Läsarfråga: Mycket mysko ost

Matilda är en oförvägen matnörd som köper saker hon inte har en susning om vad det är. Sen frågar hon mig. Det gör hon rätt i.

I en liten butik på Sofielund i Malmö köpte jag en förpackning ”Kokt ost” (200 gram, fetthalt 18%)tillverkad på Nablus mejerier här i Malmö. Förpackningen ser ut som en fetaost-förpackning, men på undersidan kan man se några svarta frön. Innehållsförteckningen lyder ordagrannt som följer: ”Mjölk och salt, svart kardemumma, vejksel (typ av rosnfrukt) för smaksättning, mejstika (kåda) för konsistens.” Längst ned på framsidan står att man kan lägga osten i vatten ”5-10 minuter” om man vill minska den salta smaken.
Vad är detta? Hur ska osten serveras?

Matilda – du lyckliga kvinna! – vad du har i dina händer (om du kunnat behärska dig och inte ätit upp den redan) är med största sannolikhet en ost med rötter i Mellanöstern. Osten går vid namnet nabulsi, uppkallad efter staden Nablus. Traditionellt tillverkas den på mjölk från får eller getter, men jag gissar att det är en kossa som fått släppa till mjölken för den här efersom den är tillverkad i Malmö- Den påminner mycket om halloumi och kan ätas stekt. Hetta upp pannan som satan och stek mycket hastig så att den blir brynt utan att bli seg eller hård. traditionellt steks den i olivolja. Jag tycker dock att ytan blir mer smakrik och får finare färg med smör, jag pytsar istället olivolja över.

Servera med exempelvis granatäppelsirap, granatäppelkärnor, valnötter, svartpeppar, lövtunna lökringar och lite mynta på en bädd av varma marinerade linser. Eller till en tomatsallad med rostade spiskummin, lite chili, persilja, citronskal, olivolja och salladslök. Ja, du fattar galoppen. Lägg till eller dra ifrån efter eget godtycke. Om du saltar ur den kan du riva den över en sallad, men jag tycker att den är rätt poänglös serverad på det sättet.

Om du har eoner av tid eller bara är äventyrslysten kan du sätta igång och tillverka kanafeh. Jag tycker dock att den sötsaken blir bättre på en lite mjukare och mindre salt ost, måste jag erkänna.

Att få någon ordning på innehållsförteckningen är lite som att tolka apokryferna: man måste nog ha upplevt miraklet för att riktigt förstå. Det kryptiska “vejksel (typ av rosnfrukt)” skulle jag gissa är mahleb, en liten kärna från en körsbärssläkting  med lätt bittermandelsmak. Trädet tillhör nämligen rosenfamiljen.  De små svarta fröna skulle kunna vara nigella som ofta förekommer i den här typen av ostar. Det är mycket möjligt att det är nigellan som kallas för svart kardemumma eftersom nigella ofta och felaktigt kallas för black cumin. Här finns en lång Taffel-artikel om denna bedårande krydda.

Mastic är just en typ av kåda, vars grekiska variant Anna Billing redan avhandlat här på Taffel.

Jag hoppas att du blev lite klokare, jag blev i alla fall betydligt hungrigare.

Har mina kära läsare förslag eller mer information? Svar nedan! Har mina kära läsare frågor? Ställ dem här!


Kommentarer

14 svar till ”Läsarfråga: Mycket mysko ost”

  1. Gillar dina läsarfrågesvar skarpt! Och så fick jag reda på vad ostdesserten hette som vi fick överallt i Syrien. Tack för det. Men god tyckte jag inte att den var, men all annan mat vi åt i landet var fenomenal.

  2. Hanna: Tack snälla! Det är faktiskt roligt. I stället för att bli stressad av frågorna kan jag ju beta av dem i min egen takt …

  3. “granatäppelkärnor, valnötter, svartpeppar, lövtunna lökringar och lite mynta på en bädd av varma marinerade linser” … Jag tror jag svimmar och kanske dör lite om jag inte får sätta mina tänder i den där osten snart! Exakt precis vad jag längtade efter idag, fast jag inte visste vad jag längtade efter. Får väl hålla till godo med halloumi så länge!

