Jag är så fasansfullt trött vilket kan bero på att jag jobbat hela helgen eller att jag håller på att bli sjuk. (Möjligen kan idogt socialiserande och ett ytterst behärskat men frekvent vindrickande spela in.)
Därför bereder mig ett näpet rödkålshuvud oproportionerligt stor vånda. Vad ska jag göra med det bedårande lilla fanskapet i min kyl? Färgen är visserligen anslående men viss mat är problematisk när den blir lila. Nästan alla mina favoritkålrätter som får-i-kål känns mindre lockande när de är purpurskimrande. Kära läsare, vad göra? Titeln Veckans matnörd står på spel…
Kommentarer
27 svar till ”Rödkål och beslutsångest”
En supersnygg coleslaw?
Jag tycker rödkål funkar utmärkt i en grym coleslaw. Den kan man äta nån typ av kött till. Och kött är gott ibland.
Till julbordet gjorde jag en grön- och rödkålssallad med apelsin, russin och valnötter, dressad med apelsinsaft och dadelbalsamico. Inte så nördigt kanske men väldigt gott.
Det låter hemskans gott, men jag är mer ute efter något värmande. Sorry, om jag var oklar.
typ kåldolmar med nåt rödbetsaktigt som fyllning, då vet man inte vad som färgar vad
men jag vet inte om rödbetor och rödkål är kompisar smakmässigt
Jag har med framgång haft lite rödkål i nasi goreng. Dock är det en fördel (färgmässigt) man gillar en nasi goreng med riktigt mycket kecap manis. Och ett helt rödkålshuvud ska man nog inte ha i.
Rödkålsdolmar med lammfärsfyllning…kan varieras med smaksättning åt det fruktiga såväl som det heta som det mer nötiga hållet.
//Tobias
Ugnsrostad rödkål är ett helt underbart gott tillbehör. Jag åt det med lammstek och hollandaise med massor av hackad pepprig vettenkrasse och persilja i.
Rödkålsindikator! Knappast särskilt värmande, men väldigt intressant ur ett matnördsperspektiv… :)
just det!
koka rödkålen ocha använd till vad som helst
var noga med att hälla avkoket i toaletten
http://vegomums.com/recept.php?id=139
Den här grekiska grytan gör jag ganska ofta-supergod och de röda tomaterna hindrar rödkålens färg från att bete sig bisarrt.
thoran eller kålcurry? föreslår en som har currybladcravings
Föreslår en rå sallad på rödkål, kidneybönor, lök, mycket finhackad persilja och grönkål. Allt täckt med en vitlösvinaigrette eller senapsdressing.
Det måste vara rena hälsokosten, trots att det är både gott och vackert.
Koka den långsamt i öl med ett trevlig bit sidfläsk. Blir färgen helt fel så ha på solglasögon när du äter ;-) Servera med senap.
Jag brukar steka grovhackad rödkål och i slutet ha i lite honung, vinäger och typ valnötter. Gott till tex en lammkorv eller nått annat kött.
Har precis upptäckt din blogg och är mycket glad för det. Många roliga matidéer!
Tyskarna har mycket ideer om rödkål.
Här finns 278 recept redovisade
http://www.chefkoch.de/rs/s0/rotkohl/Rezepte.html
Egen tanke.
Man borde kunna steka köttfärs tillsätta rödkål,lök mm och mörk buljong (soja?).Borde inte bli speciellt lila.
Lägga denna köttfärsröra i gratängform och täcka med någon form av mejeri/ägg-baserad gratängsås.
Förutom den alltid så goda hemkokta rödkålen (med lök, äpple, honung och ättika) som är min julmat, kommer här mitt förslag som jag en gång döpt till fantastiskt kreativa och … äh, det blev bara Rödkål till lunch helt enkelt.
Mitt förslag är en gryta där rödkålen får koka tillsammans med äpple och sedan servera med någon god kryddig korv.
Tack alla (och i synnerhet Elisabet som hälsas välkommen). vad många bra idéer! Johan är i färd med att laga något slags rödkålssoppa i köket. Men hittils tänder jag allra mest på Tobias lammfärsdolmar med något fruktigt. Samt Crimsonannas goda gryta. tror jag ska hitta på något med rödkål till fredagens renfile´.
Ifjol lagade vi en pastasås med rödkål, grönmögelost och säkerligen något mer som jag nu glömt bort och toppade det hela med valnötter. Inte dumt alls!
Ah, rödkålen blev årets julrest-succe.
Koka först en in rödkålen enlig eget fovorecept. Vi kör enligt Mannerströms Husmankonst: äpplen, krydd-nejlika & -peppar, kanel etc, socker, vin, vinäger, vinbärsgele och fläskspad om det finns. Serveras först till skinka, ribbestek, revben eller annan valfri brässerad grisdel.
Så över till det fina i kråksången – använd det som är kvar av den inkokta rödkålen (del blir rätt mycket) till köttfärs-rätter. Världens godaste lasange laddades med bechamel och köttsås hopkokt av köttfärs, konserverade cocktailtomater och tomatpuré, därtill ca 1/3del inkokt rödkål och har man dessutom en halv näve torkad karljohan tillhands… Man kan tro att det drar iväg mot kålpudding, men icke – kålen bidrar diskret med en mustig grundplåt och ett smakdjup som sätter stopp för alla vidare möjligheter till rester.
Jag strimlade rödkål, morot o purjo och gjorde omelett. Den blev smurfblå… Så om du gillar blå mat kan du ju prova det…
Jag är med på Elisabets noter, brukar göra ungefär så med annan kål (vitkål/spetskål). Även fräst vitkål i smör och curry till indiska rätter och avslutat med lite grädde. Bra lchf-alternativ tycker jag, borde fungera likvärdigt med rödkål.
Koka i smör bara, med lite salt. Inget annat krafs. Så gör vi alltid och vår rödkål är alltid bäst.
Marinerade, brynta bitar av fläskkarre bakad i ugn med karamelliserad rödkål.Mums! Senaste Elle Mat och Vin. Grym budgeträtt när fläskkarren kostar nada. (Ligger nedbäddad och svältande under ett duntäcke och orkar inte ta fram marinadreceptet men det var soja och asiatiskinspirerat…)
http://provkoket.blogspot.com/2010/10/rodkalsokonomiyaki.html
I risotto ger lite rödkål en fin rosa färg. Smaken försvinner dock.