Kriget mot plastkassar och mysko mat

Jag gillar kriget mot plastkassar. Även om frågan är komplex behöver vi inte använda så förpipplat många.  Visserligen brukar vi gå jämnt skägg, eftersom vi använder dem som sopkassar. En in, en ut, precis som på populära diskon i min svunna ungdom. Men nu ska vi börja (har tjuvstrtat men glömmer) med nedbrytbara miljösoppåsar (vanskligt sköra) och stoppar ner inköpta pryttlar i min tantiga dramaten. Hoppas att inte sopgubbarna löper amok.
Det kan anföras att korståg mot kassar en struntsak, men sopbergen består av massor av struntsaker och någonstans måste man ju börja.

Apropå struntsaker så börjar vår gröna vecka 19:de januari och pågår en vecka framåt. En struntsak för miljön men en utmaning för en familj av köttälskare. Hur många av er vill hänga med och äta laktoovo-vegetariskt en vecka? Vi byter recept, tipsar och diskuterar här på bloggen (och på era). Anmäl er i kommentarerna nedan så gör jag en länklista dagen det börjar. Ni som redan äter grönt får fungera som mentorer. Bland annat kommer Matälskarna att våga sig på ingrediensen på bilden, inköpt på Hötorgshallen. Kom inte och säg att det är trist att vara vegetarian!

Däremot är det ingen struntsak att Ung farbror blev Veckans matnörd för att han lovade att bli bråkigare mot producenter. Utmärkt och ingen bekväm halvmesyr. Grattis!

Kommentarer

26 svar till ”Kriget mot plastkassar och mysko mat”

  1. Dramaten är ju bäst! Jag har en rutig, vilket ökar tantfaktorn ytterligare. Om jag bara kom på ett sätt att koppla fast den som ett släp efter cykeln så skulle jag bli ännu nöjdare. (Då skulle jag dessutom äntligen kunna cykla med min saxofon!)

  2. Oj, det ska inte tolkas som en anmälning till vegetariska veckan! Vi äter vegetariskt minst en dag i veckan, ofta två, men en vecka är än så länge lite för länge i vår familj.

  3. Jag tänkte på plastkassar igår och blev som vanligt irriterad. Här i USA är det ju så att man får matkassarna packade av kassören eller någon stackare som inte gör annat. Ett, tu, tre så har dom använt 10 påsar för 5 varor. Ägg — dom får ofta en egen påse och sen det värsta — double bagging dvs dom använder dubbla påsar för att påsarna är så dåliga. Nu tycker jag nog att det är lite överdrivet för när jag packar själv. vilket händer ibland, får jag säker ner dubbelt så många varor i mina påsar. Slöseri … det är dom bra på här. Dags att plocka fram tygkassen!

  4. Algkorv? Tångkorv? Trots att jag vuxit upp på en ö är jag hur vilse som helst vad gäller “havsmat”. Vad gör man med den? Och jag undrar jag om den finns att hitta här i Göteborg… ;-)

    Kul med “grön” vecka!

  5. Det är inte utan att jag känner mig hedrad över utnämningen till veckans matnörd. Min blogg kommer nog förvandlas till något av en matblogg den här veckan. Men jag lovar, bara för att du är så duktig och använder dramaten, att skriva ett inlägg om hur snyggt det är med dramaten

  6. Jag kommer att vara bortrest under vegoveckan annars hade jag gärna vart med! :)

  7. Är inte dramaten något av en D-kupa i miljökretsar?

  8. För mig är varje vecka vegovecka, men det är klart att jag följer din vecka med spänning. Vad det är på bilden har jag dock ingen aning om. Skulle gissat på korv, men det är sannerligen inte vegetariskt!

