Vissa dagar är jag yr av lycka över att få syssla med något så roligt som mat och ord i kombination. Som idag då jag lite otippat lyckades sno ihop små mandelkakor som faktiskt höll POCK-standard (om än betydligt mer primitiva).
Idén kom ursprungligen från Anna Bergenström via Viktoria. Men jag ville ha mandelkakorna lite fluffigare och med juligare smak. Eftersom jag hatar bakpulver valde jag att vispa äggen med vanligt socker och att sikta mjölet för att få in luft i smeten. Dessutom minskade jag mängden citronskal och ersatte med anis, lite kanel och en nypa saffran. ( En kryddning jag tidigare haft i vanliga muffins.) Bittermandlarna uteslöt jag också. För att få in lite pigg syra petade jag ner några nysstinade hallon i varje muffin. Resultatet blev faktiskt sensationellt.
Så vems är receptet nu? Tja, det enda jag lärt mig är att man aldrig ska säga att man är först med något. Förmodligen ska man aldrig kalla ett recept för sitt. Recept är som folksagor, något vi har till låns och vi förbättrar dem gärna lite på vägen.
Nåja, ett mer exakt recept får ni i Sydis på söndag. Nu ska jag snart ge mig på fisk och musslor från Årstiderna som ska förvandlas till en gräddig gryta med en gnutta bacon och tre gnuttor tomat. Samt rotfrukter, fänkål och om jag har i skåpet – lite snustorr cider. Ungefär som den här.
Ytterligare ett skäl till att jag älskar mitt jobb idag är att jag hittills denna vecka enbart fått produktprover som glatt mitt grättna hjärta. Först Salma-lax som jag snart ska recensera mer ingående, sen en stor Allerum Prästost, en gigantisk tillsatsfri skinka och dessutom ovanligt trevliga julöl. Detta är anmärkningsvärt eftersom 75 procent av alla produktprover är antingen ointressanta och/eller oätliga. Jag ska recensera några av bottennappen från förra veckan också, men jag har haft så dåliga ögon att jag inte kunnat plåta eländet.
Kommentarer
12 svar till ”Ibland älskar jag mitt jobb (och mandelkakor)”
De var verkligen supergoda!
Och utan bakpulver, måste provas. Väntar ivrigt på recensionen av Salma-laxen också, när jag fick den på MD trodde jag att det var någon Åländskt fiskad lax, men tji så fel jag hade. Det ligger ändå finskt i munnen, “Saallllmaaaaa…”.
Det är ju inte så sällan du frågar var jag fått receptet ifrån och jag säger: -Men det är ju ditt! Jag minskade bara ditten, ökade datten och la till bluttan och drog ifrån blä, sedan hade jag fin X hemma men saknade Y. Kände du inte igen det?
Var skinkan färdigkokt? Om den inte var det, hur lagar du din julskinka?
Peter: Om du söker på recepten på Taffel så kan du se att ganska många av recepten är bakpulverslösa. Anna Sjögren, som bakar mer än jag, tycker inte heller om bakpuvler. I de flesta kakor där smör eller ägg vispas kan man helt enkelt hoppa över det.Eller använda pyttelite. Salma kommer, måste bara köpa ny och plåta.
Malin: Ja, det är som en mor som inte känner igen sitt eget barn bara för att det klätt ut sig lite.
Svante: Den var färdigkokt. Vet inte hur jag skulle tillaga min. Lågtempa i ugn förmodar jag. Det gjorde min pappa långt innan det var modernt med låg temp. Hur ska du göra med din?
Jag brukar steka i ugn i stekpåse, för så gjorde/gör mina föräldrar. Trots att jag gjort det i flera år nu är jag fortfarande lika osäker på hur länge jag skall steka.
Det är nästan enda gången jag använder stektermometer och jag är aldrig säker på om jag har satt in den rätt. Sedan går jag i köket som en äggsjuk höna, tittar på termometern, kollar ungefärliga tider i kokboken och är osäker på när jag skall ta ut den. Sedan chansar jag.
Ibland blir det bra, ibland lite torrt och ett par år har jag fått slänga eländet och köpa en ny.
Därför tänker jag alltid att det måste finnas något bättre sätt. Jag funderar på att köpa en färdigkokt, men min stolthet står i vägen. Dessutom vill svärfar doppa… Varför är det så krångligt med julskinka när jag kan laga en massa annan mat?
Kort sagt så tar jag alla tips jag kan få på skinkfronten!
Svante: Vilken temperatur har du? Jag skulle testa att sänka temperaturen ordentligt. I stekpåse blir ju mikroklimatet lite annorlunda men 125°C max skulle jag tippa på. Det intressant är att de smakämnen som gör att grisen smakar just gris bildas först vid strax under 70°C, så extrem lågtemperaturbakning ger inte den traditionella smaken. Det är nog bra om åtminstone delar av skinkan nått upp dit om man gillar den smaken. Personligen gillar jag inte extremt lågtempat kött eftersom det är smaklöst.
@Svante: Jag har provat olika sätt men oftast brukar jag sjuda skinkan och bara göra griljeringen i ugn. Om du är noga med att sjuda snarare än koka får du ett betydligt större tidsspann mellan det att den är tillräckligt kokt och det att den är överkokt. Det blir helt enkelt lättare att hinna med.
@Lisa och alla andra visa: Jag har visserligen en känsla av att jag frågat detta på taffel förr och det har inte mycket med mandelkakor eller skinka att göra men nu vänder jag mig i desperation till er:
Var (helst nära Uppsala/Stockholm) får jag tag på njurtalg?
Någon som vet eller har någon bra idé? Det närmaste jag kommit senaste åren är att Latinamerikanska i Hötorgshallen kunde erbjuda 2-3 hekto. Dock är det inte värt besväret om jag inte kan få tag på kilot eller mer.
Ja, den var riktigt smarrig!
Äntligen någon som hatar bakpulver!
Har känt mig så ensam i så många år. Vet inte hur många mail, telefonsamtal jag har fått från läsare som tror att jag glömt bakpulvret i sockerkakorna, muffinsen och tårtbottnarna.
I all sin enkelhet tycker jag fortfarande att solskenskaka a la en tidig Vår kokbok + vaniljsocker är det absolut bästa receptet på sockerkaka och ett suverän botten till sommarens jordgubbstårta…
http://lottabrinck.wordpress.com/2009/09/28/sockerkaka-utan-e-nummer/
Däremot saknar jag ett bra matmuffinsrecept. Nån som har ett bra?
Hurra, vad jag känner mig hemma här! Jag dissar också bakpulver och har gjort i många år. ALDRIG bakpulver i min sockerkaka. Och mindre socker, ca en halv dl per ägg. Den blir fluffig och god ändå. Ska absolut prova mandelkakorna!
Såklart recepetet är ditt Lisa! Det måste jag prova.