Jag sitter här och funderar på strömming, äpple, curry och grädde till middag. Det är sannerligen en lyx att kunna gå ut och plocka sina egna äpplen. Samtidigt är själva överflödet ett problem, jag får konstant dåligt samvete för alla äpplen jag inte tar till vara på. Alla de där som jag halkar på med ett saftigt krasande på väg ned till bilen. De som inte ens rådjuren orkar sätta i sig.
Framför allt blir det irriterande eftersom min trådsil gått sönder så att jag inte kan göra mer äppelmos utan att noga skala och kärna ut äpplena, och därtill känner jag mig för lat eftersom det är sådana där riktigt pyttiga äpplen.
Lägg på den skulden alla lingon i skogen och alla kantarellställen jag inte vittjat på länge, alla vårens nässlor jag undlät att plocka, förvälla och frysa in, plommonen som fåglarna åt upp och blåbären som jag inte ens tycker om… Jäkla natur, måste du ha ett sådant överflöd?

Kommentarer
7 svar till ”I-landsproblem”
Allt du lämmnar tar någon annan hand om. Nässlorna tex blir husrum för puppor som blir fjärilar.
Jag plockar ned mina, alldeles för många, äpplen varje år, försiktigt med tidningspapper emellan, sen delar jag ut dem till fåglarna under vintern.
Inte så smart, men trevligt.
Fina ord, Anneli. Nu känns det lite bättre i själen. :)
Och all fisk i Mälaren..! (Sorry…)
Äppeldricka!
4 kg äpplen
4 l vatten
2 tsk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 tsk citronsyra
3 dl strösocker, liter avrunnen saft
Tillagning
Äppeldrickan är en snabbgjord sötad råsaft som passar utmärkt som måltidsdryck och på saftkalas.
Saften är färdig att dricka och ska inte spädas!
1. Se till att äpplena är rena och utan skador. Skölj och skiva äpplena och lägg dem i en rostfri hink/skål. Häll på vatten och tillsätt vinsyra och natriumbensoat. Rör om, täck över och låt stå 2-4 dygn på kall plats. Ju längre tid desto mer smak och mörkare färg.
2. Sila äppelsaften genom silduk. Tillsätt citronsyra och socker. Rör tills sockret har löst sig. Skumma och fyll saften på rena flaskor.
Förvara flaskorna kallt – för lång förvaring kan saften frysas i plastflaskor.
Man kan hoppa sockret för en mer vuxen och bitig dryck, själv köpte jag en ny ren plasthink med lock, langade mer äppelbitar tills den var full ooch fyllde upp med kokt kallt vatten och lät stå i fem dagar på svalt ställe!
Jättegott
/Mimmi
En till!
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_butter
/Mimmi
Gunilla: Nja, jag har två läskiga gäddor i frysen. Det får räcka. :)
Mimmi: Tack för tipsen!
Med tolv äppelträd har jag resignerat. Jag inser att naturen bjuder på sitt överflöd, och att jag inte har förspillt mina chanser även om jag inte tar allt tillvara varje år. Det kommer äpplen nästa år också. Det är det som är moder natur. Ett givande utan förpliktelser. Dessutom blir både komposten och maskarna och fåglarna glada över fallfrukt.