Rör inte min jordgubbe!

Jag trodde verkligen inte mina ögon. När den första kvinnan avslutat sitt sjabbiga tilltag tänkte jag att hon måste lida av någon slags störning eller vara påverkad av något centralstimulerande. Bäst att inte mucka. Sen tog nästa kvinna vid och gjorde exakt samma sak medan jag stod och fånbligade med hakan hängande. Hon tog två askar ur berget av jordgubbsbackar. Hällde vårdslöst ut innehållet i en halvtom back, någon studsade ner på golvet. Hon synade varje jordgubbe och lade de som vunnit hennes godkännande i ena kartongen som hon sedan nöjt stoppade i sin kundkorg. Nöjt. Och det är just det där ansiktsuttrycket som söker mig. Hon tyckte säkert att hon var en bra medveten kund som såg till att få valuta för pengarna, en härligt osvensk typ som inte bara tackade och höll till godo utan tog egna initiativ.

Under den tid jag var på Daglivs grönsaksavdelning såg jag fem kvinnor göra samma sak, med nästan identiskt självgoda miner. Någon hällde ut tre lådor. Andra kunder gjorde som jag, tog en låda som såg extra fin ut och stoppade den i korgen i from förhoppning att den var orörd av gubbgamarna. Det var absout inget fel på gubbarna, de var förstklassiga, helt oskadda, fina ända ner till botten och doftade ljuvligt av svensk sommar.

Jag har aldrig sett det här beteendet förr. Vad är det som hänt? Är det en ny gubbsjuka, en kollektiv mild form av psykopati? En ny folkrörelse? Jordgubbar säljs inte i lösvikt just för att de är ytterst ömtåliga. Hur resonerar dessa människor som inte bara skadar jordgubbarna genom att hälla ut dem (när en jordgubbe skadas tappar de snabbt mycket i smak). Utan dessutom med otvättade händer tafsar på jordgubbarna andra ska köpa. De lite sämre jordgubbarna som de själva ratat.

Jag tycker att det är OK att exempelvis klämma mycket försiktigt på avokado (snälla handlare lär er sortera upp frukter och annat i “ätmoget” och “omoget”), jag tycker att det är OK att plocka bort skadade gubbar ur sin kartong och lägga åt sidan. Till och med att diskret plocka ur andra lådor för att fylla upp igen. Men det är inte OK att kränka andras gubbar. Som konsument har man inte bara en relation till handlaren utan också till andra kunder.Vad är nästa steg – att börja öppna Aladdinaskar i butiken och byta bitar tills ens egen ask är fylld med enbart gräddnougat och trillingnöt?

Jag misstänker att det här är samma människor som tidigare, när jordgubbar prissattes per liter, plockade över gubbar från andra lådor. Handlarna bemötte klokt det hela genom att helt enkelt börja väga gubbarna i kassan. Men vad gör vi åt den nya typen av jordgubbsskändare? Någon form av elchock känns som lämplig bestraffning, man jag inser att det kan bli både praktiska och juridiska problem.

Kanske är det jag som är en patetisk kvastfening, kanske är det så här man beter sig nu för tiden när man är en medveten konsument. I alla fall självmedveten.

Kommentarer

34 svar till ”Rör inte min jordgubbe!”

  1. Ulrika

    Jag tror det är samma folk som vrider bort det gröna på purjon… Men allvarligt: Hur ska folk veta hur de ska bete sig (alltså med omsorg) när många handlare själva behandlar sina grönsaker uselt?!?

  2. Jag håller med om att många handlare behandlar grönsakerna uselt. Men det här handlar om bristande respekt för sina medkunder. Det handlar inte om okunniga kunder utan om giriga kunder. Okunnighet är liksom lättare att förlåta.

  3. Daniel Olsson

    Jag har tidigare ofta blivit lurad av att det ligger fina gubbar överst och dåliga under. Därför brukar jag lyfta lite försiktigt på de översta i kartongen för att se hur de som ligger under verkar. I år har det varit bra gubbar hela vägen varför jag alltid har valt just de kartonger som jag tittat närmare i. Skulle dock aldrig komma på idén att hälla ut en hel ask som du beskriver. Om det skulle visa sig att det är märkbart sämre gubbar under det översta lagret så skulle jag påtala det för personalen i butiken. Är mitt beteende okej?

  4. Upplevde samma sak igår på Vi Hornstull och blev fundersam eftersom jag inte heller hade sätt jordgubbsmisshandel tidigare i Sverige. Hmmm… har ändå lyckats få tag på underbara jordgubbar på Coop Skärholmen. Alla köper polska 10-kronors gubbar utanför så de svenska, inne i affären ligger där orörda! :-)

    Måste nämna vår sommrig frukost: mexikansk jordgubbs”licuado” som jag fotade imorse (finns på bloggen).

