I höstas gnällde jag ömkligt över min förfärliga smakstörning som fick all mat att smaka metalliskt och bittert. Till och med harmlösa saker som färskost och bulle lämnade efter sig en vidrigt vass malörtsbeska längs bak i munnen. Obegripligt! Nå, Lotten drabbades av samma sak. Och tänk, hennes läsare var klipskare än mina (ehem, framför allt klipskare än jag). Fenomenet fick ett namn och en trolig orsak. Välkomna ordet pinjemun i din vokabulär!
Den här typen av smakstörning har nämligen ganska nyligen kopplats till konsumtion av härskna (oxiderade) kinesiska pinjenötter. Ett skäl till att det varit svårt att luska ut orsaken är att störningen tycks uppstå först en till tre dagar efter att pinjenötterna ätits. Effekten sitter i ett par dagar, för mig varade det i bortåt två veckor.
Det finns en hel del olika sorters pinjenötter som kommer från närbesläktade träd. Det verkar som om det främst är kinesiska pinjenötter som i vissa fall ger upphov till pinjemun. Men andra offer för pinjemun-eländet hävdar att de ätit pinjenötter från andra länder.
Visserligen är inte de exakta mekanismerna kartlagda, men nu finns i alla fall en skurk att skylla på. Det försmädliga är att jag alltid rekommenderat just kinesiska pinjenötterna eftersom de i regel har en renare, mindre härsken smak än de italienska pignoli. Nu går jag i valet och kvalet hur jag ska göra i framtiden. En tröst är att de onda pinjenötterna inte tycks ge några andra otrevliga effekter. Men för en matnörd är den trösten i sanning klen medan pinjemunsmisären varar.
Edit: Nu verkar det vara klarlagt att orsaken är det vi spekulerat i tidigare: Den dålige pinjeskörden och ökad efterfrågan har lett till att pinjenötterna drygats ut med andra närbesläktade arter. Närmare bestämt Pinus armandii och Pinus massoniana, de är betydligt mindre och mörkare än de vanliga kinesiska pinjenötterna. Men tills härvan retts ut rekommenderar jag istället de italienska som formade som stora riskorn (tyvärr ofta härskna i billigare affärer) eller de iranska som är mer droppformade och större än de kinesiska.
Edit 2: På flera ställen har jag läst om tipset att pinjemunnen lindras genom att den lidande tuggar ordentligt på rå ingefära. jag är skeptisk men är nyfiken på om någon testat.
Kommentarer
107 svar till ”Nysvenska: Pinjemun (besk smak i munnen)”
Testa dra ner på zopiklonet!
Tack för upplysningen! Din blogg är en ständig källa till glädje för mig och varje inlägg om Umamin har varit till nytta! Att man måste tänka på vilka pinjenötter man ska köpa var en överraskning!
Märks inte härskenheten på smaken på pinjenötterna? Eller räcker det med en härsken pinjenöt, så är smaksinnet utslaget?
Åh, jag läste ju precis alldeles nyss hos Miss Meister, som drabbats av pinjemun, och hittat sin “diagnos” tack vare Lotten.
(Med andra ord läser jag i alldeles för snäva kretsar, och borde genast vidga mina blogg-vyer.)
Även för en ickematnörd lider man alla helvetes kval av pinjemunsmisären. Jag drömmer på nätterna om hur jag tar stora klunkar rödvin, för det har jag inte kunnat göra sedan den 7 januari.
Och nej, pinjenötterna som jag åt smakade alldeles förträffligt. Jag har kvar påsen med resterna och går och blänger på den ibland.
Kommer jag någonsin att vilja stoppa en pinjenöt i munnen? Ptja, inte så länge det smakar metall i munnen i alla fall.
Nu ska jag äta lite mandelmassa.
Jag sökte lite och hittade en nyskriven artikel om fenomenet (Lisas länk går till ett abstract för en presentation på en konferens, så där kan man inte läsa vidare).
Artikeln heter
“Pine Mouth” Syndrome: Cacogeusia Following Ingestion of Pine Nuts (Genus: Pinus). An Emerging Problem?. Tyvärr hittar jag ingen fulltextversion, men kanske går det när den publicerats i den tryckta.
Tusen tack svante!
Är det bara jag som anar bantingspotentialen i det här nya rönet? Som ett sorts stopp och väx för tungan liksom…
Oh, jag såg ditt inlägg senare samma dag jag skrev själv. Vi har lyckats hitta samma källor. Jag tror jag googlat och letat i två dagar kring ämnet och hittar inte mycket mer fakta än den där artikeln i medicintidningen från 2001. Alla artiklar, bloggar osv verkar hänvisa till samma sak.
Jag minns när du hade samma problem med smaken och undrar om du inte kände att du åt härskna pinjenötter? Jag får frågan om jag inte märkte det och vilket osökt för mig in på tanken om det nu måste vara härskna nötter eller inte för att få denna avskyvärda effekt. Lotten kände inte av något fel och du som nästan har smaklökarna på utsidan och känner smaker innan de ens hittar din mun borde ju ha känt om något var fel tänker jag.
