Med jämna mellanrum dyker det upp produkter som skakar om ens liv en liten smula och faktiskt förändrar matordningen i hemmet. Det fantastiska renköttet, som vi numera får en årlig leverans av. Touch of Taste flytande fonder (skratta inte, de gjorde mitt liv som matskribent oändligt mycket lyckligare eftersom jag slapp rekommendera tärningar till läsare som inte kokade egen buljong) som numera ersatts av Fond du Chef. I år har vi sagt hej och välkommen till Salma-Laxen. Årets kanske bästa produkt.
Vi är väldigt petiga vad gäller fisk, inte lika petiga som Mikael, men tillräckligt petiga för att ett besök i en välrenommerad fiskdisk ska likna roulette. Årstiderna är enda sättet att få hem fisk som går oss lyckliga. Faktum är att när det gäller lax har vi föredragit Findus djupfrysta framför den fisk som säljs som “färsk”. Nåja, vi ska inte tala mer om tidigare sorger, när vi äntligen är lyckliga. Häromsistens när jag höll föredrag på Dining Trends kom en stilig, men nervös ung man fram till mig med ett paket lax han ville att jag skulle prova.
Sedan dess har vi köpt Salma-lax en gång i veckan trots att priset ligger närmare 300 pix per kilo. För vad man får är det billigt: ren så kallad “loin” (det var inte jag som hittade på att laxen har lår) perfekt utskuren färdig att använda. Och tack vare den unika (eh, glöm att jag använde det där ordet) tekniken där laxen är filead och paketerad ett par timmar efter fångst håller laxen otrolig kvalitet och håller flera dagar i kylen.
Laxen är odlad i Norge och även om fiskodling kan diskuteras är Salma bäst i klassen. De har fått ner andelen animaliskt protein i fodret betydligt och ändå lyckats bebehålla bra fettsyrebalans i laxen genom att odla fisken på större djup, där vattnet är kallare. Odlingen är dessutom mer rymningsäker. Det här börjar låta som en kontaktannons men jag är imponerad av ambitionen i odlingen.
Men det viktigaste är smaken. Det kommer vara en liten smula förvirrande för dig som tror att lax har en väldigt dominerande smak man måste ta hänsyn till. Salma-laxen är så ren i smaken att den funkar till otroligt många andra smaker. Men störst succé gör den rå. I de fåtal fall jag av olika skäl tvingas äta sushi väljer jag bort laxbiten just för att den så sällan håller måttet. Nu frossar vi i sushi och sashimivarianter hemma. Igår serverdes Salmalaxen i kuber med citrusfiléer, misodressing, sallad och gari. Jag ska snart publicera receptet till Salma-laxens ära. Ska bara hämta mig lite efter gårdagen.
Nu är det upp till dig och mig om marknadens bästa firre ska få bo kvari fiskdiskarna. Stödköp Salma-laxen på Daglivs Fridhemsplan eller några av de andra affärer som nämns här. Ni kommer inte att ångra er!
Förslag till laxrecept att laga:
Beurre blanc, att servera till pocherad lax
Misomajo att servera till lättstekt lax eller sallad med rå lax
PS 1. Laxen på bilden är inte Salma-Lax men vi har aldrig lyckats plåta den hemma för vi äter upp den så snabbt. Ska göra ett tappert försök idag.
PS. 2 Jag är med undantag av den där första filén inte ett dugg mutad. Den rare representanten för Salma-Lax ringde efteråt och frågade vad jag tyckte och erbjöd mig sen mer lax att experimentera med hemma, men jag tackade nej eftersom jag tyckte de kändes oetiskt. Så här bra mat betalar jag gärna för.
Kommentarer
22 svar till ”Produkttest: Salmalax 5/5”
Testade denna lax på en matmässa för ett tag sedan. Hade hört entusiastiska rapporter om den. Mest handlade det om odling, behandling och förpackning. Inte så mycket om smaken. Blev mycket nyfiken då jag konsekvent numera väljer bort all odlad lax på grund av smaken.
Måste säga att jag inte blev imponerad av smaken. Upplevde samma lite “traniga” smak som i den mesta odlade laxen. Kanske är lite förhastat att ropa att kejsaren är naken efter ett prov. Får väl testa en gång till när du är så positiv.
Jag känner inget tran alls, snarare är den mycket mild. Och konsistensen är suverän. Jag har naturligtvis ätit godare lax, konstigt vore väl annars. Men att vanliga konsumenter kan få tag i så här bra fisk är absolut värt full poängpott.
