Produkttest: Santa Marias chilisåser (1/5)

Det sägs att man som journalist ska vara snäll mot barn och amatörteatersällskap, men jag har aldrig hört att snällheten ska innefatta chilisåser. Det är tur. För det finns inte mycket gott att säga om de här två nytillskotten i Santa Marias sortiment. Jo en sak – jag älskar de små knubbiga, handvänliga flaskorna.

Sweet chilisauce med ingefära, visst låter det gott? Den här såsen såg jag verkligen fram mot att prova eftersom ingefära är min älsklingskrydda. Besvikelsen blev desto större. Såsen saknar helt ingefärans fylliga kryddighet och övertoner av blommig citrus. Den lilla karaktär av torkad ingefära som finns klingar av blixtsnabbt. Däremot har den en jolmig sötma som inte puffar upp aromerna utan bara känns kvalmig.

Chilivarianten har en tydlig ton av klor och ättika. Hettan är inte behagligt brännande utan märkligt stickig och besynnerligt efterhängsen. Fruktigheten saknas helt. Den är betydligt sämre än liknande såser du kan köpa till halva priset i asiatiska affärer. Våga dig dit och prova dig igenom sortimentet. Jag gillar både den röda heta srirachan och den gröna chilisåsen avsedd för skaldjur, som är mindre söt än den vanliga röda varianten.

Undvik!

Kommentarer

2 svar till ”Produkttest: Santa Marias chilisåser (1/5)”

  1. Vi älskar också sriracha och brukar ha det hemma, men vi har aldrig hittat någon annan än den amerikanska (som väl heter Huy Fong eller nåt i den stilen). De “äkta” asiatiska lär vara utan konserveringsmedel.

    En ny favorit (efter tips från sonens flickvän, som har latinamerikanska föräldrar) är sydamerikansk ají chileno.

  2. Pappa Brun

    Min sríracha är också från Huy fong, kan den bli gammal?