Klonmjölk: astroturfing i den amerikanska matpolitiken

Ett par veckor innan månadsskiftet började färgglada annonser för ett företag som kallade sig ”CyClone Dairy” – och uppger sig sälja mjölk enbart från klonade kor – dyka upp på ett antal amerikanska tv-kanaler, sajter, forum och välbesökta bloggar (Daily Kos, Cute Overload, Wonkette…). Förra veckan delade vitklädda representanter dessutom ut ”smakprov” på ”klonmjölk” på Union Square i New York.

Besökte man deras webbsida, eller funderade lite över den konstigt bakvända marknadsstrategin i att enbart annonsera på ställen där ens kunder sannolikt inte fanns, var det tämligen uppenbart att företaget var en bluff; total avsaknad av kontaktinfo och anonym sajtregistrering är uppenbara varningsflaggor, sajtens photoshoppade utseende och den nästintill parodiska avsaknaden av fakta och diskussion likaså (”Q:Are there any ethical issues about cloning? A:No.”). Eftersom sajten bevisligen planerats i flera månader, och reklambudgeten måste gått på tio- till hundratusentals dollar i veckan, såg det ut som någon med djupa fickor och en strategisk tanke låg bakom det hela. Till synes i syfte att provocera igång en folkstorm mot klonade djur i maten (komplett med en bunt misstänkt lejda kommentatörer som skrev upprörda kommentarer hos de bloggare som tog upp frågan); kanske med planen att avslöja bluffen den första april?

Jodå. Första april gick (amerikanska) Ben & Jerrys ut och sa ”april, april: det var vi hela tiden!”. Fast då hade de redan blivit outade, dagen innan, och den förväntade folkstormen begränsade sig till en handfull blogposter och twitterfunderingar (såvitt jag kunnat se från min andrahands-åskådarplats i form av Google och diverse bloggsökmotorer). Målet var att dra uppmärksamhet till en kampanj mot klonade djur i livsmedelskedjan, i protest mot att FDA i januari förra året gick ut och sa att kött och mjölk från klonade kor, getter och grisar – och deras avkommor – var lika lite farligt som motsvarande produkter från icke klonade djur (europeiska EFSA har en liknande åsikt i ämnet).

Även om det finns amerikanska företag som erbjuder kloning av boskap råder ett frivilligt moratorium på att verkligen släppa ut klonade djur eller deras avkomma i matkedjan, så möjligheten att stöta på ”äkta” klonmjölk i USA är i stort sett lika med noll. Vilket alltså innebär att Ben & Jerry’s (och Unilever, som äger dem) är ute och leker folkrörelse genom att ljuga för folk helt i onödan, och därigenom göra det redan minimala utrymmet för en vettig diskussion i ett inflammerat ämne ännu mindre.

Ben & Jerrys må kalla det samhällsansvar. Jag kallar det oansvarigt.

Bilden: betydligt vassare och roligare engagemang från samma företag, från mars förra året.

Det här inlägget postades i ursprunglig form på min blogg Vetenskapsnytt, den 31/3.

Kommentarer

Ett svar till ”Klonmjölk: astroturfing i den amerikanska matpolitiken”

  1. Fast visst är det ett aprilskämt i sig i världens största demokrati att FDA-dokumentet i sig möjliggör försäljning av produkter som innehåller ”klonmjölk”, men sätter käppar i hjulet när det gäller marknadsföring av klon-fritt? Håller annars med om att det varit snyggare om Unilever valt att skänka pengarna till etablerade nätverk och informationskampanjer.

Fler inlägg