Ett fullmatat Halland

I onsdags var jag inbjuden till Mathallands Branschträff i Ugglarp. Jag skulle berätta om vår butik, om Resurskocken-projektet samt om hur vi arbetar med lokala producenter.

Kul och en smula pirrigt att tala för så många, men jag fick god uppvärmning av den alltid lika raffinerat ekivoke Carl Jan Granqvist och sympatiske Taffel emeritus Jens Linder som talade på temat “Regional mat och innovation” respektive “Smaken av en plats”.

Själva mötesplatsen var inhyst i en maskinhall hos Ugglarps Grönt där samordnaren Pär Extor gjort ett styvt jobb tillsammans med Ugglarps Mikael Jidenholm. Väggarna hade ramats in av gigantiska halmbalar och golvet var bestrött med snäckor och grus från den närbelägna stranden.

Flera halländska producenter var på plats och supportade oss med varm äppelmust och andra godsaker efter en rundvandring över de blåsiga kålfälten, ner till havet och titten på havskräftburarna.

Om jag aldrig tidigare förstått fisketeknikens skillnader förr gör jag det nu: På kvällen bjöds vi till ett havskräftkalas i en illuminerat växthus, och jag tror att jag och matskribenten Lisa Lemke åt minst ett tjog kräftor var (vi sopade vid flertalet tillfällen diskret ner de avslöjande skalhögarna från tallrikarna). De burfångade havskräftorna var de mjällaste och godaste jag någonsin ätit och så blir de, lärde jag mig,  då de inte tryckts ihop i trålningen. Tyvärr för mig som skåning är det ytterst svårt att få tag på dessa läckerbitar på hemmaplan, de fortsätter vara västkustens väl förborgade skatt.

Till kräftorna serverades en gyllengul, tjock saffransaioli och stenugnsbakat surdegsbröd med fänkål från bloggerskan Saras bageri i Slöinge (diggar halländska geografiska namn som Fylleån, Skummeslöv, Slöinge med flera).

Under middagen fick jag även till min glädje veta att Resurskocken ska få en efterföljare på ICA Skrea Strand i Falkenberg! Det är Lisas man, kocken Marcus Nordgren som fått ansvaret att dra igång projektet i butiken nu i höst. Skoj att fler i branschen hänger på konceptet.

Efter en mycket rolig dag med många nya bekantskaper var jag rejält trött när jag i mörkret drog mig tillbaka till min anvisade stuga “Truten” på Ugglarps camping. Med mig hade jag en stor påse med olika sorters kål som jag fått plocka ihop själv ur Ugglarps överdådiga sortiment.

Kommentarer

6 svar till ”Ett fullmatat Halland”

  1. Burfångade havskräftor låter helt fantastiskt. Själv hade jag varit glad om jag bara fått mig en endaste havskräfta (får skylla mig själv som inte ätit några, men ändå).
    Grymt vacker kål-bild!

  2. Hoppas du trivdes i stugan “Truten”. Välkommen tillbaka till oss i Ugglarp, nästa gång kan du få bo i någon av våra andra stugor: Prova på “Gåsen”, “Strandskatan”, “Storken” eller varför inte “Gökboet”.

  3. Men åh, vad underbart! Kålen ser sublim ut, den skulle kunna få bo i min kyl ;-)

  4. Kurt

    Det borde ju finnas områden där man inte kan tråla, vrak klippor etc där burfångst är enda alternativet.

  5. Annika: Större chans till havskräftor i Götet, va?
    Andreas: Ja, det var som att vara på fjällsemester alldeles på egen hand. Stort tack för körning mm! Ps: Uppskattar att jag inte hamnade i “Gökboet”, hade kanske tagit det personligt. C J:s “Falken” var ståndsmässigt ;)
    Lisa: Bara ett smakprov…
    Kurt: Det låter rimligt, tekniken är avgörande för texturen, helt klart. Men mina kunskaper om havskräftor får nog kategoriseras som grunda. Är det ngn som har bättre koll, hoppa in i tråden!

  6. Pär Extor

    Sent om sider vill jag bara rikta ett stort tack, till Anna och till alla andra som gjorde MatHallands branschdag till inget annat än en succé!

    Anna är en grym föredragshållare – så ni som letar, boka in henne!