King solo-konspirationen

Jag är en kritisk människa, vissa kallar mig oresonlig. Ibland övergår min hälsosamma skepticism i rena spekulationer och flirtande med konspirationsteorier. Till exempel när det gäller king solo. Jag har redan konstaterat, och på sätt och vis lett i bevis, att bananschalottenlöken är ett djävulens verktyg. Förvisso en charmerande  lök på sitt vis. Men schalottenlök är det fanimig inte. Fel smak, utan smörighet och… ptja, fel helt enkelt. Ingen fullgod ersättare.

Nu har jag samma antipati mot vitlökscook-aliken king solo. Bara ordet lättskalad gör alla oss som får en kick att valhänt trä övermogna smultron på strå nervösa. Saker som säljs på bekvämlighet tilltalar inte nördar.

Nu undrar jag: Smakar king solo verkligen vitlök? Är den lika bra som vitlök? Jag har en känsla av att den saknar såväl sting som svavelsötma. Inkräktaren har sitt ursprung i Yunnan, och jag måste nu erkänna att jag (trots min respekt för det kinesiska köket) överhuvudtaget har fördomar mot kinesisk vitlök som jag tycker snarare luktar som man gör dagen efter man ätit vitlök snarare än vitlök i sig.

Vad tycker ni om king solo? Är det vitlök? Eller har den rent av ett egenvärde?

(Och när jag ändå är i farten vill jag passa på att varna för ingefäran från Brasilien som säljs ibland. Låt mig fatta mig kort: Inte bra.)

Kommentarer

21 svar till ”King solo-konspirationen”

  1. Ibland är lättskalad ett argument att älska. När all vitlök som finns att köpa är gammal och gröngroddig och bitter i smaken, gör jag jättesatser rostad vitlök som jag mosar till pasta. Och då är det MYCKET trevligare med king solo än de där fjösiga småklyftorna.

    Godast är den färsta vitlöken. Om du frågar mig. Om du frågar Timo Räisänen som lagar fantastisk mat, så är king solo alldeles utmärkt.

  2. Agge

    Sololöken är inte någon vitlök anser jag. Men jag vill berätta om vad vi hittade i vårt land i somras. Vi har i flera år odlat vitlök med skiftande resultat. Ofast har de blivit väldigt små, men goda. De har fått självså sig, dvs vi har inte orkat skörda alla utan de har fått vara kvar i landet. I somras var med är 90% helt runda och utan klyftor, liknade sololöken men med en otroligt god, mjäll(?), rund smak av vitlök. Helt underbara till alla rätter, grytor, hummus, aubergineröra m.m. För att inte tala om doften. Är det någon som kan förklara vad som hade hänt med vårt gamla vitlökar som hade övervintrat i landet?
    Jag bara hoppas att vi får uppleva en liknande vitlökssommar 2010

  3. Saxit

    Jag har problem med vitlök överlag eftersom jag har någon mental blockering som gör att jag känner inte av vitlökssmaken alls på flera timmar efter en enda tugga. Jag brukar ha vitlök i en del rätter iaf för jag tycker om doften och den där förstatuggan…

    King solo är jag inte så förtjust i, mest av en principsak (samma som bananschalott egentligen – en anka är bara en anka om den ser ut som en anka, låter som en anka och _smakar_ som en anka).
    Lättskalad-argumentet är bara töntigt. Det är inte så svårt att skala en klyfta om man krossar till den lite nätt och orkar man inte skala kan det vara kul med hela oskalade klyftor också.

  4. Emil O.

    Lotta: Hur länge håller rostad vitlöks-smeten ungefär? Funderat på att göra just något sådant, gissar att man får rosta ett rejält gäng vitlökar för att få någon mängd dock.
    Aldrig själv testat king solo, och inte hört något om den heller.

  5. Jag tyckte den smakade väldigt gott. God vitlök liksom. Men smakar helt klart vitlök. Har bara använt det en gång så jag kan inte säga så mycket mer än så. /Emma

  6. Solo-vitlöken smakar precis lika bra som vanlig vitlök i min mun och jag tycker den är underbart lättskalad. Leve solo!

  7. När jag rostar vitlök gör jag det med skalet på och sen pressar jag dem oskalade med vitlökspress. Hur enkelt som helst! Överhuvudtaget brukar jag använda vitlökspressen en hel del och eftersom man alltid pressar med skalen på är ju lättskalad inget argument som lockar. I vissa rätter ska vitlöken finhackas eller skivas men då kan man smasha klyftorna lätt först.

    Enligt alla uppgifter är solon i alla fall mildare än vanlig vitlök.

    Många kockar har började använda king solo för ett par år sedan men när jag vid recept redigering frågade dem, avslöjade de att de egentligen föredrog vanlig vitlök.

    Jag får helt enkelt testa att laga identiska rätter men med olika vitlök. Detta måste utredas.

  8. Linda Johansson

    Men är det ingen som har samma problem som jag har? Jag lyckas aldrig hitta vitlök som INTE smakar mögel!
    Det förstör ju hela rätten när man mest känner mögelsmak istället för vitlök.

