Idag har jag varit på Hötorgshallen för att researcha inför deras nästa nyhetsbrev som jag och Johan tillverkar. Ett arbete jag tog på mig när jag tänkte bli konsult, innan erbjudandet från Sydsvenskan dök upp. Jo, jag vet att man ska bibehålla en journalistisk distans. Men hur ska man kunna distansera sig till Hötorgshallen?
Idag kom jag hem med memma, vildsvinssalami, en ny god ost, en del andra godsaker och minnet av glada leenden som en liten bonus. Ja, just det: smöret från Jersey-kor icke att förglömma. Nu ska jag till Malin Sandström för att äta middag i extraktionskemins tecken.
Mer mat utlovas i morgon. Vad äter ni till middag? Mest aptitretande beskrivningen eller mest övertygande lögnen belönas med utmärkelsen Veckans matnörd.
Och kolla in vår nya blogg!
Kommentarer
15 svar till ”Lite lördag…”
Bläddrade i nya Sydsvenskan i morse, ser fint ut! Ser fram emot att läsa ditt uppslag imorgon bitti vid frukosten. Biff & bea blir det ikväll.
Det blir take-away från Garden!
Det blir pannbiffar med smält lök.
till middag havregrynsgröt, lingongrova med hushållsost och de chokladfondanter som blev över från i eftermiddags^^ du får ställa samma fråga en dag när jag lagar maten!!
Långkokt gulash med sjukt mycket kummin och äppelkaka med kardemumma och vaniljsås. Grymt gott. Senare blir det sourcream & onion-chips och oliver med ansjovis rätt ur burken.
Inte ikväll, men imorrn svänger jag ihop en curry baserad på en curry-paste som jag hittade på Himalaya-livs vid Östra station. I den svänger jag ned kyckling, kikärtor, spenat samt morot. Jag serverar mig denna starka och härliga röra med ris och nåt slags pannbröd.
Hur var Jersey-smöret?
Min middag blev som följer:
Förrätt: Getost och fikonmarmeladsfyllda crepes på en bädd av ruccola.
Huvudrätt: Tranbärschevreostfylld baconlindad renkalvssadel med potatis och jordärtskocksgratäng med täcke av västerbottenost, en sås på vin, grädde och lingon och lite vitlöksfräst spenat vid sidan.
Efterrätt: Vaniljpannacotta med hjortrongele toppad med mörk chokladflarn.
Det var riktigt roligt att slänga ihop en sådan brakmeny.
Memma… Är det rotsakslådan med påsktema som min finska mormor har bjudit på någon gång, eller har jag blandat ihop namnen?
Idag vet jag inte vad det blir till middag, har precis ätit en lunch som knockade 1½-åringen till sömns. Slut på rester. Frun på väg hem från Stockholm. Lutar åt macka med stekt ägg.
Memma är en finsk “dessert” som jag tror är gjord på rågmalt i huvudsak. Det är en svart trög smet med mycket speciell smak som oftast äts med grädde och socker.
Wikipedia länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Memma
Jessika: Splendid!
Neeeej, inte ännu en blogg som man måste följa! ;) Snart måste jag nog sluta jobba för att hinna läsa allt.
Det blev (in order of appearance)
Ankleverglass på rosa champagnegelé m brioche
Kastanjesoppa
Rensauté med sås på getmese och fjällbjörksolja
Dragerad chokladmoussebakelse med pistache-crème brûlée (ackompanjerad av ett fantastiskt eiswein från Golanhöjden)
Extremt nördigt jag vet, men gott (när man tar sig tid)….
Emil,
Ah, just det, nu minns jag! Goda grejer. Synd att den finska populationen i Skåne inte startat delikatessen.
Tack!
Hej!
Memmatider nalkas minsann. Vi har också en annan påskdessert här i Finland som heter pasha, en röra på kvarg, smör, grädde, ägg och socker som härstammar från Ryssland och som fungerar utmärkt som en avslutning på fastan. Mycket läckert!!
Förra året testade jag olika drycker till memma. Stout, mjölk, portvin, madeira, kaffe… Om jag inte missminner mig avgick en litet sötare madeira med segern totalt sett. Jag gillade ölet mest. T.ex Slottskällans IPA eller kanske estniska Sakus porter. Mums! Och till pashan dricker man sauternes. Ryssarna skulle väl vältra sig i sina gravar, vore de döda. De dricker vodka!