Konsistensen var absolut mycket fin. Men priset!
Vi är inte särskilt priskänsliga när det gäller bra mat som är lite mer etiskt producerad. Den går inte att jämföra med annan lax som går att få tag på enkelt så att jämföra med vanligt laxpris är liksom bara fånigt. Som att jämföra kilopriset på fint surdegsbröd med Pågens formfranska. Urusla pilgrimsmusslor kostar 400 pix kilot. Det vi betalar för är garantin, den höga jämna kvaliteten man vet att man inte blir besviken.
Äntligen Samla-laxen.
Om jag får chans (dvs hittar den på mina breddgrader) skall jag köpa och utvärdera mot den vanliga bonnalaxen från Hemköp som jag ändå inbillar mig är hyfsad.
För gravning borde den vara händig, renskuren och filéad som den är.
Ärligt talat kan jag inte minnas att jag ätit vildfångad lax nån gång. Hur står den sig i smaken mot Salma-laxen?
Jisses vilka lovord, 5/5 i betyg och årets kanske bästa produkt..!
Det brinner i mina nyfikenknutar och jag måste pusha min handlare att plocka in Salmalaxen i sitt sortiment. Redan på måndag.
När det inte går åt 2 kilo fångad fisk nedmald till fiskmjöl för att bygga ett kilo odlad lax, då kan jag tänka mig att köpa det. Inte förr! Dessutom, vad händer med resten av laxen som blir över när dessa filéer är utskurna?
Tycker nog att informationen på deras hemisdor, både svenska och norska, är en aning knapphändig när det gäller saklig information.
Ander 2: Nu minns jag inte den exakta kvoten men de är nere på helt andra nivåer än 2 kg. Jag fick en fin tjock broshyr med alla siffror, jag tror att de låg på 1,4 förra året. Jag kontaktar deras representant och ber honom svara här. Det är helt enkelt så att det är en dålig proteinaffär att äta djur som inte betar på heltid. Oavsett vilket djur du väljer. Vildfångad fisk är t ex otroligt energikrävande.
http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Massabiprodukter-ska-bli-miljovanlig-fiskmat-091208.aspx
framtiden, nu anders kan du ju koppla ihop detta även med andra avverkningsindustrier i din matlagning, läste dina kommentarer ang. Vanillin etc etc…
Du har helt rätt, här kommer ytterliggare en biprodukt.
från en nörd i branschen (pappersbranschen alltså…)
Ratax: Jag förstår inte riktigt ditt inlägg.
Förlåt Anders,
det blev extremt luddigt. Men jag läste din kommentar om vanillin (det var bara ett ologiskt antagande) och sen läste jag dina kommentarer här om fisk och fiskmat.
Och lignin som du skrev om
( – Anders skrev:
Vaniljpulvret är verkligen kanon!
Vad gäller vanillin så är det den aromen man känner i fatlagrade viner när man pratar om vanilj. Vanillinet kommer från det nedbrutna ligninet i ekfaten.
måndag 28 december 2009 klockan 11.41 – )
är en biprodukt från papperstillverkning detsamma gäller sulfit som man nu ska mata norsk lax med.
Ledsen igen, jag får inte till det…
Jag tycker bara att det var kul att läsa kommentarer ang vanilj och lax som båda numera har en väldigt nära koppling till pappermassaindustrin…
förlåt mitt förvirrade jag, julen suger energi!
Gott nytt år!
OK. Jag ser kopplingen.
Den “Anders” som skrev om fiskfoder här var inte jag. För ordningens skull.
Jag har testat den en gång och man kan väl säga att det är bra odlad fisk (frågan hur bra odlad fisk kan bli är en annan sak) och den visar på hur viktig hanteringen av fisk är efter fångst. Det är ofta bra att filea fisk före likstelheten inträtt och Salmalax har någon form av lösning för att minska fiskarnas stress före de dödas. Detta bidrar till fast textur.
Är den värd pengarna? För oss som har förmånen att ha tillgång till saker som harpunskjuten sanktpetersfisk eller dentex som aldrig lagts på is eller blåfenad tonfisk för mindre pengar känns den ju rätt dyr. Men med vetskap om hur sorgliga de svenska fiskdiskarna är har jag lätt att förstå Lisas entusiasm.
