Jag har en ny kärlek. Eller ny och ny, den har stått och dammat i köket i minst ett decennium nu, jag trodde nämligen inte att den var komplett.
Det är mina föräldrars samovar jag talar om, praktpjäsen från 70-talsfesterna på Östra Torn då rödvinet flödade i till synes outsinliga strömmar från denna silverblanka och pråliga bag-in-box.
Vi eldade aldrig i den, vad jag minns, och jag var tills alldeles nyligen övertygad om att den saknade en tändmojäng och behöll den för prydnadsvärdet och av sentimentala skäl.
Men så hittade jag en informativ samovarbeskrivning på den här sidan och räknade delarna. Jodå, det enda som saknades var en tillhörande tekanna på toppen där den starka tebrygden (zavarka, om vi nu ska stila på ryska) kunde hållas varm. Ur den slår man sedan upp en slatt te i en kopp och fyller på med rykande varmt vatten, kipyatok, från samovarens snirkliga kran.
Min samovar eldar jag med briketter indränkta i tändvätska i mittcylindern som jag sätter fyr på underifrån. Ett tiotal briketter håller värmen i flera timmar och får vätskan i den omgärdande separata behållaren att bli kokvarmt utan att sjuda bort.
Det finns modernare elektriska samovarer också som du kan använda inomhus. Men lite av den ruffa känslan går bort då, tycker jag. Dessutom kanske den är buggad, som drottning Elizabeths fina skrytsamovar från det ryska konstflygningslaget.
Till en möhippa i lördags fylldes samovaren med kryddad calvados, cider och must som fick ligga och mulla till sig i värmen, och nu letar jag redan nya förevändningar för att få tutta på den igen. Det var kanske så det började för Katja Wulff?
En god vän i byn (redaktör för Kinas mat på SVT) tittade förbi i förmiddags och blev naturligtvis bjuden på rykande samovarte med några snabbt uppskurna halvaskivor med apelsin och dadelsirap till. Och behöver jag säga hur mycket jag längtar till första advent på söndag och nya övningar med den varma druvjuiceglöggen?
Har ni fler idéer på användningsområden för samovaren eller vet var jag hittar en liten matchande toppkanna i metall så tipsa gärna om det i kommentarerna.
Kommentarer
21 svar till ”Min sköna samovar”
Den halvan med tillbehör på bilden får mig helt klart att gå i trans, gud så snyggt och aptitretande.
Tack Emil! Kakaomarmorerad halva som jag köpte en tegelsten av i Aten i somras.
Avundsjukan tär mig!
Calvados, cider och must lät riktigt gott! Till jul har vi börjat göra Jamie’s mulled cider, den kanske du kan testa. Riktigt gott!http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/incredible-mulled-cider
Såg avsnittet förra året men kommer inte ihåg granatäpplet, så det går bra utan.
Oj vad vacker! Både halva och det lilla man ser av samovaren. Jag vill så gärna ha en, men jag vet inte ens om mormor hade någon och än mindre var den har tagit vägen i sådana fall.
Oj, jag kanske ska stuva om lite och lägga in en bättre idolbild på samovaren? Återkommer
Så där ja, nu syns den lite bättre!
Yey vad läcker!
Rödvin ur en samovar på 70-talet, kan det bli mer rätt!
Verkligen perfekt till rykande varm glögg 8-)
Det enda min skadade hjärna kan tänka på efter det här inlägget (förutom att de var en väldigt fin halva och en tjusig samovar) är hur man kan kräkas i en samovar egentligen. Har inte riktigt haft klart för mig hur en sådan ser ut, men flera gånger sjungit den inte helt politiskt korrekta snapsvisan “Vodka, vodka” som slutar med orden “jag vill spy, i samovar”. Den känns ju ganska inbrottssäker…
hannaH: Jag tror det är bäst att inte tända den först. Sedan är det nog valfritt om man vill göra det i cylindern eller anser sig ha tid att skruva av locket.
jag har också en samovar, som jag avgudar. Jag edar i min med små brikketter som egentligen är tänkta för vattenpipor (finns att köpa på exotica, bland annat, i Lund) Man tänder dom med en tändare och lägger sen ned i samovaren. ryker i princip inte och funkar bra innomhus.
Än så länge har jag bara haft te i min (funkade speciellt bra när bokcirkeln läste Mästaren och Margerita) men nu blev jag sugen på att testa fler saker…
Toto: Vilken bra idé med vattenpipa-briketter, det ska jag prova. Och på Exotica, det blir ju en baggis att få tag i dem. Tack!
Jättefin! Har inte vågat använda min, borde kanske sanera den och ha den till jul men inbillar mig att det inte kan vara nyttigt att dricka något som hållits varmt en stund i en gammal samovar av okänt material.
Hursomhelst, leta efter en lite kanna av porslin. Har bott i Ryssland i flera år och har bara sett att man använt små porslinskannor. Har faktiskt aldrig sett en kanna av metall där.
Anna: Hoppas du får liv i den, min var ren och hade förvarats inomhus. Men vilken metall som är under försilvringen vet jag inte… Porslinskanna säger du? Då går det kanske bra med vilken som helst. Har sett några modeller på internet med snygga metallkannor, så det var nog mer ett estetiskt önskemål.
Great information! I’ve been looking for something like this for a while now. Thanks!
Dom är så fina, gamla samovarer! Egentligen är det lite små oviktigt om man kan använda dem eller inte just för att de flesta är så fina. Te kan jag göra på annat sätt :). Jag menar om man nu prompt måste välja.
found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later
Tror faktiskt inte det denna modell skall ha en tekanna på toppen, har en precis likadan komplett med bruksanvisning på ryska och i den visas ingen kanna… Dock slutbryggt för min del och säljer nu två fina samovarer på blocket!
http://www.blocket.se/malmo/2_st_Samovarer___Rysk_och_Persisk_51764885.htm?ma=1
Hej Nikolaj! Intressant, det kanske förklarar varför den saknades. Köpte annars till en marockansk tekanna i London i somras. Den passar perfekt!