Förnedring och misär: Saffranssås utan saffran

Jaha, så har man trampat rejält i klaveret. I gårdagens Söndag kunde Sydsvenskans läsare ta del av en saffranssås utan saffran, som jag glömt skriva in i receptet. Jag hatar sånt här. Inte så mycket för min engen yrkesstolthet som det att läsare blir förvirrade och kanske rent av får ett sämre resultat i köket. Sämre mat för att jag varit slarvig.

Visserligen är det viss del en ursäkt att jag just nu inte kan läsa särskilt bra och det var ännu sämre när jag gjorde receptet. Att korrläsa har varit i stort sett omöjligt för bokstäverna och orden hoppar runt. Men vad spelar en aldrig så god ursäkt för roll om man gör läsare besvikna?

Från och med nu får Johan korrläsa allt jag lämnar in. Och jag hoppas att nya brillorna gör saken lite bättre. Nu ska jag gå och skämmas i ett hörn.

Kommentarer

16 svar till ”Förnedring och misär: Saffranssås utan saffran”

  1. Själv gör jag inga misstag. Jo, förresten, en gång trodde jag att jag gjort ett misstag, men då hade jag fel.

  2. Lätt hänt, att det mest självklara går en förbi, som att skriva in vatten i sopprecept eller vetemjöl i vetebrödsrecept. Folket reder sig nog, de klarar saffrankrisen Lisa. :)

  3. Tack fina Mikaela, jag gläder mig alltid åt dina uppmuntrande och positiva kommentarer.

  4. Örjan

    Håller med Mikaela.
    Förlåtligt att glömma.
    Vore värre om Du skrivit msk isf tsk för någon ingrediens.
    Det hade i värsta fall fördärvat hela rätten.
    (Var det inte någon tidning som drogs in pga fel mängd muskotnöt)

  5. Som redaktör stämmer jag in i skämskören. Och jag har inte ens några trilskande ögon att använda som ursäkt.

  6. Milda makter!!! Ett fel i en dagstidning!!! Tur att detta decennium snart är slut. Nu räcker det verkligen med uppskakande händelser.
    ;)

  7. UllaH

    Örjan, det var Allt om Mat som en gång glömde att man måste förvälla stenmurklor. Det var minst sagt besvärande. Stort hallå. Lite missad saffran är en bagatell.

  8. Sara

    Förstår om det känns jobbigt, Lisa – men såväl redaktör som redigerare har ju också ett ansvar för vad som går i tryck, så jag tycker inte att du ska gräma dig alltför mycket. Sånt händer, helt enkelt.
    Örjan & Ulla H: Det var nog detta ödesdigra (?) fel som Örjan tänkte på:
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fyra-forgiftade-efter-fel-i-recept_1632201.svd
    (Hur nu någon ens kan lyckas provsmaka en kaka med 20 muskotnötter i? Beskt är nog bara förnamnet…)

  9. Ujuj… stackars dig. Men ingen blev förgiftad iaf och saffran är ju rätt enkelt att dosera om man blev sugen på rubriken (och det blev man ju)

  10. Örjan

    Tack Sara.

    I engelska recept måsta jag ofta tänka efter för att inte göra fel
    Tbs och tsp. Vilket är vilket?
    Speciellt när bara tsp används .
    Det skulle ju även kunna uttydas t(able)-spoon.
    Men OK
    tbs= msk
    tsp= tsk

  11. Visst är det maximal otur att man missar just saffran när man skriver recept på en saffransås, men att det missas en himla massa i recept både i kokböcker och i tidningar och på internetsidor, är ju ingen nyhet direkt.

    Notoriska syndare därvidlag är TV4 (minns inte nu vad de numera kallar sin receptsida — jag slutade läsa deras recept för flera år sedan, de är helt enkelt för dåliga), även om det där mest är fråga om att lista en ingrediens och sedan glömma att berätta när/var/hur man skall tillsätta den.

    Ingen fara skedd, Lisa! Du har gett oss alla så mänga suveräna recept och matlagningstips under årens lopp, att ett enda litet misstag med glädje förlåtes dig!

    PS. Ingen länk till receptet i fråga? Finns det inte ens på webben? Nämendåså, då finns det ju bara tills tidningen i fråga skickas till återvinningen eller används till att slå in soporna i… :)

  12. Va gullig du är! :)

  13. Björn: Tack, raring! Ja, TV 4 är faktiskt kriminellt dåliga.

    Mikaela: Dito!

    Kinna: Oj, det är inte roligt. Ännu jobbigare när det är i en bok.

  14. Har Sydsvenskan inga korr-läsare???
    Morrr! Fast varför är jag förvånad, svårt med ekonomin på dagstidningar numera… Ca 99,9% av de som är intresserade av att laga rätten fattar att de ska lägga till saffran.
    Tror fröken Dill
    PS; Ta hand om ögonen!

  15. Det löser sig-och jag håller med tidigare skribent, ingen blev förgiftad så du kan lyfta ner skämskudden-kanske t.o.m någon som tycker såsen är godare utan.

  16. Min mammma glömde köpa både saffran, mandel och russin till sitt saffransbullebak – så i år har vi vita lussekatter med katrinplommon och pinjenötter i. De blev också jättegoda!