Och du Margit – där slog du huvudet på spiken! Jag är vrååååålhungrig! Dock har jag fått kraftig huvudvärk som jag inte vet beror på kaffebrist (fullkomligt vedervärdigt att dricka) eller t o m matbrist. Måste ju äta såklart men allt smakar pest. Förhoppningsvis har jag tappat ett par kilon när smaklökarna är återställda ;-)
Åsa: Jag är ovanligt känslig för härsken smak och kände inget. Jag mindes inte ens att jag ätit pinjenötter förrän för ett par dagar sedan då jag såg en bild av en pesto jag ätit. Och den minns jag som ovanligt god. Analyser av pinjenötterna i artikeln visade att de var härskna och att det inte var något annat mysko med dem vad man hittade då.
Hoppas hitta mer om detta!
Hej!
Jag heter Åsa Lindeblad och arbetar på Saltå Kvarn. Pine mouth är ett obehagligt fenomen och det finns många olika teorier om vad det kommer av. Vi har försökt att sammanfatta på vår egen blogg vad vi på Saltå Kvarn har kommit fram till när vi har sökt information om pine mouth.
http://saltakvarn.wordpress.com/2010/02/06/pine-mouth-pinjemun-oonskat-fenomen/
Hälsningar Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn
Här är en annan nyskriven artikel. Den förklarar inte fenomenet utan handlar om hur man kan identifiera vilken art pinjenötterna kommer ifrån. Man analyserar även innehållet i ett antal påsar med pinjenötter. Författarna skriver:
“Results revealed the occurrence of the following Pinus spp. in commercial products: P. pinea, P. koraiensis, P. gerardiana, P. armandii and P. massoniana. The later two species, known as Chinese white pine and Chinese red pine, are only cultivated in China and are not listed as common source of edible pine nuts by the Food and Agriculture Organization (FAO).”
I en av förpackningarna var det en blandning av nötter från två olika trädarter. Det innebär att om det framför allt är nötter från en viss art som ger det här problemet, men bara för vissa personer så kommer det att bli väldigt knepigt att bena ut vad exakt det beror på.
Skönt att hitta ett svar på varför jag har haft en sådan besk smak i munnen i ett par dagar nu. Vin och kaffe är just nu det äckligaste som finns :(
För ett halvår sedan erfor jag samma sak. Var t.o.m. hos läkare för den gången höll det i sig i nästan 2 veckor. Jag googlade och sökte den gången också, men fann ej något svar. Jag misstänkte pinjenötter redan då, eftersom jag hade klämt i mig en påse på 2 dagar.
Eftersom jag aldrig fick något svar den gången och kunde vara säker på att det var pinjenötter som var anledningen, har jag nu ätit pinjenötter igen (inte lika mycket denna gång dock) och den beska äckliga smaken har återkommit. Nu fann jag ändå svaret när jag googlade, skönt att det fanns fler som upplevt samma sak. Måste ha att göra med den lättillgänglighet som nu pinjenötter finns.
Jag undrar nu om det verkligen är så att nötterna måste vara härskna eller komma från Kina. De nötter jag ätit av nu smakar och luktar gott och kommer från Spanien (där jag bor). Jag får en känsla av att det är ett ämne i pinjenöten som startar reaktionen hos den som är känslig eller allergisk mot ämnet. Sedan kanske det ämnet finns i större koncentration i vissa nötter. Min flickvän som ätit lika mycket “nötter” som jag, har inte fått reaktionen.
Själva beska smaken ger mig förnimmelser av grankåda, riktigt besk sådan. När jag var liten åt jag både kåda och granskott (upplärd av morfar) och ibland kom man över kåda som gjord att tungan krullade sig.
Ok, nu fick jag svar på varför allt har smakat beskt idag. Åt pinjenötter för ett par dagar sedan och har det i maten som jag äter just nu, samtidigt som jag googlade “allt smakar beskt” :-)
Det är ekologiska pinjenötter köpta på ica. Ursprung Kina.
Jag har också fått “pinjemun”. Dessutom två gånger de senaste två månaderna eftersom jag inte vetat vad det kunde bero på…
Nu åker nötter i komposten. Hoppas de gör större nytta där ;)
Förresten: Livsmedelsverket vill gärna att man delar med sig av lite information om man har upplevt detta. Se länk:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Notter-och-froer/Pinjenotter-med-metallisk-bismak/
Se på tusan, jag fick detta i Thailand första veckan, ingen trodde mig! Klarade inte äta någonting, till och med cigaretterna smakade hemskt. Och framförallt alla dofter, allt hade samma vidriga smak och jag trodde på allvar att det aldrig skulle gå över! Levde på vatten och frukter i 7 dagar, tur att det gick över såpass fort då!
Yes! Nu vet jag också varför. Allt jag ätit ett par dagar smakar skit och metall. Tänk om det sitter i för evigt? Jag kommer dö av svält.
Aha, nu förstår jag, tur man kan googla. Just kaffe och vin är värst. Hade just köpt nytt kaffe och trodde att det var nåt fel på rostningen. Eller att jag möjligen hade magkatarr för tabletter som balanserar magsyra hjälper!
Och pinjenötter som är så gott, men nu slänger jag också påsen!
Tack så förfärligt mycket!
Jag som oroade mig över att jag drabbats av någon gruvlig magsjukdom.Jag gav just bort mitt pinjenötslager till dottern. Hon har inte reagerat på nötterna tidigar, men hon är kanske inte lika glupsk som jag.
oj Andreas den tidigare inte jag alltså du stämde in smaken på pricken du borde bli somlier eller hur fan det nu stavas.
