Härförleden samlades ett antal stjärnprydda kockar på en liten restaurang i Helsingfors. Ja, man kunde räkna till sex stjärnor sammanlagt vid det lilla bordet på den skumma restaurangen. I slutet av måltiden hyllades de rodnande kockarna på krogen med applåder av de berömda matgästerna med René Redzepi från danska tvåstjärniga Noma i i spetsen. Kuggfrågan är nu: Vilken krog?
Svaret är Salve, ett favorittillhåll för hamnarbetare och de som blir sugna på en lonkero mitt på blanka dagen. För er oinvigda måste jag berätta att lonkero är finska för långdrink, färdigblandad ginåtonic (fast på finsk grapefruktssoda)på flaska. Salve är den typen av krog där salladsbuffén består av ett stort tråg sillsallad med potatis och inlagda rödbetor samt ett pliktskyldigt tråg strimlad isbergssallad.
Varför gå dit? Jo, Salve serverar vad många anser vara den bästa stekta strömmingen i Helsingfors. För en dryg hundring får du ett tiotal små stekta strömmingar och ett berg grov potatismos krönt av en klick smör som smälter ner över hela härligheten. Är du karl eller kvinna för din hatt äter du hela strömmingen rakt av med hull och hår … nej, förlåt ryggrad och stjärt. Det är sagolikt gott. Därför blandas publiken upp av konstnärer, affärsman och en och annan lysten matnörd. Igår var vi där och förtjustes.
Enligt en ögonvittnesskildring belv René Redzepi så upphetsad över de knuspriga strömmingsstjärtarna att han plnerar att servera enbart den yttersta stärtbiten med den fantastiska knapriga fenan som tilltugg till champagne.
Kom ihåg var ni läste det först!
Kommentarer
9 svar till ”Gastronomisk gåta i Helsingfors”
finland, finland, finland…
Kan också tipsa eventuella resenärer om att Salve (som jag ännu inte besökt) ligger precis vid Hietalahden tori som har en stor loppmarknad (som jag har besökt) om man är road av dylikt. På torget finns hyr-bord och i den gamla tegelbyggnaden en del mer fasta handlare. Har för mig att det är öppet förmiddagar och fram till 2. Utmärkt tillfälle att komplettera den ärvda Arabia-servisen på förmiddagen och sedan luncha på Salve.
Om man befinner sig i trakterna kring Helsingfors och har en fallenhet för köttsliga lustar kan jag också tipsa om en liten tur förbi Esboos köttnasare på http://www.halalliha.fi/ för bra kött till bra priser.
Tusen tack Fredric!
Jag köpte faktiskt en “ny” blus på lopptorget.
Serverar de hela djuret med alla fenor kvar?
Fascinerande.
Men inte förvånande att finnar äter fisken med ben och allt.
De har ju vanan ifrån insjölöjan muikko.
Tyvärr är det svårt att återskapa rätten här i Sverige, eftersom det är svårt (omöjligt) att hitta hel liten strömming.I alla fall här i Eskilstuna.
Och vad beträffar “strömmingsfileer” – normalt är det filead västkustsill. I bästa fall minsta sorteringen.
Förresten- ett strömmingsminne. Birgitta Ulfsson tillagade sotare i ett TV-program för åratals sedan.
Och drack champagne under tillagningen! Champagnen lär ha upprört ett flertal tittare.
Jag äter också hela strömmingen med ben och fenor. Och svårt att hitta hel liten strömming? De drar ju upp kilovis varje morgon ur havet, bara att dra fram pengapungen så får du dina hela små strömmingar, med rens och allt kvar i magen.
Lina, jag vet inte var du bor men att hitta liten fin strömming i Stockholm är som at leta efter en nål i en höstack,
Personligen anser jag att den bästa strömmingen i Helsingfors äts på restaurang Sea Horse. Salve tävlar dock i helt samma klass. Till sin karaktär påminner krogarna om varandra, vilket ju också är skojigt.
Grymt tips! Satt på mitt hotellrum i Helsingfors o googlade lite efter en restaurang och hittade din blogg.. googlade vidare och en strömming med mos senare måste jag säga att det var ett kul tips! Hade inte hamnat där annars.. =)
Tack! //B