Palak paneer från Burma/Tensta

Det här är ett verkligt otippat recept på min blogg. Av många olika anledningar. Vi snackar rap, vegetariskt, orientaliskt och alkoholfritt.

Jag visste knappt vem Adam Tensta var förrän jag såg honom i matlagningsdokusåpan Halv åtta hos mig. Men denne helnyktre, rappande vegetarian imponerade i programmet på Bengt Frithiofsson, Alexandra Pascalidou och Monica Dominique med sin matlagning. Jag var helt enkelt tvungen att testa detta recept på burmesisk palak paneer som jag modifierat något.

Adam Tenstas Palak Paneer

Receptmakare: adam tensta modifierat av Anders Öhman

Portioner: 2-3

Tid: 30 minuter

Det blev fantastiskt gott! Sött, syrligt, salt, hett och aromatiskt i en härlig kakafoni på tallriken. Jag och kära hustrun goffade in helt maniskt. Något av det godaste på länge! Kommer att laga detta många gånger! På grund av matens karaktär och som en bugning till nyktre Adam drack jag Orangina till. Det var faktiskt en klockren mat/dryck-kombo.

Servera med ris.

  • Palak paneer:
  • 250 g halloumiost
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • färsk ingefära
  • 2 röd spansk peppar
  • 450 gr fryst hel bladspenat
  • 2 msk senapsfrön
  • 2 dl matlagningsgräde
  • gurkmeja
  • salt
  • vinäger
  • svartpeppar
  • råsocker
  • Gurkraita:
  • En halv gurka
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • salt
  • Mangorelish:
  • 1 mango
  • 1 ask physalis
  • 1 halv gul lök
  • 1 habanero
  • 1 lime
  • 1 tsk florsocker
  1. Skiva halloumiosten och stek så de får en riktigt ordenlig stekyta.
  2. Skiva och hacka den gula löken och fräs så den blir mjuk utan att ta färg. Hacka ner den spanska pepparn, vitlöken och ingefäran fint. Fräs lite till.
  3. Rör ner den tinade spenaten, värm på och addera grädden, senapskornen samt smaka av med salt, vinäger, råsocker och svartpeppar. Färgsätt med gurkmeja.
  4. Innan servering vänder du ner halloumin och värmer på den.
  5. Gurkraitan: Skala, halvera, kärna ur och hacka gurkan. Blanda ner i  yoghurten som du rört ner 1 tsk salt. Klart!
  6. Mangorelish: Skala och finhacka löken. Tärna mangon ganska fint. Halvera physalisen. Finstrimla och finhacka habaneron. Använd gärna plasthandskar när du hanterar chilin, den är STARK! Rör samman allt med florsockret och saften från limen.


Kommentarer

2 svar till ”Palak paneer från Burma/Tensta”

  1. Intressant med haloumi som substitut för paneeren! Jag älskar palak paneer, mangorelishen är jag lite mer skeptisk emot, men är beredd att ge den ett go.

  2. Haloumi är ju inte direkt burmesisk om man säger så. Men det blev en härlig köttig känsla i osten och konsistensen var perfekt i kombination med de andra.
    Jag var också tveksam till relishen. Parfymerade mangoton, vaxig physalis, vaniljlik lime och ultrahet habanero var inget som lockade. Men det funkade hur bra som helst. Bra hetta som mildrades av sötman plus en liten fin syra. Riktigt bra!
    I programmet ersatte Adam mangon med jordgubbar. Det ska jag testa nästa gång.