Läsarfråga: Hur lyckas man med scones?

Kim är en person som tror det bästa om sina medmänniskor. I alla fall mig. Hon lever nämligen i villfarelsen att jag kan baka.

Hej Lisa!

Imorse köpte jag underbara scones från ett bageri, och då kom jag på en fråga som länge gäckat mig, som du kanske skulle kunna besvara! Hur lyckas man egentligen med hemmagjorda scones? När jag följer recept från diverse källor blir de alltid fullkomligt döbakta. Inte lite då, utan en ren hård klump. Det känns synd, för scones är ju så fruktansvärt gott! Finns det några särskilda ”amatörmisstag” som jag kan tänkas lida av? Jag har funderat på att börja justera mängderna smör, mjöl och mjölk lite för att se om det ger bättre resultat… Eller är det något annat som jag gör fel?

Här skulle jag med min vanliga berömda finkänslighet helt enkelt kunna skriva. “Felet du gör är att överhuvudtaget baka något med bakpulver. Bakpulver är äckligt.” Sen mindes jag att jag brukar försöka hålla något slags tolerant och blid världsfrälsarprofil här på bloggen och svarar i stället:

Kära Kim, så underbart att du tar de första stegen in i sconesens förlovade värld. Detta traditionstyngda bakverk kommer att förgylla många testunder och ge dig välbehövlig energi (läs: snabba kolhydrater). Eftersom min man med en bråkdels millimeter (läs: ljusår) överträffar mig vad gäller bakandet föreslår jag att du utgår från hans recept. Inspirationen har han i sin tur hämtat från kaklegendaren Rose Beranbaum.

Knepet att få scones fluffiga är att se till att det finns luft i degen i form av små bubblor. Vid gräddningen bildas vattenånga ur vatten, koldioxid från bakpulvret och gaser expanderar – då blåses befintliga bubblor upp i degen. Men att skapa bubblor är en annan femma! I sockerkakor skapas bubblor genom vispning av smör eller ägg. Lär du bakar scones handlar det om att bevara mjölets luftighet, det skapar små luftfickor i den färdiga degen. Därför ska scones inte knådas, bara röras samman, och mjölet ska helst siktas eller vispas i t. ex. en matberedare eller med en handvisp. Ett annat bra knep är att göra ganska små scones, då orkar de lyfta bättre och dessutom hinner de bli genomgräddade innan kanterna blir torra.

Och när jag kommit så långt i mitt svar minns jag att scones faktiskt är ganska gott – bakpulvret till trots – och börjar fundera på hur jag ska tubba min man att baka åt mig. Kära läsare, har ni fler bra scones-tips eller recept kan ni gärna dela med er i kommentarerna nedan. Har ni frågor ställer ni dem i frågelådan.

Kommentarer

18 svar till ”Läsarfråga: Hur lyckas man med scones?”

  1. En sak som kanske är värd att poängtera är att det blir bättre om man snabbt får in bröden i ugnen, och alltså inte låter smeten stå färdig så lång tid ute i rummet. Om ugnen inte hunnit bli varm är det ju bara att vänta med att hälla på vätskan (mjölk/fil/yoghurt). När man väl gjort det går det ju fort att blanda ihop, sleva upp och köra in i ugnen. Ett annat tips är att göra scones i en muffinplåt om man har en sån. Då blir de lika stora och lika genomgräddade. Dessutom snyggare och behändigare då man liksom får en var.

  2. Cristoffer

    Problemet kan vara om man väntar för länge mellan bakpulvrets inblandning i degen och att man stoppar in sconsen i ugnen (eller micron för den tidstörstande), då hinner bakpulvrets effekt dö ut innan brödet stelar. Testa själva att bara blanda bakpulver med vatten i ett glas och se hur länge det är fart i glaset.

  3. Malin: Muffinsplåt är trevligt, inte minst för att man kan smöra den och få krispig, fet yta.

    Bra påpekande om att degen ska gräddas snabbt! Men bakpuver är dessutom dubbelverkande med viss koldioxidutveckling vid sammanblandning med vätska och en andra utveckling vid upphettningen. Så att använda ett glas med vatten för att testa koldioxidutvecklingen funkar inte riktigt.

