Mumsiga musslor till helgen?

Om kraften är med mig orkar jag nu stappla till Vi och köpa ett par nät musslor. (Om det finns, annars blir det något annat marint.) Som ni redan vet är musslor trendtugget för 2008, så det är lika bra att köra igång hårt. Jag hade tänkt göra en variant med veteöl och rökt sidfläsk. Och kanske en med lite anis, tomat och en yttepyttenypa saffran. Eller har ni någon bra idé? Vi har pinsamt få muselrecept på Taffel.se än så länge.

Inspirerad av Gitto tänker jag dessutom laga mat med cider i helgen. Barnen har önskat sig märgben, jag har en idé om att sjuda med dem samtidigt som man lagar en osso bucco. Fler förslag på märgben?

Dessutom har jag fått ett otroligt coolt läsarrecept på knäckebröd som ska testas.

Eftersom jag tycker att det är viktigt att vara öppen med sina uppdrag ber jag härmed att få meddela att jag närmaste månaderna kommer att skriva några korta rapporter om matbloggvärlden för organisationen Min Mat. Det innebär inte att jag kommer att ändra min inställning till LRF. Jag ska analysera material och sammanställa det.

Kommentarer

20 svar till ”Mumsiga musslor till helgen?”

  1. Musslor och öl tror jag räcker som utgångspunkt att experimentera ifrån. Jag skulle rekomendera att koka musslorna i en bra gueze (systemets utbud är tyvärr pinsamt dåligt,) eller kanske prova på någon mörkare belgare till exempel Rochefort 10, vet inte hur det skulle smaka att koka i, men jag vet att den är fantastisk att dricka till. Man behöver inte mecka så jävla mycket med musslor tycker jag. Det kan räcka med ett fåtal ingredienser för att hamna i mathimlen. När jag har saffran i däremot så slösar jag gärna. Fan vad sugen jag blev. Kanske får bli musslor i helgen…

    Jag hoppas att knäckebrödsläsaren träder fram och delger sitt recept. Hemgjort knäckebröd regerar.

  2. Går det att köpa musslor på Vi? Är dom okej, dom måste ha rest en bit, va? Har ju iofs fisken i lådan gjort också, från nordostatlanten.

    Nävars, seriöst, varifrån kommer musslorna i påsen på Vi, Oostende, Grebbestad, Boulogne sur Mer?

  3. Okej, nu har jag svaret. Troligen kommer de från Bohuslän och mer specifikt från området runt Orust. Utmärkt! Trevligt!

    PS, Tjörn

  4. Kan bara inte sluta kommentera. Tack, Lisa för att du påminde mej om att det finns musslor.

  5. Patrik: Din stolle! Rapporterar i morgon hur de smakade. Men de verkade vara fina och kom i morse.

    Oj, vad bra att ha en sån bra “vanlig” affär runt knuten. De har til och med bättrat sig vad gäller eko-grönsaker.

  6. Ska köpa en binge direkt fast på SABIS Fältöversten (dom är också rätt okej, speciellt har dom en rätt omfattande bemannad fiskdisk).

  7. Jag ångrade att jag tog fram karré till kvällen när jag läste om musslorna. Men å andra sidan ligger den just nu och kokar i fransk cider… Så tack ändå för inspirationen inspirerad av Gitto.

  8. Vitlök och persilja tycker jag gör sig väldigt bra med musslor.

  9. Brukar göra musslor så här:

    2 kg musslor
    1 burk kokosmjölk
    1 dl limejuice
    1 dl vitt vin
    1½ tsk röd currypasta
    1½ tsk hackad vitlök
    1 tsk fisksås
    1 tsk socker

    Rensa musslor som vanligt med nogrannhet.
    Blanda alla ingredienser utom musslorna i en kastrull, koka på hög temperatur i två minuter under omrörning.
    Lägg till musslorna och rör om.
    Koka med lock i 5-8 minuter, rör om då och då.

    Servera med limeklyftor.

  10. Karin W

    Oj vad det låter smarrigt med musslor.Själv får man åka 12 mil om man ska köpa musslor i nätpåse!
    Åt urgoda musslor på East i Stockholm med vitlök, chili, vin och massor av koriander!

  11. viveca

    Bloggen “Tre tjejer i köket” har ett recept på musslor och pasta som vi lagat minst fyra gånger i höst. Väldigt enkelt med vitt vin, chili, vitlök, schalottenlök,bladpersilja och till det pasta med pressad citron och parmesan. Doftar underbart, smakar lika gott som det doftar. http://www.ragazze.se/2006/05/18/blamusslor-och-citronpasta/
    Sauvignon blanc till.
    Och barn som hårdnackat vägrar musslor kan få köttbullar i sina musselskal.
    (I gamla musselrecept står det att man ska skrubba alla skal – urtrist. Det kan man tack och lov strunta i numera eftersom nästan alla musslor är odlade på rep.)

  12. Märgbens förslag. Koka en hederlig köttsoppa med rotsaker, timjan och klimp av valfri sort.
    Supergott ju.

  13. Det är säkert livsfarligt för det är alltid mitt i sommarn men vi brukar plocka musslor själva och då vill man minnsann skrubba dom innan man kokar dom. Och jobbigt det är.

  14. I Iron chef america (Ja, jag vet att det inte alls är samma sak som att se det japanska) finns det något avsnitt, jag tror det är cheese battle, där utmanaren gör något väldigt märkligt på märkben. Han gör också en kalvsorbét till efterrätt. Även om det inte inspirerar till någon rätt är det värt att se för hans frenesi i köket.

  15. Mmm, ciderkokt mat – det var länge sedan. Tyvärr är Systemets utbud av fransk cider verkligen inte mycket att hurra för, men Cidraie är helt OK för sitt pris och storlek (tillverkaren Loic Raison gör dock annan, godare cider; deras Cidre Breton Brut är nog min favorit bland cidrar.)

  16. gillar man dessserter kolla då in min sida http://toproos.blogspot.com/ mvh Daniel

  17. Musslor är ju såå gott… soppor med musslor som Tom Yum eller Bouillabaisse smakar fint så här på vintern när man vill hålla värmen.

  18. …alltså, det är ju inte det vanligaste med musslor i Tom Yum, men vad jag menade är att det är gott att ha i:

    Recept
    2kg blåmusslor
    10 thai limeblad
    2 tomater
    3 salladslökar
    Lime
    1 st Galanga eller annan ingefära
    Chili efter hur starkt du vill ha det
    2 Schalottenlökar
    Citrongräs
    Fiskbuljong
    Koriander
    Lite shiitake
    Matolja
    Fisksås
    vitlök
    jasminris

    koka upp buljongen med chili, fisksås och limejuicen samtidigt som du hackar lök, tomat, salladslök, citrongräset, vitlöken, svampen, ingefäran. Tvätt musslorna också.

    Fräs alla grönsaker med musslorna på hög värme. Häll därefter över buljongen. Koka i 3-5 minuter till musslorna öppnas (släng dem som inte öppnas). Lyft över musslorna med förslagsvis en hålsev i serveringsfat. Koka därefter upp buljongen och smaksätt med fisksås, chili och lime. Avsluta med riktigt mycket grovhackad färsk koriander. Häll över buljongen över musslorna och servera med jasminris.

  19. Skrev fel länk till min nya mat-blogg. Här är den rätta länken. Inte mycket ännu, men men…

  20. Jag lagade en skaldjurssymfoni till nyår…finns på bloggen..blåmusslor, pilgrimsmusslor, ljuvlig marinad med citrus, saffrans och havskräftsås till – blir egentligen mer som en soppa. Underbart gott!