Efter att lyckligt har återförenats med vårt bagage (i alla fall fått veta att det var på väg) begav vi oss ut i ett soligt Bilbao. Få pratar engelska men vänligheten är stor och kroppsspråk och haltande spanska räcker långt. Vänligheten är inte översvallande utan mer värdig. Bilbaoborna fjäskar inte för turisterna men nonchalerar dem inte heller. Det är ganska imponerande med tanke på att turism är ett mycket nytt fenomen i den ganska ruffiga forna varvindustristaden. Orsaken till att miljoner vallfärdats till Bilbao kunde länge förklaras i ett enda ord. Guggenheim. Frank Gehrys titanglänsande skulpturala byggnad rymmer en makalös samling modern konst. Och bygnaden, som liknats vid Marilyn Monroe, har i sig varit en attraktion.
Men numera är det även maten som lockar turisterna. I Baskien fanns redan alla förutsättningar för ett strålande kök; men kulturturismen gav den gastronomiska revolutionen bränsle. I runda slängar 9 miljoner besökte Guggenheim-museet mellan 1997 och 2007. Inte illa för en liten stad med runt 350.000 invånare.
I Baskien är det tätt mellan stjärnkrogarna. Jag har tidigare ätit på både utsökta Mugaritz och Zuberoa (som jag var mindre imponerad av). Men det jag älskar allra mest är att sitta på barer och äta enkla pintxos med det vita lokala vinet txakolin.
Till lunch idag åt vi alltså helt enkelt pintxos på stimmiga Purple Bar med just de där två glasen txakoli som stunden och den höga fetthalten i köket krävde. Vi satt inne i baren uppspetade på vingliga stolar; utanför stod det Bilbao-bor och kisade mot den klara vintersolen som snabbt gjorde vinterjackorna överflödiga. Inte en turist inom hörhåll.
Det var tämligen traditionella pintxos som serverades även om godbitarna var elegantare och mer utstuderade än brukligt. Vi lirkade det sötsalta köttet ur havssnäckor med knappnålar. Övergick till stabbiga smakrika albondigas i rik oljig sås på vitt vin, bröd och lök som stekts söt. Miniburgare toppade med stekta vaktelägg. Till sist spett med svampar och bacon som stektes med vitlök och persilja.
Kommentarer
2 svar till ”Första pintxoslunchen i Bilbao”
Låter toppen, hoppas ni har härliga dagar
Kram
/M
När jag bodde i Portugal, fick man en virknål till snäckorna. Mycket funktionellt!
Blir avis på allt gott ni äter…