommentarer

14 svar till ”Artikeldiskussion: Smör i kubik”

  1. Någonstans tipsade du om att bryna smöret till bea och hollandaise, vet inte var jag läste det. Ett grymt tips i alla fall, jag bryner ca en tredjedel av smöret och det blir en mycket rikare smak (när man väl vill ha det alltså), kanske är en tredjedel för snålt?

  2. Man kan bryna allt, men inte så hårt. recept finns i anslutning till artikeln!

  3. pepparrots buerre blanc är en favorit. framförallt till pocherad rocka.

  4. Eva

    Brynt smör till matejssill, det kan inte bli bättre.

    Brynt och sedan vispat smör med bunken i kallvatten. Vispa tills det bli fast igen och ha sedan i en mindre andel rumstemererat smör. Tillsätt salt. Vill man ha smöret till annat än till bröd så tillsätt vitlök, persilja eller andra kryddor och ha till kött. OBS serveras rumstempererat.

  5. stefan

    smör är ju jättegott, men finns set i Sverige några alternativ till arla? Har hittat ett från väddö gårdsmejeri men det är ju inte direkt lättilgängligt…

  6. Eva, olle: Tack för tips!
    stefan: nej, och det är en skam! vi borde ha mängder av fina smörsorter i kyldiskarna. väldit svårt att få tag på alternativ.

  7. Elisabet

    Skånemejerieret har börjat med små paket och Lindahls finns också här i skåne. Och om man gillar tyskt smör är faktiskt Lidls Milbona inte alls tokigt. Men jag tror att det är en marknad som håller på att ta fart igen, snart ser vi säkert fler sorter i disken.

    Enkelt, men fantastiskt gott, är smält smör med ägg och pepparrot till fisk. Jummy :)

  8. Jag äääälskar bärnässås, och jag påminns alltid om en trevlig liten krog i Paris på en tvärgata till Champ’s Elysee när jag får en vällagad dragonstinn bärnäs. Här serveras man endast entrecote, konceptet är inte unikt, men denna lilla charmiga krog är. Parisarna köar för att äta här, ovanligt! Man får en sås till som parisarna suger upp resterna med baguetten, inget lämnas. Det är såsen som är krogens signum. Den består av skirat smör, någon syra, förmodligen dragonvinäger och överflöd av färsk dragon. Är ni i Paris, besök denna krog, den är unik! Men låt er inte luras av den större kedjan L’entrecote som finns spritt över flera ställen i Paris. http://www.relaisentrecote.fr/

  9. Pepparotsbörblank i all ära. Olle, testa pepparotshållandäs till ugnsbakad hel röding. MUMS!

    Själv har jag svårt med nötat smör i bea. Jag tycker att det får en alldeles för sötsliskig smörkolasmak.

    Till sist: har inte gryningen på Folkungagatan en del olika smörsorter? Minns att jag under min tid i Sthlm köpte smör och yoghurt där som kom från ett litet gårdsmejeri nära Oaxen. Här ner i Malmö kan du hitta smör från Bretagne i lösvikt och vackert förpackat Echiré på Möllans ost.

    /Linda

  10. Eva

    ICA Maxi i Nacka har Valios smör som jag tycker är fantastiskt. Även ett smör från Åland som inte är så dumt.

  11. allt jag begär är Lescure!

  12. Kim

    Eva; bland det godaste jag har ätit var någon sorts blandning av brynt + vispat och beurre blanc — brynt vinägersmör. Den kom till brödet en kväll på Trappaner i Malmö ett par år innan de blev Trio.

    Nu minns jag inte exakt hur det var gjort, men jag tror att smöret var brynt och att man sedan vispade ner vinäger, snarare än att bryna smöret tillsammans med vinäger, men det senare låter ju om möjligt ännu godare…

  13. Janicke

    NK livs, enkannerligen Ica, i Sthlm brukar ha smör från Frankrike, har glömt märket.

  14. MiaP

    Även jag köper Valios smör och det nya “bregott”från Valio som heter Mjukt och Gott. I varje fall är smöret godare än Arlas. Och mjukt och gott är lättare att bre än Bregott.