Hörrni! Gissa om hästbiffen från Latinamerikanska livsmedel var den bästa någonsin? 109 kr kilot. Vi stekte den nätt och serverade med råris, slantade morötter, en apstark linssallad och en endivesallad. Endivesalladen gjorde vi så här:
Endivesallad som passar till en biff eller två
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Tid: 15 minuter
Vill man ha en matigare sallad kan man blanda ner lite lättkokt eller råa sockerärtor eller en näve lättkokta gröna bönor. Kom ihåg att salta biffen i god tid innan du steker den!
- 2 endiver (gärna röda)
- 50 g god ädelost (vi hade Ebba Grön)
- Valnötsdressing:
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl valnötskärnor
- 1/3 tsk fänkålsfrö
- 1 stor klyfta vitlök
- 1 msk gröna eller gula rusin
- lite raspat citronskal
- 2 tsk pressad citron
- Dela valnötterna i stora bitar. Hetta upp oljan och valnötterna försiktigt i en pytteliten tjockbottnad kastrull tills det puttrar lite. Lägg ner fänkålen. Fortsätt värm tills nötterna börjar bli en aning ljusbruna. Pressa ner vitlöken och rör runt.
- Dra kastrullen av spisen. Rör ner russin och citronskal. Låt svalna till fingerljummet. Blanda ner pressad citron.
- Strimla endiven i tjocka skivor på snedden och lägg i en fin skål. Smula över osten. Skeda över dressingen. Mal över svartpeppar.
Kommentarer
17 svar till ”Hästbiff: Köttets must”
På 80-talet hade vi hästfilé i affären där jag arbetade och jag köpte hem och maken gjorde av detta en alldeles underbart god lördagsmiddag!
Suveränt gott, var det!
Men inte så värst roligt .., när den tonåriga dottern som varit i stallet samma dag .., fick reda på att hon just hade ätit häst ..-)
Låter som en suveränt god sallad, med flara av mina absoluta favoritingredienser. Skal absolut testas!
Hästkött har jag inte ätit på år och dag; inte sedan jag var barn, tror jag. Borde kanske pröva det igen?
Endive tycker jag är en svår sak att hantera. Hur får man beskan hanterlig?
Häst är fantastiskt! Oftast billigt, oftast mörare och spänstigare än stillastående nöt. Love it!
Och Katja, det är ju beskan som är grejen med Endiver kan jag tycka, men om man ändå vill bli av med den, eller i alla fall hitta ett sätt att servera den så att den mildast och kompletteras så kan man göra som vi gjorde på cookies i Berlin. Jag skrev in det i bloggen bara för din skull!
http://lunchladan.blogspot.com/2009/01/endivens-hemliga-liv.html
Hej hej,
Tänkte på en allmän sak om Taffel… gillar smakkamraterna… finns det planer på att samla alla dessa på en sida så att man slipper söka reda på dem?
Bästa sättet att hantera endiver när man har besk-överkänsliga smaklökar är att undvika dem helt. Yuck.
Ella, tack! Har provat steka endive, men hade då inget socker och då var de fortfarande så beska att det var beyond vad jag fixar vad gäller beska;)
De dyker upp i grönsakslådorna med jämna mellanrum och det är synd att kasta juh!
Av en slump (eller?) har jag två endiver från Årstiderna i kylen, vad bra, nu vet jag vad jag ska göra med dem.
För ca 13 år sedna när jag precis träffat min nuvarande fru. Jag hade lovat att bjuda henne och hennes barndomskompisar på en middag från grillen. När jag skulle handla inför kvällen upptäcker jag att kontot är nästan tomt. Jag vandrade runt köttdiskarna på söderhallarna och sneglade på den hängmörade entrecoten fär 499kr kg. jag skull ha råd med någon skiva… Jag frågade killen bakom disken vad som var gott att grilla och inte göra mig bankrutt, han föreslog häst entrecot, så det fick det bli.