  9. Funderar på det här med vegovecka. Blev köttätare igen i somras efter 4 vegetariska år. Vet inte hur utmanande det skulle bli. Kanske min kära sambo skulle bli utmanad i och för sig… Jag följer den med spänning hur som helst…

    Och så tänkte jag helt fräckt ställa en fråga som inte har med ditt inlägg att göra. Men eftersom det kryllar av matnördar här (som antingen kan svara, eller som också vill veta) så tänkte jag att jag ändå kanske får ställa den här: Är det någon som vet var jag kan få tag på fänkålspollen?

  10. Var köper man en sån där rullator?

  11. Fänkålspollen har jag bara köpt hos Dario Cecchini i Toscana för en massa år sen. Möjligt att jag kan kirra en leverans genom Judy Witts i Toscana, som jag gjor en tjänst.

    Hmm, får kanske lägga ut en efterlysning efter kunder för det känns fånigt att bställa små kvantiteter …

  12. Peggy Knickerbocker (Underbart namn) har sagt “If angels sprinkled a spice from their wings, this would be it.” om fänkålspollen. Klart att alla vill ha fänkålspollen. Nu måste jag ska lobba för fänkålspollen, utan att ha smakat det vet jag att det är en lika oumbärlig krydda som paradiskorn.

  13. Jag har också vegovecka alla veckor men jag tycker det ska bli spännande att se vad du kommer äta under veckan. Jag älskar god mat och hoppas att du hittar på något RIKTIGT gott som jag kan inspireras av :)

  14. Spännande med en vego-vecka. Det hänger jag på!

    Jag lovar inte att hela familjen äter vego hela veckan. Jag kan lova att det kommer att finnas ett vegoalternativ vid varje måltid. Det kommer i praktiken innebära att vi vuxna äter det vegetariska och barnen får nått köttigt till.

    Byter gärna vegorecept. Mitt vego-favo-recept just nu är grönskaswok med röd currypasta och kokosmjölk. Inga frysta wokgrönsaker utan riktiga grönsaker skurna i bitar. Supersmaskigt till nudlar eller ris.

  15. vackra, lättrullade dramatens finns här http://www.reisenthel.de, finns lite överallt i sverige, bland annat hos oss.

  16. Min blogg är ingen matblogg, men jag är en matnörd värre än de flesta (och därför hänger jag här en del). Jag tänker börja min gröna tid redan idag, och se hur det går. Självklart är jag med på vego-veckan också.

    Angående plastpåsar kör jag på ryggsäck när jag handlar, och återanvänder de plastpåsar jag har till de är trasiga. Soporna kastar jag i soppåsar.

    Tack för en superbra blogg!

  17. Apropå påsarna – alla påsar som man plockar äpplen, citroner och lök i till exempel, vad ska man göra där? Ersätta med papperspåsar? Ha med sig små packpåsar av tyg till affären? Alltså helt seriöst. Såna påsar blir det ju många av efter en inköpsvända tycker jag, kassörskan brukar inte uppskatta tio lösa tomater som rullar omkring på kassabandet…

  18. Bondhustrun:
    till de flesta grönsaker brukar jag undvika att ta plastpåsar, tänk lök (finns ju ibland i nät också, är det bättre?), bananer, zucchini, fänkål, kålrot osv.
    Äpplen, päron och småsaker behöver man ju en påse till om man ska köpa fler än en!
    Vid champijonerna brukar det finnas papperspåsar. Kanske kan man ta dem!?

  19. Jag ska försöka med vegetariska middagar en hel vecka. Rolig och nyttig utmaning.

  20. Jag är redan grön, men vill ändå vara med, för att få inspiration till nya rätter!

  21. P.S. Alltså: vad är det för någonting på bilden?

  22. Jag har funderat mig galen på den där bilden. Det enda jag kan tycka att det påminner om, om det är något vegetariskt, är torkade stjälkar eller rankor. Alltså ganska köttiga växter.

    Vad är det?

  23. Osmo Vatanen

    Vet nån var man kan köpa Cochayuyo i Stockholm eller i Mälardalen??????

  24. Osmo: Latinamerikanska Livsmedel på Hötorgshallen brukar ha. Eller lilla affären Mi Esquina mittemot.