Strömming när den är som bäst ...
I går stekte jag strömming, la in den i ättikslag med dill, rödlök och krossade vitpepparkorn. Det var väl inget särskilt med det tänker ni. Men det var det; för strömmingen luktade ingenting. Annars brukar huset bli fullt av strömmingsos som sitter kvar flera dagar. Och bara det är ju faktiskt en anledning att inte äta stekt strömming till middag.
I går lät jag ryggbenet sitta kvar i de små fiskarna, vände dem i grovt rågmjöl blandat med lite salt och stekte i smör. Det luktade bara brynt smör och varmt gjutjärn. Strömmingen var fångad av Bosse som bor i en stuga vid kanten av Östersjön, strax utanför Norrtälje. Han hade dragit upp den med krok på fredagen, och jag stekte den nästa dag. Det var den godaste strömming jag någonsin ätit.
Varför vill jag berätta det här för er? Jo, för jag undrar hur gammal den vanliga strömmingen är, den som vi köper i affärerna. Den luktar så där illa, som vi kanske tror strömming ska lukta, för att den inte är färsk. Det är klart att folk inte tycker om att äta fisk som smakar härsken fiskolja. När man kollar på de inplastade trågen med färska strömmingsfiléerna i butikerna står det vilken dag de är packade, men det står ingenting om när den fiskades.
Det är ju ungefär som att det skulle stå på brödpåsarna när brödet är lagt i påsen, men inte något om när det är bakat. Rätt värdelös information alltså. Jag vill köpa färskare strömming i mataffären för då skulle jag äta den till middag mycket oftare.
Kommentarer
"Det är ju ungefär som att det skulle stå på brödpåsarna när brödet är lagt i påsen, men inte något om när det är bakat. Rätt värdelös information alltså."
Yep, stockholm är ingen bra fiskstad, försöker man pressa fiskhandlarna på när fisken är uppdragen så kommer de alltid med en massa annan hopplös info som: "nämen den här är fin, jag tog precis fram den ur kylen" eller: "det här är fin fisk, jag åt den själv igår"
Ja, och det märkliga är att det inte tar speciellt lång tid för västkustfisken att åka kall lastbil från Göteborg till Stockholm. Att strömmingen är färsk borde ju vara en självklarhet i Stockholm. Men kanske fiskhandlarna är så vana vid att fisken från västkusten är lite halvgammal så då kan östersjöfisken säljas på samma ofärska sätt. Men du, man blir inte speciellt sugen på att äta den fisken som fiskhandlaren själv åt igår.
Vilka fiskdiskar är bra då?
Melanders i söderhallarna är bra men ruskigt dyr. Jag fick en gammal uer där en gång och när jag var tillbaka några veckor senare och berättade det så drog de av en hundring på det jag då handlade.
Åhlens är billigare och jag har alltid fått bra grejer vad jag minns. Framförallt är deras odlade seabream från Grekland alltid klockren i smaken (den är så delikat i köttet att man lätt märker om den legat till sig)
Östermalmshallen och Hötorgshallen handlar jag inte fisk i, men de är väl ännu dyrare än Söderhallarna?
Det vattnas i munnen när jag tänker på mataffären intill flygplatsen i Nice (Lafayette Gourmet, tror jag den hette)... till fiskdisken hörde en ostronbar där det bjöds ostron och champagne... allt var ruskigt dyrt (1000 kr/kh för levande hummer som vägde typ 1 kg) men det hade också en kvalitet som stockholms samlade utbud när det har en bra dag bara kan drömma om
Ja du, tips på disk där man hittar färsk fisk i Stockholm skulle man verkligen behöva.
I förra veckan köpte jag sejfilé i färskfiskdisken på coop på Sveavägen. Den var hur bra som helst, men resten av innehållet i fiskdisken såg rätt deppigt ut.
God strömming är något jag saknar!
hoppas taffel skaffar ett forum snart så att man kan ställa såna frågor med lite mer permanens... det finns ju hur många olika forumkonstruktioner som helst att ta gratis på nätet så det borde inte vara så svårt att implementera, ett matforum drar väl heller inte till sig så mycket spam och arga insändare att moderatorn måste jobba ihjäl sig
Igår, (lördag), stekte jag strömmingsflundror som jag själv varit med och fiskat på fredagen. De var gudomliga! Romen kokade jag med dillfrön, dillstjälksklipp och svartpepparkorn plus lite salt - det blir supermums på knäckebröd det!
Sidor