Skönt att höra att det verkar vara övergående. Själv har jag haft det en vecka nu, men som tur är så smakar kaffe faktiskt ok. Vet inte vad jag skulle gjort om kaffe inte funkat.
jag har också varit med om detta! trodde att det var järnbrist eller liknande. sen när jag läste detta kom jag på att jag lagade pesto igår med en massa pinjenötter. märkligt!
Samma sak här…och jag har ätit pinjenötter förra helgen då jag använde dem i ett bidrag till Concealed Wines tapastävling. Hmm man kanske borde lägga till en varning men det var ju skönt att hitta en förklaring på problemet, får hoppas det snart försvinner..TACK!!
Hej satt och googlade på bittersmak i munnen, för det är precis det jag har drabbas av. T
Hej satt och googlade på bittersmak i munnen, för det är precis det jag har drabbas av. Trodde det var fel på maten jag lagade. Allt smakar skit kaffe, läkerol, tandkräm ja allt!
Men nu vet iaf jag att det är pinjenötterna. För här om dagen gjorde jag musli till familjen och samtidigt passade jag på att fylla på mina nötter och andra halvtomma burkar. Jag passade på att smaka på en pinjenör som var liten och även dem ” nya” som var lite större….samma smak….inget mer med det…
Men idag 2 dagar senare Fy- f-an gud vad jag än stoppar i munnen det går ikke…lider verkligen. Ja ja men då vet jag att det inte är något farligt. Pinjenötterna åker däremot i soporna!
Googlade på smakar beskt i munnen och fick ju klockren träff. Åt för fösta gången nötterna i mitt liv för några dagar sedan och kunde inte fatta vad det var för fel i munnen! Men nu vet jag! Allt smakar skit o hoppas det går över snart.
Tänkte att jag hade någon tandinflammation eller nåt, googlade på smaken och hittade hit! Kul! Mindre kul med smaken!! Åt en näve saltrostade pinjenötter häromdagen, och imorse då jag skulle njuta av nybakat bröd med bara smör på så förstärktes smaken jag vaknat med… Usch o fy vad äckligt! Sköljde, tog en ny tugga, men samma smak fanns kvar.. borstade tänderna igen, nu har det fortsatt hela dagen. Kan knappt tänka på ngt annat, försöker testa olika saker att äta och se vad som smakar minst förstört.. Har aldrig varit med om den här “pinjesmällan” förut! Och hoppas att den blir så kort som möjligt!!; )
Hei naboer i Sverige, også norske munner reagerer likt! Uhu. Tenk at pinjekjerner som er så godt kan skape så vond ettersmak? Æsj!!! Har som dere erfart den samme ekle bitre smaken, metallisk og besk. Så bra at man kan google seg frem til felles erfaring og trøst hva? Jeg skal tipse min kokkesøster om det samme. Valnøtter og gresskarkjerner kan erstatte pinjer på salater og dryss på ovnsbakt laks som jeg elsker. Men i pesto, eller i guacomola vet jeg ikke. Jeg laget nemlig guacomola med ca 1 dl pinjekjerner. Sjelden at jeg bruker så mye av pinjekjerner, kanskje derfor jeg nå reagerte? Dette er tredje dagen og fremdeles vond smak.
Pinjene stammer fra Kina og er usaltet og naturell med produsent i Italia. Her finnes det fellesnevnere ser jeg.
Har också drabbats av detta öde. Skillnaden för mig är dock att jag INTE – vad jag vet – har ätit pinjenötter, utan pistagenötter. 4/7 åt jag alltså ca en handfull pistagenötter starx innan kvällens käk: linssoppa. Efetrsom grönsaksbuljongen var slut tog jag istället en halv tärning kylcklingbuljong och tillsatte som vanligt en kanelstång. När jag sedan skulle käka upptäckte jag att det smakade lite konstigt – men drog slutsatsen att kycklingbuljongen måste ha krockat smakmässigt med kanelen…
Senare på kvällen hade jag plötsligt den där beska smaken i munnen och den håller i sig – riktigt deppigt.
M a o kan det pinjemun uppstå av pistagenötter också? Någon som hört nått om det?
Alla: Jag lider med er! Stå ut!
Det spekuleras alltså i om fenomenet beror på föregående års klena pinjeskörd. Detta tros ha lett till att producenterna drygat ut med en annan sorts pinjenötter än de brukliga. Men detta är som sagt bara spekulationer.
Lena Inger: Det tar ca 2 dagar tills symtomen sätter in. Kanske hade pinjenötterna gömt sig i en pesto?
Fick pinjenötsmun av pesto från catering på ICA MAXI Lindhagen. Trodde först att jag fått T-sprit på läpparnna. Nu en vecka senare har symptomen nästan klingat ut. Otrevligt, trodde så klart först att jag fått hjärntumör.
Tack för upplysningen, trodde jag fått någon annan fruktansvärd sjukdom. Har någon kommit på hur man kan snabba på övergången, detta är ju verkligen pest.
Tack för detta Blogginlägg!
