Idag har jag brutit mot ett av mina gröna nyårslöften och flugit inrikes. De förmildrande omständigheterna var att det gällde Gotland och att jag skulle vittna i en rättegång. Hur som helst tänkte jag kompensera detta genom att köra ytterligare en vegovecka inom en snar framtid.
Det är nämligen ofantligt mycket roligare att äta grönt nu när grönsakerna börjat komma i form. Senaste veckorna har Årstiderna stoppat ner ofantligt god vitkål i lådorna vi får varje torsdag. Jag har upptäckt att de yttersta bittra gröna bladen är en delikatess.
Så här lagar du ett gott fräs åt två.
- Hetta upp 1/2 tsk bruna eller svarta senapsfrön i en panna tills de börjar poppa. Fortsätt rosta ytterligare 20 sekunder.
- Klicka ner 1 dryg msk smör och vänta tills det fräser. Släng i 1 grovt tärnad röd paprika och 3 strimlade illgröna kålblad. Stek någon minut.
- Pressa ner färsk vitlök. Droppa över god sherryvinäger eller äppelcidervinäger. Salta.
För övrigt går det sisådär med nyårslöftena, måste jag erkänna. Visserligen återvinner jag en hel del plåtburkar (om än inte alla) och åker tåg kors och tvärs. Men det där med att skriva om skönlitteratur ur matperspektiv har jag varit usel på. Däremot har jag läst mycket så det kanske kommer. Till exempel om Jan Kjaerstads okänsla för bröd.
Hur går det med era gröna nyårslöften?
Kommentarer
7 svar till ”Lagens ängel steker kål”
Jan Kjaerstad… är det “Erövraren”, “Förföraren” etc som du håller på att läsa? :)
Nej, jag har precis läst Tecken till kärlek som jag inte gillade. Jojojo, det är vackert, fint och välskrivet. Men karln är ju så förbannat högtravande och humorlös. Jag börjar tänka på Paolo Coelho. Och så blir jag illamående.
Förföraren diggade jag mycket. De andra två i serien var mkt sämre.
Var inte du kritisk till paprika förr i tiden?
Sen vill jag bara säga att tusen tack för minifikonreceptet, de blev så bisarrt (jag måste svära) jävla goda och fina! Hurra! Blodapelsinjosen är genialisk, tillsammans med fänkål! Själv hade jag väl som vanligt hällt i röd- eller portvin och knappast blivit överraskad. Ta patent på den kombinationen.
Den beska kålen var precis vad paprikan behövde för att släppa loss. Dessutom var det en ovanligt god eko-paprika. Men jag äönskar att Årstiderna kunde snoka upp avlånga paprikor med mer smak.
Tack snälla för rösten på min fisksoppa! Den är väldigt god kan jag meddela.
vad gjorde du på gotland inblandad i rättegång?
F ö är kålen som bäst nu. Kålpudding på blandad kål men mest mjäll vitkål. I rest my case.
Jessika: Blev vittne till hur en taxichaufför hotade en annan med stryk för 1 1/2 år sedan. Blir kanske dagsböter.