Sambon fick en råsaftcentrifug i födelsedagspresent. Det har visat sig vara kökets roligaste leksak. Visserligen gillar filtret inte bananer och mango, men annars tuggar denna pigga apparat glatt i sig nästan allt som går ner i matarröret.
Nu väntar vi spänt på sommar och fruktsäsong. Helst av allt vill vi ju göra egen äppeljuice. Frukten den här tiden på året är ofta rätt trist och endimensionell i smaken, men det går att kompensera genom att blanda. I krisfall kan färsk ingefära pigga upp det mesta.
Favoriten så långt är äppel- och päronjuice med ingefära och lime. På bilden ser juicen kanske ut som diskvatten, men i verkligheten blir den vackert ljusgrön.
Färsk ingefära kan vara lömsk; den tenderar att bli starkare när den åldras samtidigt som den tappar mycket av sin aromatiskt blommiga smak. Skär eller bryt av en bit och titta på färgen inuti – om ingefäran drar åt grålila är det läge att provsmaka innan användning.
Päpplonjuice med sting
Receptmakare: Malin Sandström
Portioner: ca 1 liter
Tid: 10 minuter
- 1 kg äpplen, Granny Smith
- 1 kg päron, Conference
- 1 lime
- ca 5 cm färsk ingefära
- Skölj och grovdela frukten. Skär bort skalet på limen och dela ingefäran i mindre bitar.
- Kör allt i råsaftcentrifug.
- Häll upp och drick genast. Juicen mörknar och blir ful efter ett tag, även om limen fördröjer processen.


Kommentarer
26 svar till ”Råsaftcentrifug är en kul pryl”
Men är den inte helt vidrigt jobbig att diska?
Nej, det är det som är grejen. Den har hyfsat många delar, men är så pass smart designad att den är lätt att rengöra. 10 minuter disk + lufttork, kanske. Inte mycket värre än att diska en matberedare.
Det är klart, det blir ju inte juice varje dag – det är inte precis så att man gör det till frukost.
Granny Smith = äpplen?
Alltför många tar ju inte hand om sina äpplen, men en lite råsaftcentrifug är ju inget om man t ex skall göra äppelmust. Jag har sett en del lösningar där de stöter sönder äpplena och sedan pressar med en domkraft. Men jag tycker ju att en kompostkvarn borde vara betydligt mycket effektivare när man gör äppelmust.
Grönsakscentrifug.
“Gammal” ide från Restaurangakademin (Jean Vettards specialkurs) för + 15 år sedan
Mousee de Legumes
1 kg morötter
1 kg tomater
0,6 kg purjo
0,4kg rotselleri
0,6 kg röd paprika
Allt körs i centrifug.Saften sparas och reduceras till 1/3. Ingen skummning.
Tillsätt 7-8 dl vispgrädde.
Koka vidare till konsistens.
Slutkrydda.
På akademin serverades denna sås till ugnskokt/-bakad piggvarsfile
10 minuters disk?? galet jobbigt!
Örjan: det där låter som en väldigt god sås till fisk. Jag får prova vid tillfälle…
Malin
Lita på Björn Halling
Det är en underbart god och fyllig sås.
Knaske lite citron/limeskal + salt/peppar på slutet
Aldrig i livet. För mycket jobb för en liter juice.
Biggan: fast det är nästan precis lika mycket jobb oavsett mängd juice. Så man kan lika gärna göra två liter, och sedan diska. Då blir det bara 5 minuter disk per liter :)
vilket märke/modell är det på din råsaftcentrifug?
har länge letat länge efter en bra och hållbar råsaftcentrifug…
Det är en Philips HR1861. Sambon hade gjort lite research innan han önskade sig en sådan, men jag vet inte riktigt vad han använde för kriteria för att bestämma sig.
Sambons mormor, som såg den “in action”, började genast fundera på att skaffa en hon med :)
Philipsen är klart bäst bland de konsumentmodeller som finns idag. Dessutom har den ett helt ok utseende IMHO.
