En liten men god jul

Till skillnad från många andra förfinade varelser älskar jag julens alla bruna rätter innerligt. Min mors renkalvsylta med ett litet nålsting av ättika och ljuv arom av kryddpeppar är bland det bästa jag vet. Mitt enda problem är att jag inte klarar av när alla de traditionella delikatesserna anfaller i flock. Min mans hemtrillade köttbullar är sublima om de äts med brunsås, potatismos och lingon. Men de blir snarare sämre än bättre när de trängs på samma tallrik som janssons frestelse, tre sorters kål, prinskorvar och omelett.  För mycket av det goda är inte alls underbart.

Julen tycks dock vara en tidpunkt då många hänger sig åt nominell gastronomi, det vill säga: de tycks bara vara riktigt lyckliga när de likt en nåjd i trans rabblar upp julbesvärjelsen:

Julskinkasenapäppelmosköttbullarsillsalladkirriseillcurrysillsenapssillkålrotslådaochglöminterödbetssalladenrevbensspjällröktochgravadlaxfårfiolochenlitenlitenaladåb

Om inte allt detta står på julbordet kommer tydligen hin onde och tar hela familjen. Och när tiden tryter är det därför nödvändigt att täcka upp med fabrikslagade grejor. Jag lägger inga moraliska aspekter på det hela, vissa saker klarar både delikatessdiskar och industrin av galant, jag gillar vita bönor i tomatsås och har en innerlig relation med Findus köttfärssoppa när jag är sjuk.  Men rödbetssallad på burkmajo och färdigköpta översöta sillar är bland det värsta jag vet.

Ni får fira jul precis som ni vill, bara ni lovar att det gör er lyckliga. Fräscha sallader, burksill, fullt hemlagat julbord eller en liten toast med anklever och kvittenmarmelad. Jag planerar fyra nyanser av brunt och några grönsaksrätter. Och jag tänker servera dem en rätt i taget. Och nästa år ska jag banne mig laga sylta.

  • Kycklinglevermousse (med någon ny kul kryddning)
  • Viltpaté, kanske med kastanjer och konjaksmarinerade katrinplommon eller den här favoriten
  • Köttbullar (kryddning oklar, Johan lagar)
  • Tjocka revbensspjäll med ingefära och lite oortodox berberekrydda

Ja och så blir det ju julgröt så klart. Jag lagar min på råris, vatten, smör och vaniljstång. Om ni säger att er gröt är godare är det troligt att ni inte smakat min. Vilka är era julmåsten? Länka gärna till recept i kommentarerna!

Kommentarer

27 svar till ”En liten men god jul”

  1. Mia

    Hej!
    Jag är i stort behov av nya stekpannor och undrar vilka du rekommenderar? Tack för en bra blogg!
    Hälsningar Mia

  2. Angelica

    Vi köpte de Buyer Carbone Plus hem förra året, efter att ha läst om dem i olika mattidningar. Och hjälp vad vi gillar dem! Väldigt mycket stekpanna för pengarna!
    Inte för att det var mig du frågade, men ändå. ;)

  3. Mia: Tack för att du läser, fina du!

    För att jag inte ska bli överansträngd igen svarar jag bara på allmänna matfrågor på Twitter på bestämda tider, i regel torsdagar 20.00-21.00 (se föregående blogginlägg). Det blev så hemskt många och svåra frågor på mejl, Facebook, via sms eller folk som ringde att det inte funkade. Till och med mattidningar jag inte jobbade för skickade sina läsarfrågor till mig.

    Men eftersom du ber så snällt och det snart är jul får du en länk! :-)http://matalskaren.taffel.se/2010/01/05/lek-med-lergryta-och-recept-pa-skinkstek/

    Du kan alltid testa sökfunktionen längst upp till höger om du undrar över något.

  4. Jag ska försöka skriva om stekpannor, senare så kan vi ha en rejäl diskussion!
    Angelica: Du är så välkommen! :-)

  5. Angelica

    Jag glömde förresten att svara på din fråga. Ursäkta en förvirrad hjärna så här i juletid. Mammas trist bruna älgsylta gör hela julbordet för min del, med lite rödbetssallad till. Och så sötosten, helst på en trekant jämtländskt tunnbröd. God jul!

  6. Elisabet

    Mitt julmåste är gravad lax. I år blev det en variant smaksatt med apelsinskal och gin, socker och salt i förhållande 2:1.

    Härom dagen gjorde jag också din paté från Sydsvenskan i fjol. Jag blev lite orolig, patén är fortfarande lätt rosa och vätskan är inte helt klar. Betyder det att jag har gräddat den för lite? God är den i alla fall!

    God jul!

  7. Mina måsten är tonfisksås, köttbullar och potatis av något slag (kokad, ugnsbakad, potatisgratäng)…och julmust. Massa ostar med kex gillas också. Och glögg.

    Kan jag få tag i skinka och revbenspjäll så blir jag glad men överlever utan.

  8. Tack för länken till sorglige Strage!

    Här blir det sparsamt. På julbordet måste det bara finnas skinka och dopp på tunnbröd. Övrigt är egentligen bara överflöd; krydd- och senapssill, ägghalvor, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad, gravad lax, en god ost. Till det dricks det mumma och en liten snaps.

    God jul!

  9. Elisabet: Att ange tid för en paté är mycket vanskligt eftersom formen och ugnen ger så olika resultat och termometrar kan ibland vara opålitliga om man inte har en bra. Men om patén luktar och smakar gott brukar det inte vara någon fara. Isynnerhet om du lät smeten stå ett tag gör den lätta rimninengen att patén är lite rosa i mitten. Det kan också bero på färsen som ibland inte blir grå pga myoglobinet (tar lång tid att förklara, men du har säkert varit med om det tidigare).