  4. Örjan

    Likartad tillverknings/vasslingsteknik som för halloumi? (Men annan kryddning.)
    Svenska varianten(?) kaffeost som Peter Jägerbro skrivit om.
    http://allemansratter.taffel.se/2011/02/08/hej-varlden/

  5. Åsa S

    Jag sitter och ömsom fnissar och skrattar riktigt högt när jag läser dina texter. Min budget tillåter oftast bara handla enligt kiloprismetoden, så lammkött och riktigt vräkiga ostar får vänta. Men tills dess kan njuta av din sida, du är helt underbar! :D

  6. Men Matilda! Vilken är butiken där du köpt denna delikatess?! Jag ämnar förära malmö med min storartade person någon gång in vår och vill då goffa in på nablusi!

  7. Matilda

    Åh gud, jag har tydligen gjort ett fynd! Det låter ju helt underbart. Precis som Vera ovan gick jag totalt igång på granatäppelkärnor och -sirap, valnötter, mynta och alla godsaker du räknade upp, Lisa. TACK SÅ MYCKET FÖR SVARET. Nu vet jag vad det blir till middag på fredag.
    Margit – jag vet inte vad butiken heter. Men det kan jag kolla upp. Annars ligger den på Lantmannagatans östra sida, cirka 100 meter söderut efter korsningen med Lönngatan. Det ser mer ut som en sån där affär som mest säljer chips och läsk. Men om man går in i den ser man ett par kyldiskar längst in. Och det är dit man ska ta sig.

  8. Sol

    Alltså jag älskar de här fråge-svaren! Saknar så klart också ditt vanliga bloggande, vore grymt om du kunde klona dig själv. Ja?

  9. Vera: Det är nog att betrakta som en typ av halloumi.

    Åsa, Matilda: Tack för uppmuntran! Jag hade tappat styrfarten helt i mitt vanliga bloggande. All min receptkreativitet går åt till Sydsvenskan och all nördighet till Matmolekyler. Så jag behövde lite nytändning.

    Matilda: Jag kan ju inte lova att den är god. Du får lova att återrapportera.

    Örjan: Jag tror att kaffeost kan användas till mycket mer än de traditionella serveringssätten.

  10. Måste sälla mig till hyllningskören – det här nya inslaget i din blogg, med härligt nördiga läsarfrågor och underbart nördiga kunniga INSPIRERANDE svar är så fantastiskt bra att jag ler hela resten av dan efter att ha läst.

    Den där butiken i Malmö har säkert redan sålt slut på sin kokta ost och undrar förbryllat vad som hänt. Precis som damen på Coop Slussen som inte fattar varför deras nougatfyllda primachoklad plötsligen hela tiden är slut. :D

  11. Matilda

    Ok, nu vet jag vad butiken heter: Lantmannagatans Jourlivs. Den ligger (tämligen självklart) på lantmannagatan i hörnet vid Ekgången.

  12. Kul med Malmötips! Och ny råvaror!

  13. Matilda

    Nu är osten tillagad och uppäten. Jag tror att jag stekte den på lite för låg värme, ska, i enlighet med Lisas riktlinjer ovan, hetta upp pannan “som satan” nästa gång.
    Till serverades en sallad på quinoa, färsk spenat och granatäppelkärnor, en annan sallad på riven mottor som kryddats med citronsaft, garam masala, salt och chili samt en youghurt-mynta sås. Vi hade också granatäpplesirap som hälldes direkt på den varma osten. På bordet stod även ångkokt romanesco (för den hungrige). Det var SÅ GOTT! Tack för tipset. Nu hoppas jag bara hitta den kokta osten igen och att den inte blivit slutköpt av alla bloggläsare.

  14. Alla: Tack snälla för pepp!

    Matilda: Glad att jag kunnat bidra till världsglädjen! :-)