Uunderbart bra beskrivning av tillståndet, jag kände igen mig igen. Åt pinjenötter för några dagar sedan :(
Nu smakar ingenting gott men nu vet jag iaf vad det är för något!
Stort tack åter igen!
Köpte både pesto och åt pinjenötter för någon dag sedan från Willys i Älvsjö. Nu har jag och sambo bitter smak
Åh vad skönt att jag äntligen har fått reda på vad jag lider av!!! det är hemskt med pinjemun :( Tack för hjälpen!
Men YES!! Vad bra att det “bara” var det. Började tänka att det var en hjärntumör eller nåt!
Hoppas äckelsmaken försvinner fort fort…
Skönt då är jag inte ensam att tro att man har en hjärntumör bara för att allt smakat beskt senaste dagarna. Utan åt pinjenötter av märket Orkidé. Men det gick inte att läsa vilken sorts pinjenötter som fanns i förpackningen eller vilket ursprungsland. Då är jag beredd att allt kanske smakar beskt en vecka till ;)
Har också köpt pinjenötter på Willys av märket Orkidé med samma resultat. En fruktansvärd besk smak längst bak på tungan, men söta saker smakar fortfarande bra…
Skönt att höra. Jag trodde jag blivit förgiftad av frugan första gången jag kände denna bittra metallsmak. Jag fick det 1,5 dag efter jag åt de där nötdjävlarna. Sitter fortfarande i nu är jag inne på dag 2. Måtte det gå över snart.
Hej….googlade efter bitter eftersmak av Galia Melon…och kom hit..Jag at resterna av en Galia melon som jag haft i kylen i 2 dagar…och en av bitarna smakade det varsta jag nagonsin varit med om!! Sa bittert…jag spottade ut, men bitterheten sitter kvar i dag ocksa och det kanns hemskt. Maste vara mogelsporer…..Huh.
har nagon kommit pa ett trix att dampa bitterheten med nagon slags mat eller dryck?
Aha! så det är pinjemun jag åkt på!
allt jag ätit senaste dagarna har smakat beskt, bittert och konsigt. Trodde för ett tag att jag åkt på någon sjukdom men har mått bra i övrigt. Skönt att veta vad berodde på. Åt nämligen en hel pinje i helgen :)
åt ca 20-30 pinjenötter av märket risenta ekologiska för 3 dagar sedan
nu har jag oxå drabbats av bitter smaken
trodde aldrig att jag skulle hitta svaret här
inga förslag på vad man kan göra för att lindra
smaken ?
borde stå en varningstext på påsjäveln.
köpte på ica maxi botkyrka.
Det finns de som påstår att det hjälper att tugga på en stor bit rå ingefära. Det är i alla fall ofarligt och dessutom ganska gott! Rapportera gärna om ni får effekt!
Tack för att jag hittade alla vittnesbörd om denna löjliga och äckliga åkomma. Skrattade mig halvt fördärvad av alla skildringar. Alltid något positivt med eländet. Jag blev drabbad på en pastarestaurang när jag åt lunch. Min kompis har inte märkt något. Men jag har alltid haft en utpräglad förmåga att känna smaker.
/Tina
Hej!
Haha! Googlade mig fram till detta. Har haft en obehaglig besk eftersmak i c.a. en vecka som fått allt att smaka otrevligt.
Vad gjorde jag för ca. en vecka sedan?
Djurade i mig en hel ask pinjenötter.
Eftersom jag typ aldrig äter pinjenötter vägrar jag tro att detta är ett sammanträffande.
Tack!
Jag tycker att allt sött smakar värst, framför allt i eftersmaken. Någon annan som märkt det också?
Det heter Pinjekärnor och inte Pinjenötter
Hildingh: Om vi ska vara botaniska heter det nog pinjefrön eftersom de sitter på pinjekottar. Och vareken pinjenötter eller pinjekärnor stavas med versalt P.
Samma här, trodde först att jag ätit något mögligt bröd eller nåt. Råkade kolla in på News for Curious Cooks och sen vill jag minnas att du twittrade om det nyligen..Och hamnade slutligen här.Skönt med en förklaring, men trist att slänga 1 kg egengjord pesto, det var goda frön ,rostade. Hoppas det går över snart, vedervärdigt är ordet..
Tackar för all delning av erfarenheter. Åt en bjudbuffé i helgen där bl a pinjenötter fanns och fr o m igår smakar allt skit. Att äga vaniljglass när det smakar gammeldansk upphöjt i 10 är ingen angenäm upplevelse.
Äta glass skall det naturligtvis vara, glass äger när man äter den. Hoppas i alla fall att det inte är kroniskt för då slutar man äta helt.
Hörrni! Är det någon som fått lindring av att tugga ordentligt på rå ingefära? Tror inte att det hjälper men vissa påstår det.
Jag har också åkt på denna förfärliga åkomma. Men till skillnad från vad andra upplevt, så kan jag faktiskt äta utan problem. Det är eftersmaken som är hemsk. Har den metalliska bitterheten i munnen konstant, men det blir etter värre efter att jag tagit en tugga av något. Så min lösning är att äta hela tiden… Vilket inte alls gynnar vikten, men då slipper man känna den hemska smaken ett litet tag. Åt pinjenötter till salladen på Jensens, de smakade inte härsket, och jag är ändå känslig för härsket. Måste vara sorten? Vad jag undrar är hur länge det höll i sig för er andra drabbade? Har haft det i 4 dagar nu, hoppas verkligen en vecka är tillräckligt.