    Eller så är den där jäkla löken brun, rutten, groddad och/eller full av SYNLIGT grönt mögel.

    Färsk vitlök går tydligen bara att köpa på Öland på sommaren, den hinner inte ens till Oskarshamn utan att bli dålig…
    Så det blir ett nytt försök att odla själv på uteplatsen. I somras ruttnade alla i krukorna (visserligen under värsta regnperioden) så det blev aldrig någon utplantering. Men jag tror det blev något mer fel, för kompakt jord eller? Dags att googla lite, men det känns långt kvar till våren när det har snöat ca 30 cm på ett dygn! :(

  9. toshiba

    Jag vänder på resonemanget, tycker ni verkligen att king solo är lättskalad? Jag tycker skalet är ganska hårt och sitter tight, och precis som på en schalottenlök måste man hitta “rätt lager” att dra i för att få bort skalet utan att det går av. Vanliga vitlöksklyftor behöver man ju bara trycka till lätt så hoppar skalet av i bara farten. Dock mer lätthackad.

  10. Emil O – jag tycker nog att den håller sig ett par veckor i alla fall.

  11. Marcus

    linda j – jag håller verkligen med. det är ett aber att hitta vitlök med bra kvalitet. en får ta doft- syn- och känselintryck som ledsagare på vägen där i löksektionen hos den lokale handlarn. håller dock med om att hemmaodlat är trevligast.

    toshiba – dela solovitlöken på mitten med en kniv från rotände till topp, sen är det bara att “fläka av” hela skalet.

    vad anbelangar bekvämlighetsargumentet så tycker jag visst att det kan göras gällande stundom. i alla fall om en har som uppgift att tillsammans med tre andra laga mat till 800 matglada punks med vrålande magar i ett helrisigt kök i en folkpark i västsverige några vackra junidagar 2009.

  12. Niklas T

    Jag gillar inte heller den stora kinesiska vitlöken. Den smakar inte lika bra och sedan går den inte att krossa med bredsidan på kniven, så som jag gärna vill göra innan jag hackar ner den i småbitar. Jag gillar inte vitlökspressen då jag tycker att pressmomentet ger vitlöken en oangenäm smak. Lite grand som att köra gul lök i matberedare.

  13. Ganga

    Har själv aldrig blivit charmad av den självgode King Solo. Är han inte lite torr och smaklös? Jag gillar vanlig bonna-vitlök bättre.

  14. Lisa

    Lovar att återkomma med resultat av blindtester. Tack för alla fina kommentarer. Idag twittrar jag från årets kock.

  15. Nej, king solo är inte ett dugg lättskalad. Mycket enklare att få av skalet på vitlöksklyftor – man bara trycker till den lite så lossnar det ju. Eller som Lisa säger – man pressar med skalet på.

    Och jag tycker inte heller att det blir samma smak med king solo. Ett blindtest vore kanon, Lisa!

  16. Mia

    Har hört att man i Kina använder solo till fläskrätter enbart. Kan dessvärre inte påminna mig källan. Tänker mig att det väl borde bero på något. Tycker själv att konsistensen kan vara lite stum och träig och att den beter sig därefter när man tillagar den. Men det kanske beror på hur färsk – eller snarare ofärsk – den är?

  17. Veronica

    Jag använder båda sorters vitlök och kan konstatera att smakmässigt är king solo ngt mildare i smaken.

  18. Jag håller helt med om att Solo INTE är lättskalad, möjligtvis om man klyftar den, då går det hjälpligt. Har använt Solo mycket i jobbet och den har en helt annan konsistens och det går inte riktigt att få den där runda, söta smaken som en vanlig vitlök, den vill inte riktigt hackas till en pasta/puré som en vanlig heller.
    Men den är inte djävulen och går absolut att använda (om man måste).

  19. Arne L

    När du skriver om schalottenlök, en fråga: Anne Willan, som visst grundat någon matskola i Paris, skriver i sin bok Kokkonsten: “Till skillnad från gul lök får schalottenlök aldrig brynas eftersom den blir besk”. Det bryns schalottenlök i snart sagt varenda recept nu för tiden. Eller vad menas, den ska ju inte få färg, men det ska väl inte gul lök heller. Jag har försökt testa om det blir någon skillnad på gul lök och schalottenlök om man behandlar dem lika. Det blir det, men om det blir beskt vet jag inte. Känner du igen detta om schalottenlök?

  20. Arne: Galet intressant! Jag brukar fritera schalottenlök (även vanligt i asien) och den blir lite sötbesk men på ett förtjusande vis. Har dock inte jämfört med vanlig lök. Är man känslig mot beska kanske man ska undvika detta?

  21. Thomas Wahlqvist

    Kul, jag har gått och småsurat hela förra sommaren för att en inköpare i mitt kök envisades med att köpa denna ledsna solo…
    Kul att hitta din artikel/bloginlägg, det blev terapeftiskt för mig, toppen.
    För den som verkligen gillar vitlök så finns det mer än 15 sorter som mer eller mindre går att odla i vissa delar av landet.