Hej XXXXX på Pronto Communication!
Jag tror inte du riktigt förstår. Jag arbetar professionellt med mat. Ditt företag jobbar inte gratis åt Electrolux, mitt företag jobbar inte gratis åt Electrolux.
Eftersom du tydligen inte förstår saker och ting kommer här en förklaring.
Det du erbjuder är ingen ersättning (pressevent, workshop, goodiebag) för ett ganska omfattande juryarbete utan sånt som PR-firmor har betalt för att locka mig att delta i. Jag blir bjuden på tonvis av evenemang, som jag sällan går på. När jag går är det sällan för att ha mysigt och lära känna PR-människor utan för att få viktig information jag behöver för mitt jobb. En goodiebag är produktprover som i regel brukar budas hem till mig för att företagen vill att jag ska skriva om dem. (Och som jag oftast slänger eller ger bort.)
Det här skriver jag inte för att jag är en diva. Jag skulle själv aldrig be ett proffs jobba gratis i ett projekt där jag själv inte jobbar ideellt. Jag anser att det är oerhört förolämpande mot den personens kompetens och tid. Skjut mig den dag jag gör det.
PS: Det är jättesvårt att läsa en text med olika färger och fontstorlekar. Det ser väldigt slarvigt och oengagerat ut. Bara ett litet tips i din framtida yrkesverksamhet.
PPS. Jag gillar verkligen Electrolux och kommer förmodligen köpa alla mina vitvaror till mitt nya kök av dem.
Hall of fame: Uthängningar vi minns
Länkar till lite fler uthängningar om någon missat dem. Kelda-kampanjen? Också från Pronto. Någon borde kanske föreläsa för dem om sociala medier.
Lottas roliga kommentar till McDonalds pinsamma utskick.
Kommentarer
25 svar till ”En rolig sak med att vara matskribent är att man får så många nya brevvänner”
Burned :)
Haha!
Jag vill påpeka att han skrev att han verkligen gillade min blogg, så det kan ju inte vara någon hemlighet att jag inte gillar såna här förfrågningar eller att jag är frilansskribent. Eller tänk om han – oh, fasa! – faktiskt inte läser min blogg utan bara låtsades?
Skrattfest med stilpoäng!
Och jag håller med dig, en sån tölp.
Jag blev nyfiken på fonterna och textfärgerna. Som PR-man borde han ju veta, Christian. Man vill ju hänga med. Typ. Liksom. Ba.
Lisa fundera verkligen på det där med att köpa alla dina vitvaror av Electrolux. Kvalitén är inte densamma som den varit och det har jag själv bittert fått erfara.
Det är jobbigt när lister går i sönder, plasten i bottnen spricker, lampan lägger av (och det inte bara är att byta lampan), och slutligen när jag köper en ny Aeg (också Electrolux) så går kompressorn sönder.
johan: Det var troligen för att han klippt och klistrat från andra meddelanden så att en massa skräpformatering hängt med.
Martin: Hmmm, bra kommentar! Jag har alltid varit nöjd med det mesta från Electrolux och missnöjd med det mesta annat.
Du verkar få rätt rejält med såna idiot-grejer.
Med kylskåpet etc kolla råd & rön eller liknande
Strålande! Som icke-professionell har jag ibland tagit ledigt från jobbet, för att vissa event varit tillräckligt intressanta. Detta erbjudande känna bara märkligt. Jag filar på formuleringar till ett svar. Det blir inte i klass med ditt svar, men jag skulle gärna vilja veta vad de tror att en amatör-matbloggare försörjer sig på?
Annika: Jag tycker inte att NÅGON ska göra sånt här gratis. I synnerhet inte på det fåniga sätt det lades upp.
Självklart är det annorlunda om det handlar om ideella grejor eller om det är i ett officiellt sammanhang.
Jag beundrar verkligen ditt korståg mot PR-folket!
De kanske borde satsa på att skicka dig vitvaror istället, så kan du ju tala om sen vad du tycker om dem? ;)
jag får verkligen aldrig några erbjudanden. Vad gör jag för fel egentligen? Måste stå på någon svart lista någonstans.
Inte nöjd med sin Electrolux-kyl/frys.
Gitto: Det som förvånar mig är att jag inte tycks stå på någon svart lista. Inte ens hos Pronto som ju haft problem med mig förr. Måste uppenbarligen jobba ÄNNU hårdare.
Men det här är alltså nåt som man gör typ hela tiden? Mot frilansskribenter överlag?
och vad gällde matmässan i Madrid så är jag läskunnig på nästan fem språk. Jag var mer inne på din uppfattning om det var mer molekyler än “normal” matlagning.
Fast jag har å andra sidan i princip gått på morfin de senaste månaderna.
jag får bara quornerbjudanden. Varje måndag. Jag hatar quorn, så jag misstänker att det är ett slags sofistikerat pr-skämt.
Men just det, sofistikerat och pr går ju imte att skriva på samma vykort.
Jag får framför allt ingenting från Le Creuset.
Underbart skrivet! Jag är av åsikt att ingen skall jobba gratis, precis det som du själv påpekar. Oftast gör PR-byråer bara det enkelt för sig. Jag tror inte att man skall “köpa” sig en bloggare på detta sätt.