Det enda som smakade som det skulle var Gin & tonic, men det kan man ju inte dricka dygnet runt, gick dock över på 4 dagar för mig..Ska testa ingefära om det händer igen coh en Gin & tonic eller 2 för säkerhetsskull :-)
Hade aldrig hört talas om denna åkomma förrän jag råkade ut själv för den!!
Köpte pinjenötter på Willys av märket Orkidé – vilket skit……och nu sitter man här och har en smak i munnen som kan jämföras med “Stopp & Väx”.
Verkar som om jag också förstått vad jag drabbats av. Åt en pizza på ett ställe på avenyn i GBG som hette “pesto”. Förutom kyckling och pesto på den var där också rikligt med pinjenötter. Gott som stryk, men nu i efterhand smakar allt jag sväljer beskt. Inga problem när jag inte sväljer dock. Dessutom kan jag säga att jag åt på fredag kväll och fick mina symptom på måndag lunch, vilket alltså är något längre än två dagar.
Tack i himlen för det…sökte på besk+mun och hittade denna sida :-)
Nu VET jag vad som drabbat mig!
Hej
Jag var på restaurang igår och vägrade dricka deras äckliga vin. Det smakade fruktansvärt beskt och äckligt. Jag har fortfarande samma smak i munnen och sökte därför på “besk smak i munnen” och fick svar. Jag åt pinjenötter i onsdags, för 3 dagar sedan, och nu ska jag ut och köpa ingefära.
Jag har drabbats tre ggr och har en teori: kan det vara så att risken att man får det minskar om man rostar dem? Jag äter ganska mycket pinjenötter men rostar alltid dem. Alla de gånger jag har fått pinjesjukan har jag ätit nötterna/kärnorna/fröna ute och de har varit orostade. Jag har ingen aning om det är en slump eller om det kan minimera risken. Någon som har erfarenhet?
Herregud! Du har räddat min dag!!! Jag har mått så dåligt och undrat -är det levern, är det gallan, vad är det som får mig att ha denna äckliga smaken bak på tungan… ha!! javisst åt jag pinjenötter 2-3 dagar innan symptomen!! Tack och lov!!! :)
Glöm ingefära. Det smakar fortfarande … jag har inga ord att beskriva vad det smakar … nånstans mellan sånt man tar på naglarna för att sluta bita, kräkmedel, tvål och keramikpulver. I det momentet som man tuggar på ingefäran och munnen känns som att den ska spontant fatta eld, man skelar och tror att tungan ska frätas bort, ja då försvinner smaken för en sekund. Ungefär som att dänga sig med en hammare på handen för att ta bort smärtan när man brutit benet. En sådär bra idé alltså…
Wendels: Ber att få framföra mitt djupt kända deltagande samt ett innerligt tack för att du utsatte dig för experiment för allmänhetens bästa.
Men tack alla, såå lycklig för era berättelser. Nu kan jag slappna av, har varit rätt orolig för min beska tunga. Trodde också det var nån sorts brist eller fel i skallen. Ser fram mot nya friska smaker.
Hjärtrud
Hej!
Vad trevligt att jag äntligen fått lite svar på varför jag konstant har en besk eftersmak i min mun.
har haft min i snart en vecka men vad jag vet så har jag inte vart i närheten av pinjenötter.
men kanske kan det vara så att det även drabbar vanliga nötter.
Är ganska flitig konsument av “exotic Snacks” och andra nötmixar, där kan det dyka upp en och annan härsking ibland…
Men förhoppningsvis försvinner detta fenomen så småningom.
Jag sitter här och läser, och upplever själv “pinjemunnen”.
Det är precis det fenomen du talar om. Jag åt ett fåtal pinjenötter, sedan en större mängd härskna solroskärnor, och jag funderar på om det även kan uppkomma med solroskärnor.
Sökte på Leta.se och fann vad jag sökte, har också blivit drabbad av pinjemun…åt i lördags och ett dygn efter kände jag att kaffet smakade kontigt…trodde mjölken var dålig men den var nyköpt…sen smakade allt kontigt…men nu vet jag att det var pinjenötterna…Tack för infon…
Jag har haft pinjemun nu i tre dagar. Åt ett par nävar i lördags eller söndags och symtomen började på tisdagen. Grejen är att jag upllevde något liknande tidigare i år i samband med en hemmagjord Aioli som var besk som fasen. Vi kom fram till att det var olivoljan som var härsken men så här i efterhand blir jag tveksam. Jag kan ju ha ätit pinjenötter även då, men symtomen varade inte så länge den gången att jag hann bli så orolig att jag tog till google.
Då upplevde både jag och min sambo att aiolin var i princip oätlig, men bara jag hade kvar symtomen dagen efter. Det är därför jag tänker att det kanske inte bara är pinjenötter som kan utlösa symtomen…
Jag hade läst halva sidan när jag provade att tugga ingefära och kan bekräfta wendels upplevelse.