Åh! Det blev min födelsedagspresent i år med :) Tryckte ner rabarber häromdagen och fick skrubba filtret lite extra noga då en del trådar fastnat. En helt extremdyr men suverän kökspryl. Urvalet grundar sig säkert på att Philips har den starkaste motorn, vilket ger mest saft, samt det största inmatningshålet så man slipper skära allt i tusen bitar.
Hur blir rabarberjuice? Vi har funderat på att göra det härhemma med, men gissat att det borde bli väldigt surt…
Åh, jag blandade en stjälk rabarber och två morötter :) Det blev faktiskt gott. Gjorde en annan variant men den blev för sträv och sur. Väntar på sötare bär och frukter att blanda med som hallon och jordgubbar också :) Gjorde en med rödbetor, grönt äpple och lite, lite pepparrot – mums!
Centrifugera på ni :)
Hur fungerar det att pytsa ner vindruvor- jag får massor i mitt växthus. Såg en modell på RUSTA för 400kr. Kanske värt att prova då jag inte vet om vindruvor är rätt!
Ulla: vindruvor blir jättegott (mycket bättre än druvjucie som man köper på tetrapak; den är mest platt och trist). Juicen får både syra och sötma, och mer smak än man tror. Funkar också utmärkt att blanda druvor med t ex äpple.
Snälla hjälp! Köpte maskinen,rusar till affären. Nu ska jag bli hälsan själv. Vad händer? Idétorka.
En påse morötter och en grillad kyckling. Snälla hjälp mig igång.
ingrid: min favorit är de där kilopåsarna med äpplen man brukar kunna få tag i såhär års. Skölj och grovdela äpplena och kör, bara – så enkelt är det. Det kan vara trevligt att ta med fruktköttet av en lime eller halv citron också (så mörknar juicen inte så mycket), och om du gillar ingefära kan du lägga i några skivor färsk ingefära.
Äpplena kan också bytas helt eller delvis mot päron (fast det är svårare att få tag på goda päron såhär på senvintern). Druvor blir också väldigt god juice. Morötter tycker jag ofta man behöver blanda med lite citrus eller annat syrligt (syrliga äpplen?), annars blir juicen liksom fadd… ren citrusjuice har vi faktiskt inte kört, men det finns ju väldigt goda blodapelsiner och grapefrukter ungefär nu – det skulle du kunna prova.
Vi har även provat grönsaksjuice (med bl a tomater och selleri) någon gång, det var helt OK men hade nog behövt någon mer ingrediens för att bli lite roligare.
Hallon eller jordgubbar passar bra som “krydda”, men jag skulle vänta tills de är lite mer i säsong (av såväl ekonomiska som ekologiska skäl).
Däremot rekommenderar jag *inte* kyckling ;-)
Jag har precis köpt en och har redan fått en favorit: morot, äpple, citron (eller lime) & ingefära. Mmmm…
Här finns fler recept (på danska):
http://www.highonlife.dk/?p=EITDRP87-84KI-35VXD-K7FP3T-EAYBJE7PA8OY&okid=2
PS. skræl = skal
Jag kör ekologiska citroner/lime med skal
Anette: med skal? Vi har alltid skurit bort dem av försiktighet, men om du säger att det går bra (smakmässigt menar jag) borde vi nog testa att ha skalen kvar. Din blandning låter ju väldigt god, ska jag också se till att testa…
Jag kör också med skal, men givetvis då ekologiska frukter. Supergott att blanda i en rödbeta eller selleriskjälk också. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.
Funderar också på att skaffa mig en råsaftscentrifug. Men en nyss fylld 14-åring har inte alltid den bästa ekonomin. Hittade en på harald nyborg för 399:- av märket WASCO. Tror ni den är prisvärd eller är det en sån som lika gärna kan gå sönder efter första användningen?
Tack på förhand,
Daniel
@daniel96
Har du kollat Blocket?
@daniel
Tradera har just idag än lägre priser.
Intressant recept, det måste jag testa.