  10. I vår familj är det ingen som tycker om svensk julmat överhuvudtaget, men vi brukar ha det ändå för den äldre generationens skull, när vi firar med dem. Men våra bästa jular har varit de få som vi har firat med bara familjen (och då räknar jag alltså inte in morföräldrar, kusiner och sånt). Då har vi ibland haft “önskemat”, det vill säga att alla får önska sig precis vilken mat de vill. Jag minns till exempel en jul när barnen var riktigt små och alla tre ville ha pannkakor, och maken och jag fick ostron och champagne!
    För övrigt är det rätt komplicerat även de gånger när vi inte är ensamma och därmed har en lite mer julbordsaktig variant, eftersom jag själv inte äter griskött och vi dessutom har haft mellan en och tre vegetarianer bland barnen de senaste åtta åren. (Just nu en vegan och en “vanlig” vegetarian.)
    Svaret på frågan blir väl således: inget.

  11. GunillaP

    Ingen jul utan farmors snurrekål. Det är färsk (ej fryst) grönkål kokt i skinkspad, och som sedan får “snurra” dvs sakta steka på järnet med grädde och smör så den blir som karamelliserad.

  12. Firar jul hos svärmor och är förbjuden att laga ens den minsta rätt till julbordet. Mitt öde, tydligen.

    Scanpan gör grymma stekpannor, men de funkar inte på induktionshällar om man nu är sån.

  13. Örjan

    @GunillaP: Snurrekål har jag aldrig hört talas om tidigare. Mer koncentrerad variant på Halländsk långkål, eftersom du använder grönkål?Ingredienserna är ju desamma.
    Måste googla för mer info.

  14. Skulle vilja vara med vid julbordet där Fredrik Strage och Edward Blom båda är gäster:
    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article8295984.ab

  15. GunillaP: Snurrekål låter genialiskt.

    Peter: Vilket diaboliskt straf! Vad ont har du gjort?

    Översättarhelena: Precis rätt! På julafton ska alla vara glada, det är den enda regeln.

    Zaba: Tonfisksås? Utveckla! Älskar tonfisk.

    Anders: Om du pallrar dig hit på nyårsafton får du träffa Edward IRL.

  16. Lisa: Ska överväga det om Strage också kommer. ;)

  17. Anders: Hmm, i såna fall kanske jag ska bjuda honom också. Han blir nog lite … förvånad.

  18. joakim

    Rullsyltan som sjuder på spisen just nu, senapen som är rullad och spetsad med lite pepparot samt lammleverpastejen med sardeller & vitlök som står på balkongen gör min Jul!

  19. Tommie Andersson

    Mitt “måste” på julbordet är hemgjord Sillsallad. Ingr: rödbetor, saltsillfiléer, äpplen(cox-orange), saltgurka, ättika, socker, rödbetsspad. Samtliga fasta ingr finhackade. Detta blir en krispig och frisk sillsallad på julbordet! God och trevlig jul på er.

  20. vet du, att fr o m nu är din julgröt ett måste, har gjort den nu och matat familjen med. de har intet annat än tacksamhet i blicken efter det! jag pimpade dock den med 1 dl mjölk & 1 dl grädde i koket, för sån är jag. :)

  21. LP

    ådaochglöminterödbetssalladenrevbensspjällröktochgravadlaxfårfiolochenlitenlitenaladåb.”

  22. Lisa klart jag kan utveckla ;)

    Det är en burk tonfisk, en burk makrill i tomatsås blandat med gräddfil och majonäs i lika delar sedan lite citron, salt och pepar efter smak. Jag blandar ihop med gafffel men familjen vill ha lite lenare och kör med elvisp.

    Passar till kokt potatis och köttbullar. Vet inte riktigt varför det finns på vårat julbord men det har det alltid gjort och känner ingen annan som har det på sitt julbord.

    Hoppas nu bara att jag kan få tag på lite mer julmust, bara 4 ställen som säljer det här :(

  23. Ingen jul utan Halländsk långkål!
    http://almamater.bloggplatsen.se/
    Gravad lax är också ett måste men inte lika viktigt.
    Har haft ett jäkla sjå att få “färdigkokt” grönkål till Falun men handlarna har varit samarbetsvilliga. Förra året ICA Maxi och detta året City Gross. Jag får ringa själv ovh böna och be!
    Mängden färsk grönkål som skulle gå åt till mina behov motsvarar minst ett badkar!

    GOD JUL önskar jag min favoritbloggare!

  24. Lite sent svar, men ändå, bättre sent …
    Sill är ett måste på vårt julabord, det är det enda vi båda (och resten av de flesta i familjen) inte klarar oss utan. Det brukar handla om någonstans runt 20-25 olika sorter, hemgjorda förstås! Tyvärr ser inte årets jul och julmat ut som den brukar pga lite trista omständigheter, så i år hamnade det endast 5 olika sorter på bordet. Men nästa år så…
    http://martenssonskok.blogspot.com/search/label/Sillinl%C3%A4ggningar

    Ha en bra fortsatt jul/ Anki och Håkan

  25. Fast länken till Halländsk långkål blev fel! Här är delikatessen!
    http://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/23/2218737-langkalens-lov-del-1/

    God fortsättning!

  26. Sara

    Tack för recept på kycklinglevermousse. Körde den på nyårsafton på crostini (minus kanel och grönpeppar) tillsammans med smörstekta russin. Gudagott!

  27. Mårtenssonarna: Imponerande!

    Lena: tack!

    Sara: Prova med kanelen! den slår inte direkt igenom utan framhäver bara levernssötma och tar bort lite av beskan. Kanonkombo, jag lovar!