Bättre och se till att det finns ett bra affärsupplägg för dig och för byråns kund, så att det blir en win-win situation att ni båda tjänar på det.
Önskar dig lycka till! ;)
Vill bara säga att jag till fullo förstår hur tröttsamma alla dessa mejl måste vara för dig att få, men jag tycker att det är taskigt som fan att hänga ut personer med namn. De personer i branschen som skickar dessa mejl är lägst i hierarkin och inte sällan bara praktikanter. Denna kamp bör inte handla om att hänga ut enskilda människor.
Skrev nyss ett svar kring din liknande upplevelse av Arla. Läste vida och tänkte skriva lite här med.
Man ser ju inte orginalmailet, det kanske är hemskt otrevligt skrivet, men jag är ändå förbryllad över inlägget och de flesta svaren. E personen vill ju inte köpa dina profesionella tjänster, utan vill att du ska delta i något av annan vilja än mot betalning. Kanske vet han att du är ett proffs, troligen inte. Vems fel är det i det senare fallet?
Jag är inte en diva men… Jag brukar vid de orden vara nästan helt säker på att det är just så. Jag är ibte rasis men SD har ju så bra pensionspolitik. Jag är inte snål men måste MC Donalds ta betalt för toalettbesöken? Ni fattar.
Du kanske är sur öve att personer inte vill se dig som proffs och betala för dina tjänster. Eller så vill du här på bloggen få berätta hur efterfrågad du är, och hur långt över dessa nesligheter du står. Fräckheten hos folk att ha sett dig och vilja fråga dig om något. Att dom ha mage… (de sista 2 meningarna var ironiska)
Min högst personliga åsikt är att proffs inte hänger ut folk, inte skryter om sin egen roll och slänger skit på andra. Bra proffs är dessutom självsäkra nog att i en sådan här situation avböja utan att göra en big deal av det. En ytteligare personlig reflektion är att jag inte skulle köpa proffesionella tjänster av någon med detta uthängande av andra profesionella som försöker göra sitt jobb. Hos en amatör skulle jag kanske ha överseende med det.
Jag är inte involverad i ämnet, jag jobba inte med PR men med webb och jag är medvetet anonym tills jag lär känna denna bloggs mentalitet lite mer.
Tack för ordet.
/Martin
Att vissa välbetalda antar att vissa andra ska jobba gratis är en brist på respekt. Själv tycker jag att det är rent förnedrande att tvingas “be” om lön. Det borde vara lika självklart att jag ska ha betalt som att uppdragsgivaren har det.
(och då pratar jag inte ens om jobb som uppenbarligen i praktiken går ut på att göra reklam för ett visst företag)
Varför det? Tvärs om visar väl denna förfrågan just att någon respekterar vad som skrivs på en blogg.
Förutom att vi inte vet något om hur välbetald PR personen är så är de väl underförstått att det inte ska bes om lön. En utbetalning av lön skulle naturligtvis inte gå i de flesta PR sammanhang ur ett jävperspektiv.
Skulle resonemanget fortsätta så skulle alltså inte någon person som ha ett avlönat uppdrag kunna fråga en expert inom ett område en fråga eller visa ett intresse för en obetald medverkan.
Mitt råd är följande: var glad över att någon sett dig. Informera artigt om vad du vill och inte vill. Fråga dig själv om du kan tydliggöra dina tjänster om du inte vill få vidare frågor (lite som att vara med i nix-registret). Föreslå gärna dina tjänster, då personen ju har tagit kontakt men då naturligtvis i ett annat sammanhang.
Vad jag sedan personligen själv skulle undvika är att vara gnällig, hänga ut en potentiell kontakt eller rent utav kund, blogga om hur jobbigt det är att PR folk uppmärksammar mig och liknande.
Ber även om ursäkt för stavfel.
Vänligen
/Martin
martin:
Hehe, inte behöver du be om ursäkt för stavfel, jag är drottningen av felslag. :-) Och du får gärna vara anonym.
Inte lätt för dig att veta, men det här var mitt andra mejl till personen i fråga. Jag skickade ett kort mejl till personen i fråga och upplyste om att jag var matskribent för Sydsvenskan och frågade om arvode. Jag hade ändå inte kunnat/velat/fått men var nyfiken på om de visste vad jag jobbade med, eftersom de skrev att de gillade min blogg så mycket. Uppenbarligen läser de inte min blogg. Och jag är inte intreserad av att sälja tjänster till Pronto.
En av grundprinciperna inom PR är att om man kontaktar en person för ett uppdrag tar man reda på vem den personen är först. Finns en fin tjänst som heter Google! ;-)
Det är inte så att det är ett fantastiskt hedersuppdrag att sitta i en jury för Electrolux.
R: Det finns en anledning till att jag inte skrev ut efternamnet. Inte heller publicerar jag hans brev. Men du har rätt ändå. Jag brukar inte hänga ut personer med namn. Jag stryker förnamnet också. I stand corrected!
R: Jag har nu mejlat och bett om ursäkt. Tack för att du röt till! Jag brukar inte sätta ut namn, som du ser på tidigare uthängningar.