Rallarsvingarna haglar. Nu skriver Peter Wennblad en drapa om att kvinnlig frigörelse varit omöjlig utan industrimaten. Och han hotar med att bokstavligen talat ge Mats-Eric en fläskläpp nästa gång de ses.
Till viss mån håller jag med honom. Men jag undrar hur genomsnittsvensken har tid att titta på teve ett par timmar om dagen men inte tid att laga mat. Och att hemkörda ekologiska grönsaker skulle vara dyrare än industrilagat är faktiskt rent ut sagt okunnigt. Det som krävs är kunskap och intresse.
Däremot tycker jag att idealiserandet av forna tiders mat är milt tröttande. Livsmedlen var osäkrare, matförgiftningarna fler och matlagningen ofta sämre.
Fast lite kul är det. Och ju mer vi pratar om mat desto bättre.
Kommentarer
13 svar till ”Det här blir roligare och roligare …”
Är inte problemet egentligen att folk hellre lägger pengar på prylar än bra, nyttig mat? Och som Lisa påpekat, att folk konstigt nog har tid för flera timmar tv per kväll men inte att laga vettig mat.
Själv upplever jag ingen motsättning med att laga god, nyttig mat utan suspekta ingridienser och att samtidigt få tiden att räcka till.(Jag är student och har som alla andra begränsat med tid till matlagning) Allt som behövs är planering och en viss mängd grundkunskaper.
Det är även bra att debatten nyanseras men just nu känns det som att Peter Wennberg gör mer skada än nytta, inte minst genom sitt olyckliga val av rubrik.
och tid… alla tittar inte på TV ett par timmar om dagen!
Hälsar en som har viss kunskap och ett brinnande intresse men inte tvekar att ta till industrimat då och då
/Malin
Vi äter också industrilagat ibland. Och skäms inte ett dugg. Igår på barnkalaset berättade två föräldrar att deras unge tycket att maten hos oss var så fantastisk. Ehum, sista han var hos oss fick han mamma scans köttbullar med spagetti, ägg och parmesan. De såg rätt lättade ut när jag berättade det.
Men oftast är det rätt mkt ekologiskt. och mycket långkok för det är det mest tidsbesparande som finns. Bara att slänga allt i en gryta och in i ugnen med det.
Peter Wennbergs artikel är framförallt rolig och dryg (vilket betyder rolig).
Jag går inte in på resten, den här diskussionen förs numera på åtminstone 3 olika ställen bara på taffel.se, men en sak: jag tror inte matlagningen och tv-tittandet riktigt slåss om samma tidslucka.
/Patrik (just i färd med en snabbkålpudding)
Patrik: Det håller jag med om men det beror på att vi blivit itutade att mat måste lagas samma dag den ska ätas. Det kanske har att göra med att den ska vara fräsch. Det är brist på planering som är problemet inte brist på tid för de flesta.
Sant!
Tack gode gud för färdig krögarpytt, rösti, stuvad spenat, korv, kyckling man egentligen bara behöver kasta i en ugnsform och tillaga och annat som man kan slänga ihop. Jag går in i perioder när jag sover i 16 timmar/dygn. När jag inte sover är jag knappast vaken i traditionell mening och bara så jävla trött.
Jag lagar också och stoppar i fryser, väl medveten om att dessa perioder kommer, tar grejerna i frysen slut då vet jag att det finns hyfsad bra mat att finna. Det finns många faktorer som avgör matlagning eller inte.
Om jag inte minns fel så tar Mats-Eric Nillson upp industrimatens roll i kvinnans frigörelse i “Den hemliga kocken”( boken utlånad just nu så jag kan inte kolla), så där har Peter Wennberg ingen större poäng. Poängen måste väl ändå vara att en tillsats funktion som profit för matfabrikanten.
Hej! Sorry att detta inte alls har med inlägget att göra men jag hittade inte ngn mail att vända mig till. Det är så att jag skulle vilja köpa presenkort på matkaravan i Malmö men bor i Stockholm. Hur gör jag då? Enligt hemsidan måste man ju gå till kulturcentralen. Skulle så gärna vilja ge det till bror min :)
Tack för en fin blogg!
Sicket matkrig det har blivit egentligen! Poängen med boken Hemlige kocken var väl mestadels att avslöja fusket med maten, och det tycker jag är bra! Sen så är det ju så att alla får bilda sig sin egen uppfattning.. För mig så har det bara varit positivt att utesluta tillsatsproppad mat. Jag har mått mycket bättre och lyckats gå ner i vikt. Så hurra för den egna fria viljan! :)
Problemet med Nilsson är dels att han idyllialiserar maten från förr och dels att han har e-nummer noja.
Matfusk har alltid förekommit, talk och malda djurben har använts för att spä ut mjöl (McGee), vad korv innehåller har människor förfasat sig över sen det första fjälstret fylldes. Blymönja användes för att få använda te-blad säljbara igen och tungmetaller var standard som bekämpningsmedel tills den moderna kemin skapade nya gifter. Maten är antagligen bra mycket nyttigare och näringsrikare idag, åtminstonde för de som tvingas välja det billigaste alternativet.
Bara för att ett ämne har ett e-nummer behöver det inte vara fusk. Bakom e-nummren döljer sig ofta saker som alla vet vad det är och knappast fruktar: Ättikssyra(e260), c-vitamin(e300),pektin(e440), agar(e406), klorofyll(e140) eller färgänet från spiskummin(e100).
Ge mig ett skålpund E175 så berättar jag mer.
Läs även http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=863430
E175 – “not permitted in Australia”:
http://www.ukfoodguide.net/e175.htm
:-)
“botulinum” i namnet Clostridium botulinum betyder just korvförgiftning (botulus=korv)