Färska, gröna mandlar
Färska mandlar* var en helt ny bekantskap för mig när jag sprang på dem i grönsaksdisken på Abdos i Malmö. Att jag skulle köpa dem var det ingen tvekan, men vad de skulle användas till var oklart.
Mandeln tillhör plommonsläktet och är därmed en stenfrukt. Inuti kärnan (stenen) finns fröet som i sitt torra tillstånd är det vi brukar kalla mandel. Mandeln är med andra ord ingen nöt. Den färska mandeln ser ut som en liten grön tillplattad persika med sitt ludna skal. Den blivande mandeln smakar ungefär som gurka men hela frukten har en citruslik syrlighet, gräsig arom och en liten bitterhet.
Man kan bland annat sylta mandlarna eller steka dem i olivolja och smaksätta med citronsaft. Med sin syrlighet används de ofta som tillbehör till salta maträtter och fisk. Jag skivade ned dem i en ljummen bönsallad med mangold och salsiccia. Trevlig smakbrytning men inget jag kommer att springa benen av mig för nästa gång det är säsong.
Någon annan som har erfarenhet av färska mandlar eller ett recept? Jag har lite grand kvar.
*gröna mandlar eller amandes vertes på franska
Kommentarer
Pär Extor hade lagt in mandlar med honung i lagen enligt ett gammalt recept till Smaka på Skånes receptworkshop. Skulle egentligen varit valnötter men blev gott ändå. Honungstonen var den jag tog fasta på, kanske en honungsvinägrett till?
I Italien har jag blivit bjuden på dem som en frukt att äta rakt upp och ned. Otroligt fint smakminne, jag har aldrig träffat dem i Sverige. Mandorline vill jag minnas att de kallade dem, men det kan vara fel ihågkommet. Det var inte vanlig sötmandel, så mycket lyckades jag förstå.
Min Ungerska svärfar tryckte ner omogna mandlar i sprit, snittade i ändarna som man gör med tomater som skall skållas, lagrade i 6 månader och sötade med socker. En underbar svart mandellikör blir resultatet!
Intressant. Hur blir likören svart?
Den är mörkt mörkt brun och vet du vad, jag insåg just det faktiskt var valnötter han tjongade i! Så kan det gå när man har bråttom men det skulle vara spännande att undersöka vad som händer med mandlar, eller hur? För att vara extra tydlig, det är alltså hela frukten som skall ligga i och dra, inte bara kärnan.
Sidor