Jag är ingen semmelmänniska men älskar kombinationen av söta bullkryddor, mjölk och mandel. Lösningen är förstås att laga bubbert. Både ordet och puddingen ligger fint i munnen.
Och om ett visst par läser detta och tänker laga puddingen: den kommer ofelbart att skära sig. Om man inte först gör rätt för sig har man noll bubbertkarma!
Cajsa Wargs bubbert
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 8
Tid: 1 timme och 45 minuter
Receptet tog jag fram för ungefär 15 år sedan när jag och Lena Wänkkö arrangerade 1700-talsmiddagar. Det är löst baserat på ett recept från Cajsa Warg, om jag minns rätt. Till puddingen serverade vi en körsbärskompott med kanel ochmuskotblomma. Men det går utmärkt att servera andra bär och frukter till.
Om du skållar och skalar mandeln får du en mer subtil, vackert blek pudding. Hoppar du över det får du en mer smakrik rätt. Jag gillar båda varianterna. Skållad mandel i foliepåsar finns numera att köpa färdig av kanonkvalitet.
Prova gärna att riva eller mala hel kanel, du kommer att bli glatt överraskad över smaken. men räkna med att minska dosen något.
- 2 ½ dl sötmandel
- 5 dl mjölk, gärna gammeldags ekologisk
- 1 ½ dl vispgrädde
- 4 äggulor
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 1 ½ msk rosenvatten
- ½ – 1 tsk malen kanel
- Till servering:
- Bär rörda med socker eller en god kompott
- Mal mandeln, gärna i matberedare. Vispa ihop mjölk och vispgrädde och blanda ner mandeln. Vispa ner äggulor, ägg socker, rosenvatten och kanel.
- Häll i en smord ugnssäker hög form (t ex en stor suffléform) och grädda i 125°C tills den stelnat helt, i 90 minuter. Låt svalna. Servera rumstempererad.
Kommentarer
4 svar till ”Bubbert: I stället för semla”
Låter som en mumsig uppföljning till en soppa… ska definitivt prova! Men när du skriver “mal mandeln, gärna i matberedare”, menar du då att man kan finhacka mandeln och uppnå ett bra resultat eller att man ska använda finaste rivskivan? Har ofta klurat på om det blir någon skillnad på slutresultatet.
Om man ska baka kakor är skilladen stor, då blir det bäst med mandelkvarn eftersom mixern ger krossad fuktig mandel med helt annan struktur. Det blir ngt bättre om man låter mandeln torka efteråt.
För just den här puddingen som är blötare kan man använda kniven.
Kul med gammal mat. Jag var väldigt medeltidsintresserad när jag var yngre och många av mina första mer komplicerade matlagningar var medeltida och rennässansmat. Det finns en hel del spännande när man går tillbaka. Mandelmjöl i maten till exempel har jag mycket användning för när jag ska laga mat till veganer. Jag ska pröva det här receptet vid tillfälle.
Se där nu lärde jag mig något igen Bubbert har jag inte hört talas om. Kul grej jag kan tycka att semlor är gott men helt ärligt så minns jag inte när jag åt en hel senast det var år och dar sedan. Må gott kramar från Daniel