Förra fredagen diskuterade vi minsann Tro i köksradion. Här kan ni lyssna! Och hitta övriga recept …
Köket är ett av myterna och skrönornas starkaste fästen. Här utkämpas olika religiösa strider och religionen är globalt sett en av de starkaste inflenserna på våra matval. Vår tro på olika dieter, liknar ibland religion: slutna system oemottagliga för sakargument och fakta.
Den första rätten får symbolisera den etik som tagit religionens plats som rättesnöre i våra matval. Vid produktion av ank- och gåslever proppas fåglarna fulla med exempelvis majs eller annat spannmål tills de utvecklar en ljuvt krämig fettlever. Ett mer etiskt alternativ är kycklinglevermousse som fått extra nötighet och krämighet med en slurk hasselnötsolja. Men se till att kycklingen är fint uppfödd!
Det brukar sägas att det är lättare att få en människa att byta religion än matvanor. Men om du konverterar till en ny religion händer det att du måste byta matvanor. I en del religioner betraktas grisen som oren och skys som pesten, och de djur som äts måste slaktas enligt rituella metoder, som i kosher- och halalslakt där varje spår av blod måste avlägsnas genom skäktning och sedan saltning.
Jag tillbringade en gång ett halvår i en underbar judisk familj och lagade kosher-mat, ett kosthåll fyllt av föreskrifter; bland annat får inte mjölk och kött blandas i samma rätt, eller ens samma måltid. Och det gällde att hålla reda på de två olika uppsättningarna köksgerråd för kött respektive mjölk. ”Thanks, dear god for tuna! brukade min judiska mamma utropa kärleksfullt när middagen bestod av tonfisk direkt ur burken. Inte konstigt att många troende judar som lever i mer sekulariserade samhällen väljer att äta laktovegetariskt för enkelhetens skull. Men en del undviker till och med vanlig ost som ofta innehåller animaliskt löpe.
Jag har valt att laga en östeuropeisk rätt som är vanlig i en del judiska sammanhang. Blintzen är färskostfyllda äggiga pannkakor som finns både i söta och salta varianter. Jag har fyllt mina med lagrad ost. För att de ska gifta sig vackert med Alfs vinval, den ekade chardonnayen, har jag valt att servera dem med smörfrästa fänkålsfrön och rosmarin som skapar en fin smakbrygga.
Till dessert blir det naturligtvis vår mest älskade placebo: choklad. Visserligen innehåller chokladen massor av antioxidanter, men eftersom den knappast är njutbar utan stora mängder socker som balanserar beskan är få chokladrätter att betrakta som hälsokost.
Choklad påstås ofta innehålla olika psykoaktiva ämnen, men dels förstörs de i tarmen, dels är mängderna små i förhållande till den kaskad av glädjekemikalier kroppen produserar när den för megadoser av fett och socker.
Den här menyn avspeglar min religion som kan sammanfattas med ett ord: smör. det står inte bara för tro utan också för hopp och kärlek. Paxa en plats i hängmattan efter middagen. Den lär behövas. Och är enklare att åstadkomma än platsen i paradiset den är en försmak av.
Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: ca 10
Tid: 40 minuter
Kakan är mycket mäktig, det kan vara värt att göra korstecken och be en stilla bön innan du tar en andra bit.
- 250 g mörk choklad
- 200 g + 1 msk smör
- ½ tsk kardemummafrö
- 2 dl strösocker
- 4 ägg, rumsvarma
- 2 dl oskalad mandel, helst lättrostad
- ½ dl + 1 msk kakao, helst Valrhona eller annan dyr sort
- Till servering:
- Vispad grädde eller koriandergrädde (recept nedan)
- Lägg mandlarna i en liten metallform i ett högst 2 cm tjockt lager. (Passa gärna på att rosta en rejäl sats och strö över frukostfilen.) Ställ in formen i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader utan snabbvärmning eller varmluft. När ugnen kommit upp i värme brukar mandlarna vara färdiga. Låt svalna. Förmered alla ingredienser under tiden.
- Smörj en form ca 20×30 cm med smöret. Skaka runt 1 msk kakako i formen så att den täcks helt invändigt. Mixa mandlarna till fint pulver i matberedare. Mixa ner kakao på slutet.
- Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i bitar. Mortla kardemumman fint. Lägg choklad, smör och kardemumma i en liten tjockbottnad kastrull och smält sakta under omrörning. Dra bort från värmen.
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner mandleblandningen med ett par tag med slickepott.
- Vänd ner 1/5 av äggblandningen i chokladen och vänd runt med slickepott. Vänd sedan ner chokladblandningen i äggblandningen. Vänd runt försiktigt med en slickepott. Rör inte kraftigt, blandningen ska vara pösig.
- Klicka ner smeten i formen och jämna till ytan. Grädda tills blandningen precis satt sig och fått yta men fortfarande är fuktig, men inte kladdig i mitten när du sticker i den. det tar runt 20 minuter men tiden varierar mycket beroende på formen du använder.
- Låt svalna i formen. Servera i små bitar med koriandergrädde och kanske färska sommarbär.
Syrlig koriandergrädde med vinäger och honung
Receptmakare: Lisa förare winbladh
Portioner: 10 små klickar
Tid: 10 minuter
- 2 dl grädde, välkyld
- ½ msk äppelcidervinäger eller pressad citron
- ½ tsk finrivet citronskal
- ½ msk honung
- 1 tsk hela korianderfrön
- Blanda äppelcidervinäger, citronskal och honung i en äggkopp tills honungen löst sig.
- Rosta försiktigt korianderfröna i torr panna tills de doftar. Mortla två tredjedelar fint och en tredjedel grovt. Rör ner finstött koriander med vinägerblandningen. Spar det grovstötta till dekoration.
- Vispa grädden till mjukt skum, övervispa inte! Tänk på att grädden stelnar ytterligare av vinägern.
- Blanda ner honungsvinäger. Strö över resten av koriandern vid servering.
Kommentarer
3 svar till ”Köksradion presenterar: Tro”
Vilket trevligt program! Har missat hela programserien, så är nu mycket nöjd över att ha massor av program att lyssna igen! =)
matocktjat: Tack! Och om du undrar något är det bara att fråga här i kommentarerna. :-)
Å vad jag önskar att jag bodde med en person som älskar att laga mat och efterrätter. Då skulle jag be honom/henne att genast slänga ihop den här kakan till mig…