Vet inte om det har med ingefäran att göra men idag har symtomen klingat av, vilket råkar sammanfalla med att jag tuggat på ingefära sen igår kväll. Kan ju visserligen vara så att de skulle klingat av ändå. Men jag hör till dem som tycker om smaken av ingefära och inte har något emot att tugga på en liten bit. Funkar förövrigt bra som snusavvänjning!
Vad bra att jag hittade den här sidan med förklaringar!
Trodde att den beska smaken berodde på att jag tagit Bisolvon slemlösande mot förkylningshosta, men när jag läste kommentarerna här kom jag på att jag faktiskt åt pinjenötter (Exotic snacks) i förrgår.
Försöker dämpa beskheten med halstabletter och tuggummi. =)
Pinjenötter? Jag verkar ha råkat ut för samma sak och det var ungefär 2 dagar efter jag åt en hemsk härsken hasselnöt (müsli!!). Det måste bara vara samma sak – jag har nog stoppat i mig ett gäng härska nötter genom åren men det är första gången som jag känner av detta – aptitdödare är det verkligen. Att försöka äta någonting som är småbeskt är helt omöjligt nu, jag hoppas att det går över snabbt!
Åååå – TACK för informationen!! Så skönt att veta vad det är! Jag åt pinjenötter på nyårsafton och igårkväll, ca 2 dygn efter alltså, började denna fruktansvärda beskhet. Har aldrig varit med om en liknande smak, och det förstärks av annat beskt som tex rårivna morötter… Sött går hur bra som helst för mig, döljer smaken, men bara tills jag svalt :(
Skönt att veta vad det är iaf, och att det går över – jag var beredd att gå till läkaren imorgon. Istället kommer jag gå till affären och köpa ingefära :)
Oh så skönt att få reda på varför allting smakar så beskt. Åt pinjenötter på Nyårsafton och så fort jag äter något smakar det beskt efteråt. Till och med tandborstning är en pina. Nu känner jag mig lugnare och hoppas att det snart försvinner. De pinjenötter jag köpte heter Orkidé och är köpta på Willys, de smakade bra och var inte härskna. Får nog också pröva ingefära.
Tack! Jag ringde sjukvårdsupplysningen för liknande symtom och som tur var kände sjuksköterskan till pinjemun. Tack för bra info här. Jag åt pinjenötter på en italiensk restaurang på söder i samband med en förrätt som smakade jätte gott. Men fy vilken eftersmak det blev 1-3 dagar senare, först metallisk blodsmak och nu besk “varsmak”. Hoppas att det går över snart….
Tack! Nu fattar jag också vad det beror på hade som flera andra heller inte hört talas om detta. Jag ör bara tacksam att jag glömde hälla över mina rostade kärnor, men tycker vanligtvis att de är goda så jag har småätit utav dem i flera dagar så givetvis har jag förlängt processen. Men jag fastnade mer för det första tipset på denna sidan, d.v.s. tabletter mot halsbränna (receptfria)och tog Link det gjorde gott nästan bra.
Googla på pinemouth. därfinns det hur mycket som helst, dessutom har matnördsmagasinet “Cooks Illustrated” i sitt senaste nummer en ganska bra förklaring.
Torsten: Det jag läst i Cook’s Illustrateds januarinummer är ganska kortfattat och ungefär det som står ovan i Edit. Så det finns ingen större anledning att söka upp det. Inte heller någon annanstans finns något direkt nytt vad jag sett.
Jahapp, det är bara att konstatera: nu har jag också drabbats av pinjemun efter att ha köpt pinjenötter i lösvikt :(
Jag tycker verkligen att pinjenötter är fruktansvärt övervärderade. Särskilt till priset som i vissa fall kan ligga runt 400 kr kilot.
Själv har jag sedan länge övergått till [enligt min mening] mycket godare solrosfrön som jag torrostar i stekpannan. De har dessutom trevligare “texture”, är mycket billigare (gissar att det ligger runt 30-40 kr/kilo), kan användas till mycket mer och till och med som ersättning för mindre nyttiga jordnötter när man är i “läskåchipsläge”. Tror jag förbrukar närmare ett kilo i månaden. Gott på salladen. Tog ex vis 3-4 hg i matbrödet jag bakade häromdagen.
Stefan: Sån tur att du inte behöver äta med min mun ;-) För mig är pinjnötter med sin milda, smöriga, krämighet och fina talltoner lika väsenskilt från solrosfrön som vitt vin och rött. Eller kött och fisk.
Jag gillar solrosfrön i små mängder men tycker att de är alldeles för beska, metalliska och burdusa för de eleganta rätter där pinjenöt används.
Om de är mer nyttiga än jordnötter är svårt att bedöma. Solrosfrö innehåller väldigt mycket omega-6-fettsyror som bör balanseras med mycket omega-3. Mandel är nog det bästa alternativet. Men solrosfrån innehåller ju andra nyttigheter så man ska inte se sig blind på enbart fettsyror.
Fast man ska ju äta det man gillar. Om du lämnar mandeln till mig så får du solrosfröna. ;-)
Efter vad du skriver så skall jag att ge pinje en chans till. Men jag har aldrig gått i spinn för dem. Sen menar jag inte att pinje eg kan jämföras med solros, mest att solros blivit en ersättare för mig.
Det jag ogillat mest med pinje var konsistensen. Däremot kommer jag inte att byta bort min mandel. Sorry!
