DSC_0530

Mustiga mollusker: Blåmusslor i veteöl

Vi beställde små knifkäftade gynnare från Årstiderna. Drygt en tredjedel fick kasseras på grund av trasiga skalm och vanlig dödhet. Men de som blev kvar? Oj oj. Det här receptet ska ni laga om ni äter mollusker. Annars ska ni börja äta mollusker.Punkt.

Fast vi kan kalla dem blötdjur i stället eftersom mollusker även är en en hudsjukdom. Lagom fräscht. Eller blötdjur? Men det låter verkligen som något som kravlar sig genom rummet och lämnar fuktiga spår efter sig. (läs Eva Ibbotson om ni inte tror mig!)

Låt oss kalla dem blåmusslor då, vilket också råkar vara vad de heter. Med veteöl och ölkorv blir de i alla fall en perfekt middag.

Blåmusslor med veteöl, ölkorv och örter

Receptmakare: MArgit Richert

Portioner: 2 som huvudrätt, 4 som förätt

Tid: 30 min

Vi tog den danska veteölen Vårvitt som har tydliga korianderfrötoner.  Inte illa pinkat – det gick fantatiskt bra med musslorna.

  • 1 kilo blåmusslor
  • 2 msk olivolja
  • 1 flaska (33 cl) veteöl
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 liten morot
  • 1 liten bit palsternacka
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 ölkorvar (nån chilistark variant)
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt, svartpeppar
  • lite färsk timjan
  • ganska myket dill
  • mycket färsk persilja
  • till servering:
  • aioli
  1. Skrapa musslorna och dra bort skäggen om de har sådana.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull. Riktigt hett ska det bli, så musslorna inte behöver lida för din hand.
  3. Dumpa musslorna i kastrullen. Sätt på lock. Skaka om och skaka om igen. En gång till för säkerhets skull.
  4. Låt puttra tills musslorna öppnat sig, det tar typ 3 minuter. Puttra en minut till baföratt.
  5. Ta upp musslorna och sila spadet. Släng sista spadslatten, för där finns med största sannolikhet en massa grus och skalrester hur noga du än skrapade musslorna.
  6. Hacka scharlottenlök, morot, palsternacka, selleri, vitlök och ölkorv. Fräs allt i en skvätt olivolja tills löken ör genomskinlig och det doftar underbart i köket.
  7. Häll på öl och musselspad, tillsätt paprikapulver och smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Tillsätt musslorna och låt allt bli hett. Vänd ned persilja, dill och timjan vid servering.
  9. Servera med aioli.

Kommentarer

11 svar till ”Mustiga mollusker: Blåmusslor i veteöl”

  1. Låter hur gott som helst!
    Nästa gång kan du testa en spontanjäst öl (lambic eller geuze), det blir fantastiskt tack vare syran som finns i dem.

  2. Peter Jägerbro

    Jag skall göra nåt liknande idag tror jag. Försäljningen av musslor går nog upp efter ett sådant här inlägg.

  3. Shit vad gott!

  4. Anders: Som vanligt är du ett geni! Tack!

    Peter: Att få¨inspirera någon är en sådan jäkla ynnest. Hoppas det blir lika gott som vår middag.

    Hanna: Ja, det är helt korrekt uppfattat. :)

  5. Peter Jägerbro

    En sallad med musslor, rökt fläsk och nån kål blir det. Kanske sockersyndar med en skvätt äppelmust i koket.

    1. låter riktigt gott.

  6. Smaskens! Själv tycker jag veteöl är oslagbart, men adderar gärna tomater, typ körsbär på burk till, för att höja syran ytterligare. Sen rundar man av med en liten skvätt grädde på slutet

    Jag brukar också göra musslorna sist, men det funkar alltså fint att börja med dem och sen värma på mot slutet?

    1. Olov: i det här stod aiolin för tillräcklig syra, annars hade jag nog pressat ned lite citron eller tillsatt tomat.

      Det fungerar alldeles utmärkt att bereda musslorna innan själva koket och det har fördelen att man då kan sila av grumset som blir i botten. No more grus i gommen.

  7. Peter Jägerbro

    Funkade fint med äppelmust och folköl kan jag avslöja.

    1. Jag hoppas du avlägger rapport på din nya fina blogg.

  8. Din önskan, min lag.