  4. Syltlök

    Det enda som skiljer en tung och stabbig scone från en mör gyllene delikatess är ett ägg. De proportioner jag kör med är 4 dl vetemjöl / 2 tsk bakpulver / 40 g smör / 2 msk socker / nypa salt / 1 ägg / 1 dl rödmjölk. Blanda ägget med mjölken och gör i övrigt som vanligt.

  5. Håller med Syltlök: ägg och lite socker är det som gör skillnaden. Det klassiska svenska receptet som man fick lära sig i hemkunskapen blir ofta torrt och smuligt. Men engelska scones, som innehåller ägg och socker, blir gudomliga. Här kan man sedan anglifiera ytterligare och blanda i torkad frukt i sconesdegen, men det är inte riktigt min kopp te.

  6. Kära läsare: Socker är jag helt med på. Ägg i scones är gott men det blir liksom en lite annan historia, mer kakig och mindre brödig. Som allt annat är det en smaksak. Men sconesen enligt Johans recept blir väldigt bra.

  7. Ti

    Sedan har vi ju ägg- och baconmuffins à la LCHF – knappast “riktiga” muffins, men ack så mumsiga. Även där verkar man vara överens om att muffinsplåt fungerar bäst.

    http://www.lchf-recept.se/agg-och-bacon-muffins/

  8. Åh, tack så mycket! Nu till Kristi himmelfärd ska jag nog hinna försöka mig på scones igen, med alla tips!

  9. Ett fantastiskt smörtips till alla former av nyp-smör-ihop-med-mjöl-recept är att riva smöret på rivjärn. Enklare ju kallare smöret är, men går även i värsta fall med halvkallt. För att minimera ihopkladdningen av smörrivet brukar jag pudra lite av mjölet inemellan rivningen.

  10. Sladdar in sent med tips om att antingen använda muffinsform eller så ta ut lagom stora runda scones som blir höga vid gräddning och kan delas så fint. Varifrån kommer de här platta skårade sakerna egentligen? Har aldrig fått i England åtminstone.

  11. Emma: bra med rivjärn. Jag brukar hyvla smöret till de flesta degar. Blir otroligt fint och lite skiktat om man kavlar eller trycker samman. Men det gäller att hyvla tunt!

    Cruella: Precis! Ett glas att ta ut scones med brukar vara lagom!

  12. Carina

    Jag har experimentrat lite med muffinsrecept och kommit fram till ett superenkelt. Jag använder mig av klassiskt recept från vår kokbok, men istället för kallt smör och smula ihop så blandar jag först de torra, sedan kall mjölk och sist i varmt smält smör. Arbeta snabbt ihop ( jaganväner en slickepott, slipper kladdiga fingrar he he)
    Dela i bitar på en plåt och snabbt in ynglen. De blir frasiga! Tror de varma smöret sätter igång bakpulvret på en gång. Vad säger du Lisa?

  13. Carina

    Hmmmm… Rättstavningen är inte alltid bra… Snabbt in i ugnen ska det vara….. Inget annat….

  14. Här är en favorit – med ägg. De brukar se ut som en korsning mellan lava, cement och ett fullkomligt misslyckande. Men det är det värt.

    http://www.scones.se/blabarsscones

  15. Vilken trevlig sida !:) Beträffande scones så är det jättegott att hacka ner lite färska örter i degen, t ex timjan, oregano!

  16. Tina

    Prova att byta mjölsort mellan vanligt vetemjöl och vetemjöl special. Det var ett fel jag led av i många år.

  17. Hur man bakar dem bra har för mig alltid varit en gåta. Numer har jag helt givit upp och går om helgen istället till bakverket för att avnjuta deras små smöriga sconesdrömmar som smälter på tungan. Amen.

  18. annan

    Hos oss är det sambon som kan scones.
    Vi följer samma recept, han kan stå bredvid och titta på mig när jag lagar dem, men ändå lyckas jag inte.
    Det är sjukt egentligen.
    Men man får väl låta honom vara bäst på något antar jag :)
    Det är ju också trevligt att kunna bli bjuden på de mjällaste härliga scones man kan önska sig utan att behöva lyfta ett finger!