Jag hörde att ingefära skulle hjälpa men hade ingen färsk hemma, så jag bryggde ett te på torkad mald ingefära. Två rågade teskedar i ett kaffe filter och slog örver het vatten. Jag använde bryggden som mun skölj, gurglade och spottade ut, under en hel kväll. Symptomen lindrades rejält med det samma och nästa morgon var den beska smaken helt borta.
Tack trodde jag var döende ,typ allt jag käkar smakar beskt.lagade någon mat i söndags med pinje.och sedan käkade jag upp allt som var kvar i påsen.Nu blir det ingefära.
Hej, ytterligare en som drabbats av det nya fenomenet, eller är det inte nytt?? Vi var 4 st som åt av samma hemlagade pesto med ekologista pinjonötter från City Gross, dyra som faa… Det är bara jag som drabbats vilket förundrar. Eftar att hitta till denna sida så kan jag säga att det känns lite lugnare att höra att fler än bara jag känner den hemska beskheten…varför drabbas bara jag i gänget som åt??? Fy att vara drabbad av detta elende, inget VIN eller kaffe usch o fy…
Kan man få det av nåt annat än av Pinjenötter ?
Jag kan inte källan till min pinjemun.
Har inte ätit ute utan all mat är lagat hemma.
Jag har köpt bara min vanliga mat. Den enda sak som jag inte har köpt förrut var en salamikorv i en förpackning.
Är det så känslig att bara om man på fabriken har gjort nåt efter man har haft en dålig pinjenöt i samma bunke kan få nästa mat smittat ?
Nu är jag orolig att jag äter samma mat igen som hade denna Pinjenöt i sej då jag inte vet vilken mat som skall slängas.
Googlade på “allt smakar beskt” eftersom både jag och min man upplever detta just nu. Hamnade på denna sida och jag tror vi träffade mitt i prick! För ett par dagar sedan kom min man och sa att allt smakade beskt. Konstigt tyckte jag, sen igår så upplevde jag samma sak. Eftersom vi bägge fått det kändes hjärntumör uteslutet även om tanken slagit mig… Och nu när jag läst detta så vet jag varför! I måndags åt vi färskpasta med karljohanpesto och rostade pinjenötter. Jag åt några nötter innan jag rostade dom och dom var goda. Men när jag plockade några ur stekpannan smakade dom lite konstigt, lite åt det härskna hållet. Trodde det kanske berodde på att dom fortfarande var varma. Smaken kändes heller inte sen i maten. Men dom var väl troligen oxiderade då trots allt. Men jag har inte kollat om dom är från Kina än…
Klockrent!
Pinjemun är vad jag har haft nu i ca 1,5 veckas tid. Hade i princip aldrig ätit pinjekärnor innan jag för ett par veckor sedan fick för mig att använda sådana i min sallad. Det var så gott att jag gjort sallad med pinjekärnor ett flertal gånger sedan dess! Trodde att jag hade drabbats av sura uppstötningar eller något liknande. Googlade på “bitter smak i munnen” och hittade hit direkt. Poletten trillade ner. Tack för det! :)
Jag har nästan uteslutande köpt pinjekärnor av märket “Den lille nötte fabrikken” som säljs hos Coop. Vid ett tillfälle köpte jag dock kärnor av annat märke – tror det var Saltö Kvarn.
Nu åker en öppnad, halvfull påse med pinjekärnor samt en oöppnad dito ner i soporna – för den bittra smak jag har just nu vill jag inte gärna underhålla.. ;)
Man kan dessutom få en liknande besk smak av sömntabletten imovane. Har man otur sitter det i hela dagen, men har man tur klingar det av vid lunch. Basånivet.
Inte tugga, gitto!
Har precis varit hos tandläkaren och tagit bort min amalgam fyllning, för att 1300,- senare konstatera att det är pinemouth jag lider av!
Tack gode gud för att jag hittade denna sida och får en förklaring på min beska mun. Gjorde pesto i lördags och knaprade i mig några nötter. I går smakade allt beskt och så även idag. För en stund sedan kom min dotter förbi och säger: jag förstår inte för allt jag äter idag smakar beskt. Jag bara tittade på henne men så kom jag på att hon var här när jag gjorde peston och åt nötter med mig. Ingen annan i familjen är drabbad, men de åt inte nötterna som de var bara i “pestoform”.Mina nötter var av märket Parrot, jag tyckte de såg tråkiga ut med svarta prickar. Jag vågar nog aldrig äta pinjenötter igen, jag som älskar att äta!
Jag har också drabbats. Vad många vi är. Konstigt att man inte hört talas om det tidigare. Jag kan liksom någon av er andra äta men eftersmaken är vidrig. Vill därför äta hela tiden….:-( Kaffe o vin är det som är värst. Det har suttit i en vecka nu. Hoppas verkligen det går över snart!!!
Tack! Jag började tro att jag hade diabetes eller nått! Käka Pinjenötter för 3 dagar sedan!!!
Fyller år i dag och ska käka ute, vilken miss!
Jaha, så var det dags igen, en ny släng av pinjemun (andra gången för mig)!
Förra gången kom det från en förpackning ekologiska pinjekärnor från Saltå Kvarn, denna gången misstänker vi en påse från Parrot. Har dock även Exotic snacks hemma och dom kommer ju också från Kina.
