Nu har jag nyss avslutat ett matjobb med femtielva kakor (egentligen var de bara sju) och funderar över vad i all sin dar jag ska orka laga till middag. Det enda jag är sugen på – förutom Lottas recept – är ägg.
Är man matintresserad hamnar man rätt naturligt ofta i diskussioner om mat lite överallt. Många gånger handlar det inte om favoriträtter, utan favoritsätt att tillaga mat. Ta bara en sådan banal sak som ägg, alla har vi olika preferenser.
I våras när jag reste till Malawi träffade jag regissören Maria från Talinn som var utsänd för estniska Fairtrade för att producera en film. Maria var i tjugoårsåldern och hade rest och jobbat sig runt Europa, bland annat på mindre restauranger i Barcelona. Där hade hon lärt sig steka det, enligt henne, bästa ägget av alla:
Mycket olivolja i pannan, separera gulan från vitan, steka vitan frasig i kanterna och först därefter försiktigt låta gulan glida ner i mitten.
”Ja” tänkte jag där vi satt vid stranden av en sjö, mitt ute i ingenstans under den afrikanska stjärnhimlen, ”precis så ska mina stekta ägg vara hädanefter. Inte vändstekta, inte scramblade, inte med fast gula utan med perfekt frasig vita och rinnande härlig gula”.
Hur ska dina vara?
Kommentarer
22 svar till ”Ny favorit: Mariaägg”
Genialt! Måste testas omgående.
Soliga upp och ett stänk jalapeno Tabasco :) Annars är äggröra stapelmat..
Jag vill ha mina befruktade :)
Precis så där med frasig vita och rinnande gula – hade dock aldrig kommit på tanken att lägga på gulan efteråt. Det ska jag testa!
Jag knapersteker ockskå mina i olivolja. Men jag vill ha varm gula så den får sitta kvar.
Receptomaten: Tabasco är gott.
Vilja: Då tror jag stekning är fel metod ;)
Matmorsan & Lisa: Jag låter gulan ligga ett litet tag jag med, så den precis blir ljummen utan att koagulera.
Scramblade med en matsked creme fraiche.
Är det just stekta ägg så steker jag dom försiktigt lösa. Ska prova att Marias stek-tips nästa gång. Om det nu inte är frukost då jag vill ha löskokta eller lös-skrammlade.
Men om det är just tröst-ägga efter en lång dag så gör jag gärna en cocotte toppad med en nypa valnötshack, grädde och lite ost efter vad jag känner för och vad som finns hemma (tex ädel- eller gruyer-ost).
Vilken rolig tråd! Har inte provat scrambla med cf, det får jag göra och ägg cocotte är ju också jättegott!
Lisa: i vilken typ av olivolja steker du helst? Varmpressad eller billig kallpressad? Är det direkt sämre att steka i bra olja, eller är det inte värre än bara onödigt?
Johlie: Om du prompt vill ha ditt svar från Lisa rekommenderar jag hennes twitterfrågestund, hon är en upptagen dam dessa dagar :)
Hm, jag klarar inte av för rinniga gulor, jag tycker de har en obehaglig beska som inte passar min gom. Sunny side up, gärna. Men då måste i alla fall botten av gulan ha börjat bli krämig.
Jag älskar rinniga gulor, och mindes precis en jobbresa i Tunisien då alla skulle bjuda på tunisisk brik när vi var på restaurang. Efter första gången var det kanske inte den rinniga överraskning dom hoppats på, men jag mumsade glatt på. Man skulle kanske prova att gör hemma – jag tror ungarna skulle gilla det.
Vik en rektangel fillo-deg diagonalt och knäck ett ägg i vecket, krydda med tex salt, persilja och harissa, knip ihop till ett trekantigt kuvert och fritera inte för länge – vitan ska knappt ha stelnat. Krispigt och krämigt på samma gång!
Eftersom jag är ihop med ett laktosmonster så steker vi äggen i mycket smör. Hon vändsteker, men inte jag. Jag vill ha gulan geggig. Den ska helst inte rinna iväg när man skär i den, utan bara långsamt glida ut över vitan. Mycket peppar.
Så här ska jag steka ägg framöver. Gillar frasig och krispig äggvita och lös, men inte för lös, äggula ;-) Perfekt tips!
Gitto: Är det bara i stekta sammanhang som du känner av beskan? För till råbiffen slinker den väl ner?
Fredric: Jag dreglar! Måste göra det turkiska receptet pronto!
Johan: Min man vill också ha vändstekt – med gulan punkterad.
Anna: Olivolja ger ett ljuvligt fras! Om du lägger på äggulan när vitan koagulerat (och sänker värmen lite) så får du till en lätt krämighet och det rätta fraset.
Stekt ägg med tandoorikrydda och lite flingsalt är väldigt gott. Steker i smör, hög värme, stänger av plattan när jag lägger i ägget. Tandoorikryddan ska på direkt och steka med hela vägen. Äggulan ska vara rinnig men vitan fast.
Fredrik L: Ett enda ark filodeg? De är så tunna och sköra så håller det? Nyfiken, nyfiken, idén retar smaklökarna.
Jag gillar inte hårt stekta ägg, jag får en metallbismak i munnen, jag också. Däremot trodde jag att det var av vitan. Nu måste jag prova igen för att kolla.
Jag har som sagt inte provat att laga själv. Men de jag fick mig serverade skiftade lite, från flortunna flarn runt skälvande ägg-sfärer till mer robusta fraspaket med halvstelnade ägg. Det beror nog mycket på kockens ambitioner och skicklighet. Själv skulle jag nog börja med dubbla ark för säkerhets skull och se hur det går. Jag kan också tänka mig att det är lättare att krydda arket först innan man häller på ägget så kan man koncentrera sig på att få igen paketet sedan.
Själv vispar jag upp ägget/äggen och lite salt och häller dem i rätt varm panna. När de stelnat lite i botten krafsar jag runt i pannan tills det stelnar i små klumpar och får lite färg. Muy bien!
Är det någon som har receptet på ”Kaiserschmarren” föresten?
Pipopp, Fredric: Testa och återkom gärna!
Tove: Kaiserschmarren har jag aldrig gjort, någon annan?
Glad jag återvände till tråden, så många bra tips. Kom att tänka på mormors ägg stekta i form, helt runda smakade de extra gott.