Tyvärr har det blivit lite klent med vegorecept eftersom jag håller på med diverse uppdrag och har haft tunga till förbannelse att göra av med. Men den här grytan som jag lagade på lite överbliven färs blev en höjdare. Ett bra exempel på hur man kan få lite kött att räcka långt.
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Det här är en variant på ma po do fu. Jag lagade den på älgfärs vilket blev kalasbra. Undvik viltfärs med för mycket amper viltsmak som ger fel smakbrytning. På bilden saknas de tärnade tomaterna för dem glömde jag ha i. Så kan det gå! De ströddes över innan vi åt grytan. Om du har några selleristjälkar hemma kan du tärna fint och tillsätta samtidigt med sojan.
- 5 torkade shiitakesvampar
- 100 g färsk svamp av valfri sort
- 200 g köttfärs, gärna mild viltfärs
- 2 msk finstrimlad eller grovriven ingefära
- 2 msk jordnöts- eller rapsolja
- 1 msk ljus soja
- 1 stor klyfta vitlök
- 2 msk chilibönpasta eller 1 msk sambal oelek och 1 msk miso
- 2 tsk tomatpuré
- 1 dl jordnötter, helst råa
- 5 dl blötläggninsvätska + vatten
- 400 g fast tofu, gärna marinerad
- 1/2 msk chinkiangvinäger eller balsamico
- ev 1 msk torr sherry eller risvin
- 2 tsk maizena
- 2 stora tomater
- Till servering:
- Ångade eller wokade bladgrönsaker
- Råris
- Ev rostad krossad sichuanpeppar
- Strimlad koriander eller salladslök
- Slå ett par dl kokande vatten på den torkade svampen och låt stå minst en kvart. Knipsa bort de sega stjälkarna. Finhacka shiitaken och den färska svampen.
- Bryn köttfärsen och ingefära i olja på hög temperatur. Smula sönder färsen ordentligt. Tillsätt svampen när Slå på sojan och låt den puttra in ordentligt.
- Pressa ner vitlöken och rör ner chilipastan och tomatpurén. Fräs i ytterligare ett par minuter under omrörning.
- Rör ner jordnötter och vatten. Låt puttra under lock i tio minuter. Eller tillsätt lite mer vatten om du inte har ett bra lock, det ska vara ordenligt såsigt.
- Tärna tofun fint. Blanda ner vinäger, sherry och tofu. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
- Rör ut maizenan med 1/2 dl kallt vatten, Red av genom att röra ner lite i taget i den puttrande grytan. Tärna tomaterna fint och rör ner dem. Strö gärna över lite sichuanpeppar vid servering.
Kommentarer
7 svar till ”Fegvego: Tofugryta med köttfärs, tomat och svamp”
Här hade råriset kunnat bytas ut mot Frebacos fantastiska Kamutvete, som är en veritabel höjdare som ersättare för ris och/eller som ingrediens i allehanda sallader. Eller varför inte i en krämig risotto, eller snarare “vetotto”. Mycket smakrikt och med lång mättnadskänsla.
Det är hög tid att sjunga Kamutvetets lov:-)
Apselut, själv åt jag bara grönsaker till faktiskt.
det är som du säger med ma pa do fu, 200 gram köttfärs räcker i evigheter.
Anki, eller så kan man köpa Biofoods kamut istället, den är ekologisk.
Oj, så gott det ser ut!
Kamutvete har jag tänkt prova länge men det har inte blivit av. Jag är nog mer fast i matveteträsket :)
Jag gjorde en enkel variant av ma po do fu häromdagen. Nu tänker jag bara på när jag ska göra det igen. Jag blev nästan lite chockad över hur mycket jag tyckte om det.
(Fick förresten en kommentar hos mej om att ditt recept är bättre än Fuchsia Dunlops.)
vilket trevligt recept. det ska jag ta och testa ikväll, jag har frysen fylld med älgfärs nämligen.