Hur använder man sellerisalt

För länge sen köpte jag en burk sellerisalt. Det var ett recept i tidningen Elle mat och vin som lockade. Och visste blev det jättegott men nu är det så länge sen jag gjorde rätten att tidningen kommit bort och saltet har blivit kvar på hyllan. Häromdagen stötte jag på sellerisaltet igen, nere, i en relativt ny kryddaffär med Borgeby kryddor, i Hötorgshallen. (Mitt emot affären med alla nötter, torkad frukt, oliver, linser mm). Var tvungen att fota påsen för att komma ihåg vad som rekommenderades som användningsområden. Ljust kött, fiskrätter sallader, såser och stuvningar. Har du använt sellerisalt och i så fall till vad? Tacksam för tips då jag försöker bli av med så många hyllvärmare som möjligt.

PS Beklagar den dåliga skärpan på bilden. Kameran i min Iphone är inte så bra. DS

Kommentarer

12 svar till ”Hur använder man sellerisalt”

  1. Erik

    Bloody Mary innehåller sellerisalt. Bjud på en härlig brunch med goda drinkar.

  2. Erik – såklart, att jag inte tänkt på det…;-)

  3. Vinös

    På Esperanto åt jag för ett par år sedan en magiskt god havskräfta som bakats i ugn under ett täcke av sellerisalt. Kan nog vara den godaste havskräftan jag någonsin ätit…

  4. Örjan

    Vänd på frågeställningen så får du själv svar på användningsmöjligheter.
    -när vore selleripure gott som krydda/ingrediens (kräver kokning och passering)
    -när vore sellerijuice gott-kräver råsaftcentifug
    Sellerisaltet kan ju var en genväg

  5. Kurt

    Och sellerisalt innehåller väl ofta libsticka, så soppor borde det också passa bra till.

  6. =) Tack för klurighet Örjan.
    Kurt, det måste jag undersöka.
    Kanske blir det ikväll redan någon typ av skaldjur med sellerisalt.
    Inspirerande inlägg från er alla!

  7. Kurt

    En rolig detalj om man gör eget örtsalt, är att man bör använda färska örter och grönsaker och sedan torka saltet, det ger godare salt än om man använder redan torkade kryddor.

    http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2986

  8. Peter Jägerbro

    Jag har gjort eget libbstickesalt och ramslökssalt med den metoden och kan intyga att det fungerar. Sellerisalt är mycket gott till ägg.

  9. Borgeby kryddor ligger utanför Lund, vid Bjärred. De har funnits ganska länge, först under namnet Kryddknallen då de turnerade Sverige runt. I Borgeby har de en stor butik som är rolig att åka och titta på och vi säljer deras kryddor i vår butik som komplement till standardsortimentet

  10. Jag har läst recept på cole slaw där sellerisalt användes, om det blir gott vet jag däremot inte. :)

  11. Jojo

    Jag använder sellerisalt till följande:

    Köttfärssås
    Potatismos
    Såser
    Toast
    Soppor
    Gryträtter
    det er bara fantasien som sätter stop för vart man kan använda det till.

  12. Jojo – tack för fina tips!