Hemskt att pinas av sitt välkylda rosévin när det är sommar!!
I fortsättningen blir det inget experimenterande med fabrikat, fortsätter nu med italienska pinjekärnor.
Jag har testat både att skölja munnen med bikarbonat/vatten och med whisky – ingenting hjälper! Nu ska jag ge ingefärs-teet en chans också! Det är andra gången jag drabbas inom loppet av ett år – är det så att vissa är mer mottagliga än andra, tro? Ingen annan som åt av samma mat har drabbats! Jag håller med om att vin och kaffe är värst att dricka när man har pinjemun men ser det inte som någon “diet” – snarare vill man ju äta hela tiden för att lindra metallsmaken något? Ibland känns det som om man har en hinna av metall i hela munnen och svalget. Usch!
Jag testade Jenny F:s recept i går; ingefära som fick dra i ett filter i hett vatten och sedan skölja munnen med detta under hela dagen och faktum är att den ihärdiga smaken avtog något. Den kommer tillbaka när jag äter men mellan måltiderna är det avsevärt mycket bättre. Om det är naturens gång eller ingefärs-sköljandet vet jag inte men jag är i alla fall tacksam för förbättringen.
Kan bara instämma i allt ovanstående. Nu måste jag också prova ingefäran annars blir jag nog galen. Hoppas verkligen att det hjälper. Trodde först att det skulle bli en bantningskur men som någon annan skrev tidigare… man vill äta hela tiden för att bli av med den äckliga smaken… PRECIS SÅ ÄR DET… Det värsta är att det inte hjälper! Och bara så ni vet. Pinjenötterna var i min alldeles egna hemmagjorda pesto gjord av min egenodlade basilika. SNYFT! Aldrig mer en pinjenöt!
Efter att för ett psar dagar sedan drabbats av pinjemun testar jsg olika sätt att dämpa den beska smaken. Den lille kemisten i mig säger att besk smak skapas av basiska ämnen. Dem som kommer ihåg kemilekitionerna från grundskolan minns kanske pH-skalan. Sura ämnen har pH lägre än 7, basiska högre än 7, pH 7 är neutralt.
Sagt och gjort – dags att testa sura (läs syrliga) saker. Crema de Balsamico fungerar för mig. Den neutraliserar, om än bara kortvarigt, den bittra smaken. Prova, kanske kan det ´hjälpa fler.
Fan är du cp skyll inte på att det är från ett vist land det är bara så äter du Pinjenötter med e ämnen
och att du är en jävla fitta. borsta tungan så ska du se att det blir bättre!. FÖR I HELVETE HATAR FOLK SOM KLAGAR !!!!!!!!!!!!!
Sitter just nu o lider hemskt med pinjemun… Insett att ingefärsvatteb/te lindrar… Bävar dock för frukosten imorgon…
Hyvla ner färsk ingefära i ett glass.. Häll på vatten drick vid lagom temp… Går även att göra en mängd o förvara i kylen…
Tack snälla för detta. Åt pinjenötter på restaurang i Skottland för en vecka sedan och symptomen kom mycket riktigt ett par dagar senare. Uräckligt när det man äter eller dricker får en besk bismak.
Halloj!
Fy vad allt blir beskt! Skönt att man nog kan avskriva hjärntumör och plötsligt dålig tandstatus och istället skylla på nötter. Sött är OK men vin blir till råttgift likaså inlagdingefära.
Hoppas verkligen detta snart går över.
Tack för en gnutta hopp!!!
Även jag pustar ut och är enormt tacksam över att det går att googla symptom… var också nojig att det var en tumör! Åt pesto på en fest igår kväll men hade besk smak bara några timmar senare. Äter sällan pinjefrön så jag har inte fått i mig några tidigare i veckan, däremot både nötter och solrosfrön. Nu dags för ingefärste!
TACK! Det var ingen allvarlig sjukdom. Skönt att få en förklaring på eländet. Allt stämmer. Dumsnål som man är slog jag till på två påsar pinjenötter i helgen eftersom det var kort datum och halva priset. Märket var Tant Grön, ekologiska och från Kina. Allt smakar vedervärdigt, beskt och metalliskt. Det är absolut ingen bantningskur eftersom man vill äta hela tiden för att bli av med den vidriga smaken. Enda ljuspunkten är att jag skrattar mig halvt fördärvad när jag läser alla kommentarer från er som har råkat ut för samma sak =) dags för lite ingefära
Bra med google när man hittar den troliga lösningen på gåtan:allt smakar fel.fel.fel möjligen lakrits har överröstat beskan jag har som jag troligen fick från pestofylld fläskfile hos grannarna.Sannolikt köpe-pesto.
Min kära sambo rostar gärna frön och använder till många rätter, har inte drabbats tidigare.
Men vad är det för koppling till hjärntumör som dyker upp i ett antal inlägg? Är det talesätt eller finns det koppling mellan tumör och smakhaveri också?
Thomas
Hej alla som lidit av detta besvär!
Det bästa vi gjort var när vi helt gick över till italienska pinjenötter (dom något mer långsmala), dessa skall tydligen inte kunna orsaka pinjemun.
Något svårare att få tag på, man får vara lite krävande mot butikerna att ta in dem i stället för de billiga kinesiska.