  5. På Ica Maxi i Nacka stod personal och övervakade jordgubbskartongerna sist jag handlade, så där “kunde” man inte hälla ut och plocka ihop. Bra, tycker jag. Då kan jag ju även fråga dem om kvaliteten på jordgubbarna, om de är söta eller syrligare, passar för ätning direkt eller syltning… Eller ja, i teorin, för tjejen som stod där hade ingen aning. Hon hade inte ens smakat på jordgubbarna!
    Men ingen stod och petade runt i kartongerna iallafall, och för det får man väl vara tacksam.

  6. Daniel: Självklart ska man flukta ordentligt i asken. Och självklart ska man alltid påtala när det är dåliga frukter och grönsaker. Generellt tycker jag att kunder är för flata och dåliga på att tala om vad de tycker. Jag träffar många som klagar på att det inte finns svenska äpplen i deras butik, då frågar jag vad ägaren/föreståndaren säger när de klagat. Oftast har de inte sagt något.

  7. Anna S

    Bra skrivet Lisa!

  8. Örjan

    Jordgubbars misshandel?
    Är en sak.
    Jag tänker nu på bladpersiljans misshandel.

    Tänker på kunder som vrider av stjälkarna i butiken, för att “få” det billigare.

    Ok de vill framför allt ha bladen, men ändå, butiken har köpt persiljan per kilo, med stjälkar.

    Liedl(en av mina grannbutiker) har nu lärt sig. Säljer bara bladpersilja i cellofanplastade buketter.
    Likväl som de nu bara säljer blomkålshuvud per styck.(Gissa hur myket gröna blad som plokades bort från huvudena innan dess)

    Skulle önska Anna Billings kommentar ang denna handlarproblematik.

  9. Hm, ja det där har vi märkt! Det är en beteendeskiftning över tiden. Många äldre väljer t ex att ta mjölken i turordning i mejerikylen av solidariska sparsamhetsskäl och väljer äpple med prick. Välfärdssjuka och egoism – jakten på den fullkomliga maten? Visst påverkar det matsvinnet. Om handlaren behandlar frukt och grönsaker uselt är han även en kass affärsman eftersom intäkten ruttnar bort ;)

  10. Iakttog precis samma beteende i förra veckan. Det mest anmärkningsvärda var att det gällde polska jordubbar för 20 kronor kilot, så snålheten var monumental hos den skabbiga damen i fråga. För det låga priset kan man ju inte förvänta sig perfekta gubbar, skulle man kunna tycka. “Jag vill inte köpa de dåliga”, var svaret jag fick. Men, hon verkade å andra sidan inte helt frisk.

  11. Anna B: Varför kan inte handlarna lägga alla mogna avokado i en korg och skriva: “Ätmogna! Kläm inte!”? Visst kommer några klämma ändå, visst kommer det ta ett tag innan kunderna litar på handlarna. Men varför försöker de flesta handlare inte ens? Samma sak med t ex nektariner. det vore bättre om EN person på grönsaksavdelningen klämde lite försiktigt än om varenda kund ska klämma sig igenom lådan.

  12. Lisa: Jag gillar din tanke med avocadona, nektariner etc.

    I det torgstånd där jag har handlat jordgubbar nån gång så brukar handlaren vända på lådan in i en tom låda så att man får se att de är okej i botten också. Inget plockande nödvändigt.
    Men det går ju inte att göra i butik.

  13. Horribelt!Kanske är det därför de flesta matvarubutiker där jag bor säljer jordgubbarna i stånd utanför butiken och inga alls inuti..
    Kanske är det också därför jag tycker att jordgubbarna i år är godare än på flera år..

  14. Det där har jag sett av och till i flera år, och jag blir lika förbannad varje gång. Morr.

  15. Här också, jordgubbar utanför butiken vill säga.

  16. Eva Ström

    Helt chockad över beteendet – har aldrig sett det- Är det ett storstadsfenomen?

  17. Sara

    eller så kan man klämma på bakeoffbröden för att välja ut det bästa. Äckelpeckelmänniskor!

  18. Svante

    Försiktiga omplock har jag sett, men aldrig någon som tömmer flera kartonger och stuvar om totalt!

    Anna B: Gör folk verkligen så i er butik? Hur ofta? Vad gör ni som handlare åt det?

  19. Svante

    PS.

    Jag kom nyligen tillbaka från en italiensemester. I Italien får man enligt min erfarenhet bara plocka grönsaker själv i undantagsfall, på riktigt stora supermercati(och då ska man använda de engångshandskar som alltid finns).

    I mindre affärer och på marknader finns det nästan alltid någon butiksanställd/torghandlare som plockar. Jag gissar att det beror på respekt för varorna (ätmogna persikor är ju rätt ömtåliga (och oerhört goda!)).

    Den som försökte göra om denjordgubbssomstuvning som Lisa bevittnade i Italien skulle antagligen hängas i närmsta lyktstolpe!

  20. Åh, Lisa, du skulle jobbat med mig på Lidl, det skulle jag nog kunna beskriva som en inblick i den mänskliga avgrunden.