För de som Lisa som vill frossa i sashimi, är det ju en fördel att den är odlad då man kan utgå från att den är fri från bl a anisakis-simplex. Normännen har ju för övrigt en lustig lagstiftning när det gäller att servera rå fisk. Är det inte odlad norsk lax så måste den vara fryst först, eller något i den stilen.
Men, men, men, odlad fisk blir aldrig lika bra som vild fisk från bra vatten som ätit bra och sedan hanterats som den bör. Jag smakade för övrigt alldeles nyligen havsabborre som utfordrats med rester från tonfisksodling, alltså makrill och sardiner och inget annat. Resultatet var ett slags mellanting mellan havsabborre, makrill och sardin. Inte speciellt angenämt när man visste vad det var. Fisk är oftast vad den äter.
Här kommer lite svar efter önskan från Lisa!
Jag börjar med Anders och självklart kan jag inte försvara att du upplever Transmak även i SALMA detta är dock något som jag personligen är helt allergisk emot och själv har jag aldrig upplevt smaken av Tran i SALMA.
Det som oftast kommenteras är dock den ovanligt “milda” smaken och att den smakar rent detta kan ibland förknippas med smaklöst vilket dock är lite felaktigt för den rena och milda smaken är starkt relaterat till att fisk är väldigt färsk.
Prisbilden är självklart dyrare än annan lax men om man ser vad man betalar för dvs ren laxfile där du inte har något svinn alls dessutom med garanterat fångsdatum samt full spårbarhet så är det inte så många extra kronor titta gärna och jämför med en gravad lax !
Foder diskussionen är pågående glöm dock inte att fiskodling är endast drygt 20-25 år gammal detta skall kanske jämföras med svin/kyckling/nöt uppfödning som vi har anor sedan tidig stenålder vi har inte lyckats med dessa 100% ännu trots århundranden i bakrund.
Det stämmer att lax och odlad fisk kräver vildfångad fisk det pågår ständigt ny forskning
SALMA får foder av enbart certifierade foderleverentörer som gör foder av fiskavskär, samt fisk som ej håller kvalitet för oss som mänskligföda.
Mått i dag på SALMA 1.4-1,6 kg vildfisk / kg odlad lax.
Till Peter i Linköping- smaken av vild lax är oerhört varierande på var och när den den fångats.
Ett gott omdöme om SALMA är att den smakar som lax gjorde förr och och att dem som fått chansen att dra upp en nyfångad lax och äta den direkt tycker att det finns slående likheter.
Kari Be din handlare kontakta mig på mail Johan.gref@nordsjofisk.se
Tack för en intressant inslag Ratax, tänk vilka möjligheter vi står inför i framtiden häftig läsning i din bifogade fil, vet även att det just nu pågår mycket forskning kring skaldjur och framförallt blåmusslor för foderframtagning!
För flera frågor så kontakta mig gärna på mail
johan.gref@nordsjofisk.se
Sälj & Marknadsansvarig SALMA TM
Jag är så enig at Salmalaxen är årets produkt! Som norrmann boende i Sverige har jeg lengtet etter at dette fantastiske produktet skal bli til salu her också.
Herlig konsistens, nydelig smak og super enkelt å tilberede.. Betaler gladelig mer for den kvalitéen.
I nästa vecka är det Dagligvarugala då bjuds det på variation av Salmalax till förätt det är Grand Hotell i Stockholm som tillställningen sker!
Cocktail tilltugg
Tartar på salmalax med avruga kaviar (serveras i kopp)
Meny
Variation på salmalax
Terrin med varmrökt salmalax, Tartar med forell rom
Inkokt med rimmad gurksallad, Serveras med dill och blomkålscréme
Grillad lammrygg med pancetta lindade grönsaker och kronärtskocka samt en potatisterrin och en sötsur dillsås
Glassbomb med päron, ingefära och mörkchoklad samt nöt maräng
Lämna in era speciella recept På Salma nu så kanske ni får dem publicerade under hösten i pressen!!!
Vi sitter hemma hos Gunilla och njuter små taerningar av Salmalax nu, råa med soja, karljohansalt eller fisksås – underbart!
Provade salma för första gången igår och måste hålla med om att den är väldigt god att äta, speciellt rå. La upp en variant på laxtartar som vi åt som förrätt till skärtorsdagens påskmiddag. Det kommer vi definitivt laga igen och definitivt på salmalax.