Krogen Rebell i Malmö: I mopsigaste laget?

I går kom jag så äntligen iväg till Rebell, Malmös unga mopsiga krogtillskott på Friisgatan. Och när jag skriver ung, menar jag ung, den äldste i personalen är 24. Med tanke på deras ringa ålder är jag riktigt imponerad, nästan bedårad.

Rebellen är oroväckande prydlig till det yttre. Så prydlig att Bo Kaspars orkester i högtalarna känns rätt, men man vet aldrig personalen kanske spelar den “ironiskt”. Inredningen är fin och förutsägbar. Trärent golv, trärena ljusa bord, fårskinn, ylledynor och lite yllekuddar som frustrerande nog går exakt i ton med min yllekofta och får mig att känna mig lika förutsägbar. Det är jag förmodligen också, eftersom jag verkligen gillar menyn. Den är säsongsfascistisk och ett strikt statement snarare än ett frieri till den väldigt blandade och väldigt prydliga publiken.

Kocken Alexander Wugk har inte bara ett namn så svårt att uttala så att det borde förbjudas och en fantastisk charm,  han har också en kanske liten, liten överdriven fäbless för kallpressad rapsolja. I förrättssalladen med torkat lamm med valnötter och finhackad syltad lök funkar den fint. Jag köper också dess närvaro i en grov senapssås till mycket goda hårdrökta räkor serverade ur brun pappåse. Men i Rebells paradnummer fish&chips tar den halmbeska oljan överhanden i den annars goda tartarsåsen. Paradnummret består i övrigt av en lökpulverpudrad kollektion i strut: fin pommes, friterad bräss och friterade pilgrimsmusslor som tyvärr känns lite fosfathalkiga och svampiga. (Jag fattar inte heler idén med att fritera pilgrimmerna i deghölje, jag föredrar dem råa eller brynta så att sötman kommer fram.) Det är roligt, snyggt,  ganska gott och prisvärt.

Ännu godare är “sursteken” på hjort: sensationellt mört och smakrikt kött på bädd av rödbeta, sky, färska dragonblad och bakad rödbeta till. Med en kontrapunkt i form av stark senap eller pepparrot skulle den nu lite för söta rätten platsat på vilken toppkrog som helst.

Till efterätt kan du till exempel få en rejält syrlig citronfromage med krossade bikarbonatbruna ingefärskakor och en citronmeliss som faktiskt passar in. Barnsligt gott.(Vi blev bjudna på fromagen och två kulor trevlig glass, vilket jag accepterade eftersom jag bjudit Alexander på mat och ett par glas på krogen en gång tidigare när vi träffats.)

Jo, det är lite spretigt, lite ojämnt och inte i klass med mognare matlagning på Sture, Bastard och de andra rutinerade rävarna. Men det är kul, talangfullt och …ja, lite lagom rebelliskt. Jag kommer att gå dit igen och igen; kanske sucka lite över småmissarna, definitivt njuta av fullträffarna, ambitionerna och den lyckade stämningen. Och dessutom hålla ögonen på Alexander för han kommer att gå långt. Wugk till trots.

Kommentarer

12 svar till ”Krogen Rebell i Malmö: I mopsigaste laget?”

  1. Dessutom granne med Malmös finaste människor.

  2. Vad kul att lasa din recension, for mina kompisar hemma i Malmo har borjat prata om Rebell, men de ar inga foodies, sa jag litar mer pa ditt omdome. :) Ska testa nar jag kommer hem nasta gang.

  3. Kurt

    Finns det någon praktisk anledning att servera de hårdrökta räkorna ur en brun pappåse? D v s är de t ex rökta i påsen, eller handlar det bara om estetik?

    Och vad är skillnaden på en surstek och en ”surstek”?

  4. Lisa

    Kurt: räkor: vet ej. Snyggt var det i alla fall. “surstek” stod det på menyn. Eftersom det inte var ngn klassisk surstek lät jag citationstecken stå kvar. Vet ej hur den var tillredd. Jag hade arbetsmöte på middagen så jag pumpade inte personalen samtidigt. Ring rebell och fråga om du är nyfiken. :-)

  5. Ordförande

    Ärade fru Lisa, du verkar vistas en hel del i min vackra hemstad Malmö. Är du månne från denna vackra parkernas stad?

    Primero, vill jag säga till Patrik, att Malmös finaste människor generellt sett inte bor i Sankt Johannes kyrka, på Monbijougatan, Friisgatan eller runt Triangeln. Och området är ju fullt av kulturelitister, indiepopare och vänsterflummare ifrån Småland. Nä, usch och fy. De vackraste människorna bor på Värnhemstorget och ockuperar en busshållplats. Sådana människor gillar jag.

    Eftersom jag är en fattiglapp och backabuse, undrar jag hur priserna förhåller sig på denna inrättning?

    Är det någon som vet var man annars hittar Malmös bästa fish & chips. Jag frågar för min engelska kamrat, jag tror han saknar sina fish & chips.

    Vänliga Kirsebergshälsningar,
    Herr Ordförande

  6. Vem har nämnt generellt?

  7. Ordförande

    Icke heller specifikt.

    // Ärade Herr Ordförande

  8. Vi känner uppenbarligen inte samma människor i Malmö.

  9. Ordförande: Enligt min mening har Green Lion absolut bäst fish n’ chips. Var dock noga med att påpeka att de inte ska fritera fisken för hårt. Ibland blir den lite torr beroende på vem som basar i köket.

  10. Ordförande

    Patrik: Det känns som att jag borde tacka fan för det.

    Anders: Tack så mycket!

    // Ordförande i Malmö

  11. Tom K

    @Ordföranden: jo för Värnhem med sin droghandel mitt på torget representerar alla i Malmö. Suck.
    Kirseberg består av söta hus och ett fängelse. Hålla priserna nere så att ägarna inte tjänar några pengar – momsen är ju underbar. Du kan få fantastisk mat på Möllan för nästan inga pengar alls.

  12. De har bra vegetariska alternativ