DSC_0022

Öl och kött – kan det bli bättre?

Det roligaste med att bli bjuden på middag (förutom umgänget då) är att bli bjuden på annan mat än den man själv brukar laga. För ibland blir man lite väl inkörd i sitt eget smakspår, man vet vad man gillar och kryddar därefter med resultatet att allting smakar ungefär likadant.

Blir man då inte bortbjuden allt för ofta eftersom man bor ute i vildmarken (läs: en timmes färd till centrala Stockholm) är alternativet att då och då laga mat som om man vore någon annan. Efter recept, alltså. Och försöka hindra sina egna impulser att tillsätta vitlök eller vad man nu har för last.

Det är skitsvårt.

Trots att jag tänkte laga punkt och pricka efter det här receptet tog improvisationsdjävulen i mig över. Men resultatet blev så gott att jag inte kan klaga. Faktiskt den godaste gryta jag någonsin lagat. Jag har sagt det förr, och jag kommer säkert säga det igen. Men jag menar det varenda gång!

Det i receptet som tilltalade mig var förstås öl. Och bacon. Hur skulle det någonsin kunna gå fel med de två ingredienserna? Och dessutom gav det mig en ursäkt att köpa worchestershiresås. Jag tänker alltid att jag borde köpa en flaska, men väl i butiken lyckas jag aldrig motivera inköpet (förutom den gången i Prag då vi hittade en generisk “worcstr omacka” vilket föranledde frustskrattattacker nog att faktiskt köpa den).

Men självklart var jag tvungen att lägga till lite morot. Och persiljerot. Och bara lite muskot i klimparna. Och lite persilja. Och mer ost. Och mer  öl. Men i övrigt följde jag faktiskt receptet någorlunda.

Resultatet blir en gryta som ni bara måste laga. Måste! Hör ni det? Magnus åt och åt och jag likaså. Helt jävla fenomenalt god: grymt mustigt spad, mört kött och sanslöst goda klimpar som liksom bara smälter i munnen.

Ölgryta med ostklimp

Receptmakare: Lorraine Elliott & Margit Richert

Portioner: 6-8

Tid: 2 timmar

Vilken öl man vill ha i grytan är förstås valfritt. Vi tog Hobgoblin ale vilket visade sig vara ett lyckokast.

  • 1 kilo grytkött av nöt (högrev, märgpipa eller något annat grovtrådigt
  • smör till stekning
  • 3 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 persiljerot
  • 4 lagerblad
  • 1 paket bacon
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl öl
  • 3 dl vatten
  • 1 klutt fond du chef oxfond
  • 1 msk worchestersås
  • klimp:
  • 2 dl vetemjöl
  • 80 g riven ost (vi tog grevé)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm muskot
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 stort ägg
  • 50 g smält smör
  1. Putsa köttet från hinnor och överflödigt fett. Bryn det i omgångar i smöret. Vispa ur pannan med lite vatten.
  2. Skala morot, lök och persiljerot. Skär löken i grova bitar, slanta morot och persiljerot. Strimla baconen. Fräs allt på ganska låg värme i en stor gryta tills löken blivit genomskinlig. Strö över mjölet, rör om och låt fräsa ytterligare några minuter.
  3. Slå på öl och vatten och tillsätt köttet och det urvispade från pannan. Tillsätt lagerblad, fond du chef och worchestershiresås.
  4. Sjud grytan tills köttet är riktigt mört, ca 1 1/2 – 2 timmar.
  5. Gör nu klimparna: blanda mjöl, ost, bakpulver, muskot och persilja. Tillsätt ägget och smöret och rör samman till en deg. Forma små klimpar och ploppa ned dem i grytan. Lägg på lock, vrid på så pass mycket värme att grytan bubblar och låt koka 15 minuter.

Kommentarer

16 svar till ”Öl och kött – kan det bli bättre?”

  1. Jag är inte särskilt mycket för öl men det där ser gräsligt gott ut. (Och bacon gillar jag ju.)

    1. Man behöver inte gilla öl för att gilla den här grytan – ölsmaken blandar sig så bra med alla andra smaker och ger mest fyllighet och en aning beska.

  2. Tobias

    På tal om Prag. Där har jag fått i mig en av de mest skumma maträtter jag någonsin ätit. Kött (fläsk tror jag)kokt i öl som serverades med burkpersika och microsmält ost ovanpå. Detta serverades med en röstiliknande potatis. Din ölrätt låter betydligt godare.

    1. Jag brukar vara rätt förtjust i udda matkombinationer (kaviar och popcorn tex), men det där… Det lät faktiskt rätt vidrigt!

  3. Tobias

    Även om jag också är en öppen matperson så försäkrar att det var vidrigt, fast ändå lite kul.

  4. henrik

    Har ingen större erfarenhet av mat med klimp. Är det tänkt att klimparna ska ersätta traditionellt tillbehör (dvs ris eller potatis i någon form)?

    Verkar hur som helst gott och ska provlagas.

    1. Ja, det är väl meningen att klimpen ska ersätta andra tillbehör, men det är ju inget fel om man vill ha potatis eller ris till också. Eller bara ett gott bröd att torka upp såsen med.

  5. Thankyou so much for the shoutout Margit and I’m so glad that you liked the recipe. It’s probably the recipe I’m the most proud of creating! :)

    1. Thanks, Lorraine! This truly is a great recipe! I added carrots and root parsley which gave some extra flavour to the stew, plus some additional cheese (and parsley) in the dumplings, but apart from that I followed your recipe quite closely.

      Both my husband and I thinks it’s the perfect stew. Too bad we already got married this summer, or it would definitely have been a “marriage-maker” for us. :)

      Love your recipes!

  6. Låter som ett recept i min smak. Blir det bra även om man hoppar klimparna tro?

    1. Anders: Ja, det blir nog riktigt gott utan också – det är banne mig smakperfektion i den här grytan! Men klimpen är jäkligt god, bara så du vet…

  7. Jan A

    Regäl vintermat! Det tar vi med till stugan i helgen.
    Tack

  8. Isobel

    Kött, öl, bacon, klimp och ost. Alla minafavoritlivsmedel p en gång. Ljuvligt!

  9. Jan A: Ja, det här mättar och värmer!

    Isobel: ja, grytan täcker verkligen hela kostcirkeln. :)

  10. Örjan

    Använder ofta öl i mina grytor.
    Ibland bacon.
    Enda stora skillnaden.
    Låter aldrig morot el andra rotfrukter koka lika länge som köttet.
    Tycker inte om konsistensen.
    I stället brukar tillsätta de (brynta) rotfruktterna när “lämplig” tid är kvar till severing.
    Fram för knödel!!

  11. Örjan: Jaså, du gillar inte mosiga rotfrukter? Jag älskar det! Men självklart kan man ju tillsätta dem senare…