Under fördrinken började man samtala om gemensamma minnen, det mesta handlade om hästar och stall. Det visade att flertalet av tjejerna lärt känna varnadra på stallet och fortfarande red regelbundet. Jag försökte hålla mig undan. När jag stod vid de rykande grillarna fick jag frågan. Vad får vi till middag? Ehh… Entrecote sa jag, tjejn nickad glatt. Under middagen prisades köttet och samtalen fortsatte att handla om polle, snabben och lisa som började bli lite till åren…
Folk som är öerkänsliga för beska saker ska nog undvika endiver, tyvärr. Men vi andra kan göra en sallad med endiver, (eventuellt rostade) valnötter och grönmögelost och stänka en vinägrett med till exempel sherryvinäger över. Ett av mina bästa Parisbistrominnen, faktiskt.
…och nu mäker jag att Lisas recept innehöll både valnötter och mögelost. Glöm allt jag skrev.
Ett av mitt livs största matminnen är en hästkötts gryta (Cheval Angevine)på en Paris restaurang, sanslöst gott.
Att hitta hästkött har tyvärr inte visat sig säskilt lätt här i Malmö, Jägersro till trots…
Min far som var österrikare tog alltid en spetsig kniv och skar ut en kon ur “botten” av endiven, innan han strimlade den. Detta för att minska beskan…. Synd, tycker jag, eftersom beska örter och bladgrönsaker är mycket hälsobefrämjande.
Beska i blad, påstod en salladsodlare, minskas genom att man vattnar regelbundet och tillräckligt(under odlingen). Själv tycker jag endiv blir tydligt besk bara i blad som sticker i grönt (sant?). Lisa själv mildrade beska i någon tonic-dricka genom att salta den (för att visa saltets mildrande effekt). Vi är väldigt olika känsliga för (åtminstone vissa sorters) beska.
Visst är hästköttets nästan smöriga mörhet imponerande. Men när ska vi börja tala om aromregistret i olika slags kött i stället för att tjata om mörheten? Glöm inte hästkötts näst intill inställsamma sötma. Lisa går runt den genom att servera med riktigt smakstarka tillbehör. Andra marinerar köttet riktigt syrligt, beskt och salt. Jag som annars älskar stora biffar serverar numera bara små hästbiffar för säkerhets skull.
Jag har aldrig ätit hästkött, undviker det inte av anledningen att jag själv är hästtjej, utan mest för att vi inom hästvärlden har fått utstå mängder info om djurplågeri vid transporter av hästar till slakterierna och för att kontrollen av i andra länder verkar vara minimal. Här i Sverige får vi inte slakta hästar som behandlats med vissa mediciner, vilket gäller de flesta “hobbyhästar” och någon köttuppfödning finns inte, vi som hästägare får skriva på papper om att efter blabla behandling får inte djuret användas som livsmedel och ägaren är livstids ansvarig för detta. Svenska hästar säljs däremot billigt när de är bråkiga, sjuka eller pga tidsbrist och dessa transporteras till bla Italien i trånga lastbilar, utan mat och vatten, transporter som filmats har försökt dölja att de har levande djur eftersom det finns hårda krav på djurtransporter, så de har inte ens luftintag till djuren, och på film visas hur de tex hugger av ett ben på en häst med yxa för den fastnat och sedan får fortsätta resan med tre ben och hur de petar ut ögonen på dem för att vissa länder tar bara in slakthästar som har synliga skador…dessa blir sedan korv och sådant och här finns inga restriktioner om antibiotika eller annan medicinering under hästens liv. Så man bör tänka på detta med medicinerade djur (hästar får ju mycket mer mediciner än tex köttkor eftersom de används som rid/kör-djur) och heller isåfall köpa från länder där de har kontrollerade hästköttuppfödningar än från tex Italien. Jag vill uppmana folk som äter häst att försöka hjälpa till att pusha för att vi ska slakta hästar för kött i Sverige! I Danmark har de börjat med sådana försök för några år sdan, där hästfolk försöker bidra med recept och pushar slakterier att ta emot hästar för att undvika transporter till andra länder. Detta för att ge en bild av att det inte ska vara “förbjudet att äta häst” bland konsumenter. Dessutom kan skadade eller inte tillräckligt bra rid/trav/galopp-hästar få bli till livsmedel istället, så länge de inte ätit mängder med mediciner. Men jag tror att det finns flera andra hästfolket som skulle vara bättre på att bidra med recept ;-)
Nu är det så att det visst slaktas häst i sverige. Kör lastbil och har själv lastat slaktade hästar från slakterier, men var dom kommer ifrån vet jag iofs inte.
Många av dom filmer Lotta pratar om är många år gamla