Det är svårt att vara fiskälskare nuförtiden. Sedan många av favoritfirrarna blivit röd- eller gulprickade av WWF brukade odlad fisk kännas som ett tryggt och miljövänligt alternativ. Men inte längre.
I British Columbia, på kanadensiska västkusten, är laxodlingen på väg att slå ut den vilda lax som lever i samma område. Orsaken är att den vilda unglaxen smittas av parasiter, främst laxlus, när den simmar förbi laxfarmer på sin väg ut mot havet.
I vanliga fall träffar unglaxen inte på sina större släktingar – och deras laxlöss – förrän den vuxit till sig, och därför är den illa anpassad att tåla angreppen. Över 80% av den parasitangripna unglaxen dör, och om inget görs kommer den vilda laxen i området helt försvinna inom några år. Det varnar forskare i veckans nummer av Science.
En del av problemet verkar uppstå för att laxfarmarna är för stora, för många och ligger för tätt. Det innebär att man kan vidta skyddsåtgärder som att göra riskanalyser innan man tillåter fiskfarmar i nya områden, begränsa etablering av fiskfarmar i områden med vild fisk, och vara restriktiv med att ta in levande fisk från andra områden.
I Sverige verkar inte just laxlus vara ett problem, men medvetenheten om smittspridning mellan odlad och vild fisk verkar inte heller vara stor. KRAV-märkt fisk lever glesare i kassarna, enligt riktlinjerna, men det står inget om avståndet till nästa fiskfarm eller om påverkan på vild fisk utanför odlingarna.
Så nog vågar man fortsätta äta svensk odlad fisk, fast kanske med viss försiktighet. Det finns däremot ingen anledning att slentrianmässigt anta att odlad fisk, oavsett sort och odlingsplats, är ett mer miljövänligt alternativ.
En längre version av texten finns på vetenskapsnytt. Bilden föreställer en finsk vildfångad havsöring. Den var god!

Kommentarer
4 svar till ”Odlad fisk kan hota den vilda”
Damned if you do, damned if you don’t.
Såg på tv från västkusten där en fiskare sa att färsk makrill ska ha fiskats inom en timme. Jomenvisst. Alltså, jag älskar färskfiskad fisk. Ge mig nyfiskad gädda och jag är lycklig i en månad!
När makrillen når mellansverige då har den inträtt ett stadium av död långt över en timme. Och om det är definitionen som ska användas så är ingen fisk färsk när den når Mälardalen. Och Mälarfisk ska man inte äta för mycket av – miljögift.
Ett annat stort problem med odlad rovfisk är förstås att det går åt ca 4 kilo vildfångad fisk som foder för att få fram 1 kilo odlad. Jag äter kravodlad lax ändå, men fiskodlingar är tyvärr inte ett särskilt bra recept mot utfiskningen.
Jessika: ja, Stockholm är ett rätt hopplöst ställe att bo på om man vill ha riktigt bra, nyfångad fisk. Suck (och, åååh, nyfiskad gädda…).
Isobel: Visst går det inte ihop? Egentligen undrar jag varför KRAV godkänner odlad fisk över huvud taget, med tanke på hur mycket fisk som konsumeras i framställningen…
Vild lax har ätit ungefär 10 kilo fisk per kilo lax som fångas har jag läst, så…