Dagens Döner: Mustafas Gemüse Kebab vid Mehringdamm

Att människan är ett flockdjur är ju inte direkt någon nyhet. Man vill göra det de andra gör, och den bästa reklamen har ju alltid varit ett fullsatt ställe eller en rejäl kö. Matnördarna tendenserar ju på något sätt att vilja göra tvärt om. Precis som skivsamlarna vill vi vara ensamma om vår lilla hemlighet, samtidigt som vi inte kan låta bli att berätta, frälsa andra med våra fynd.

När jag så frågar min kompis Johan, nybliven berlinare för andra gången och till lika matnörd, om det finns någon bra döner i hans nya hoods i bortre Kreutzberg, väcks det där välbekanta ljuset i hans ansikte. Matnörden har hittat en pärla att stolt visa upp.

– Ja nästan alla dönerställen är ju ungefär likadana, men så såg jag ett ställe där det alltid var så sjukt mycket kö, så en dag när det inte var någon kö passade jag på…

Mustafas Gemüse Kebab vid Mehringdamm ligger precis bredvid det kända korv-haket Curry 36 vilket enligt de flesta serverar “Den bästa currywursten i stan”. Att också helvetet har grader är ju förvisso känt, men att det kan vara skillnad mellan en slabbig grillkorv med curryketchup och en annan har jag svårt att förstå. Jag fnyser åt de många, trängandes och öldrickande tyskarna som står och köar vid curry 36, och fogar istället in mig i svansen av förväntansfulla men (alltid lika) sura turkiska män som omger Mustafas.

Efter en stunds tålmodig väntan får jag ett frasigt och lätt uppvärmt ovalt litet bröd fylld med kycklingkött, grillad vit paprika, stekt lök, inte så stark Sharf sås och en aning finsmulad fetaost. Dessutom är den vanliga kålsalladen förbytt mot en färgglad salladsmix som visar sig innehålla både mynta och persilja.

Det är inte för inte som den heter Gemüse Döner. Grönsakerna är spänstiga och smakrika, och den där lilla tuchen av fetaost gör verkligen sitt till i fråga om syra och sälta. Kycklingköttet är salt och välgrillat och fantastiskt gott och varje tugga gör små kullerbyttor i munnen. Smakmässigt är det här lilla underverket verkligen överlägset, även om jag såklart tycker att potatisen är helt överflödig och att det är för lite kött och fett. Men om man bor i Berlin, och äter Berlinerdöner flera gånger i veckan, är det här verkligen värt sin lilla omväg. Horder av turkiska män, och en och annan matnörd kan inte ha fel.

Kommentarer

3 svar till ”Dagens Döner: Mustafas Gemüse Kebab vid Mehringdamm”

  1. Martin

    Jo jag håller nog lite motvilligt med om att Gemüsedönern (kan det för övrigt vara en kedja? Jag har ett vagt minne att jag ätit en liknande, dock inte lika god kebab i närheten av Ku-damm som också hette något med Mustafa) är bäst i Berlin just nu. Motvilligt eftersom den är långt ifrån perfekt, lite för salt, köttet kan ibland kännas muggigt och potatisen är som sagt helt överflödig.

    Om man fortsätter nedför Yorckstrasse från Mehringdamm kommer man till Hisar som är ett annat hypat Dönerställe. De har också hyfsat fräscha gönsaker och det krispiga, lövtunt skivade kalvköttet är klart över medel. Tyvärr är såsen ingen höjdare.

    Nej, Berlin väntar nog tyärr fortfarande på det perfekta Dönerstället, men det är väl svårt att åstadkomma det när ingen är beredd att betala mer än 3 Euro för kebaben.

    Håller däremot inte helt med dig om currywursten. Curry 36 är förvisso obegripliigt överreklamerat skräp men det finns några ställen (tex Fritz & Co på Wittenbergplatz) som höjer sig över mängden med hemmagjorda pommes frites och majonäs. Korven är också av högre kvalitet (ekologisk) men det är framförallt på pommessidan som skillnaden märks. Currywurst måste dock enligt min mening ses som ett “Gesamtkunstwerk” och dit räknas definitivt också pommes friten.

  2. memo_

    hej!!!
    Jag och en kompis tänkte fatiskt på att öppna en döner ställe snart…det som fattas nu är att åka till tyskland och hitta ett bra recept.
    tror ni att det skulle funka i sverige?