    När jag läste Konsumbloggen så kände jag igen mig, och tyvärr var ofta min verklighet värre. De första månaderna så var jag ganska chockad över hur människor kunde bete sig.

    Lärorikt var det förstås, när jag kom till mitt nuvarande jobb så var det inget chockerade mig längre.

  21. Louise

    Åh, just det där såg jag i förrgår på NK-Livs. Muttrade om att kladda på gubbar som andra ska köpa och fick himlande ögon till svar. Fattar faktiskt inte vad som hänt med folk…

  22. såschefen

    Själv skändar jag inte gubbar, men jag klämmer på avokadon. Dock inte för att få en ätmogen, utan snarare för att inte få en övermogen. Lokala handlarn verkar tycka att så länge det inte sipprar brunt klet ur skalet är avokadon helt ätbar.

    En gång i forntiden, under en svår månad med tight matbudget (vi pratar i princip ören), vred jag av den översta mörkgröna biten på en purjolök. Det skedde under stor skam och i största hemlighet i den dunklaste delen av chipshörnan och beviset dumpades i en välplacerad papperskorg. Kassörskan verkade inte märka något, men å andra sidan verkar många i detta skrå nuförtiden ha svårt att skilja på t ex rotselleri och kålrot, så jag blev inte förvånad.

    Sådär, det kändes bra att erkänna.

  23. Lisa: Det handlar nog mindre om bristande tillit än om att folk faktiskt v i l l klämma på grejerna. Det kostar för mycket att ha en personal som klämmer sig igenom allihop (men ett stalltips från mig är att de mjukaste ligger överst ;) ) En butik är ju logistiskt en sluss från grossist, varulagret måste rotera och kan inte stå och vänta. bästa ätmogna avocadon har flygfraktats efter perfamognad och klår ut allt annat. Den är så pass dyr att vi inte kan sälja den till juste pris i större mängd. Men visst vore det fint om vi kunde känna på allt?
    Svante: Ja, folk rafsar runt bland gubbarna utan att genera sig :)

  24. Svante igen: vi gör inget speciellt, man kan inte straffa snabbköpskunder, självbetjäningens baksida. Men gunåde den som vill peta på serranoskinkan i manuella delin!

  25. Louise

    här i Paris säljs de flesta jordgubbar i plasttråg vilket gör att det räcker med en ytlig onkulärbesiktning för att kunna avgöra gubbarnas kvalitet.
    Dessutom får jag för mig att bären håller längre i plastförpackningen, men det kan vara en trosvilla.
    Slutligen är det tämligen vanligt att de säljs i lösvikt men då är det endast monsieur fruktförsäljare som får pilla!
    Bisous!

  26. Jag har också bevittnat beteendet och tycker liksom ni andra att det är helt horribelt.

    Enligt mig ingår eventuella dåliga gubbar i sånt man får acceptera här i livet. Det är knappast något budgeten står och faller med (jag är kommunalanställd med lön därefter). Och framför allt, står valet mellan att framstå som en debil snåljåp och råka ut för en och annan rutten gubbe så vet i alla fall jag vad jag väljer.

    Att en del oseriösa jordgubbsmånglare sedan fuskar och systematiskt lägger ruttna gubbar underst är förstås oacceptabelt, men det händer ju faktiskt rätt sällan.

  27. Hear, hear, Gitto! Och det där tricket med stenar i botten är från en svunnen tid då svenska ungdomar fortfarande hukade på jordgubbsfälten :)

  28. Klassiskt ego-beteende. Jag ska bara ha det bästa. Störigt. Plocka själva om det ska vara så jävla noga.

    Sen det här med liter… Vilket mått är det på frukt och grönt? Fyra liter potatis och 6 dl chilifrukt, tack. Väg skiten!

  29. Klart de måste vägas, det finns ju måtta på svinnet!
    Hörde förresten en kassörska på Konsum i Veberöd muttra idag om att folk “klyddade” med jordgubbarna, så ett storstadsfenomen är det nog inte.

  30. Min matbutik runt hörnet (det måste finnas ett bättre ord för detta) har en skylt att den som bryter persiljebuntarna får betala dubbelt. Hear ye hear ye! säger jag

  31. Kan bara bekräfta att jag sett samma beteende runt gubbarna och kunde knappt tro mina ögon. Äckligt, oförskämt och inte särskilt respektfullt mot handlaren som förhoppningsvis hanterar gubbarna varsamt och till kundernas fördel. Blir lika vansinnig som när jag ser vuxna människor sticka ner sina skitiga fingrar i lösgodis eller naturgodisbingarna för att stoppa något obetalt i munnen. Hur ska jag då kunna lära min 1,5-åring om hygien och vikten av att betala innan man får smaka!?

  32. Johan

    Såg gapande på när en tant framför mig gjorde likadant på Kvantum i Solna.

  33. Jag gillar det i Italien och även i tyskland att grönsakshandlaren plockar. Eventuellt får man hjälpa till lite men inte mycket. De har sin stolthet och kan sina produkter från dag till dag. IDAG är dom HÄR bäst.